28.8.13

Gluteiiniton suolapähkinä-suklaakakku tai ennemminkin mutakakku!


Suklaakakut ovat oma paheeni ja jälleen oli aika kokeilla uutta suklaareseptiä. Tämän suklaakakun reseptin löysin uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä (5/2013). En kuitenkaan seurannut reseptiä orjallisesti, vaan muokkasin sen gluteiinittomaksi, hieman suklaisemmaksi ja vähemmän pähkinäiseksi. Lisäksi jätin alkuperäisen ohjeen mukaiset vadelmat pois. Eli loppujen lopuksi käpelöin ainesluetteloa aika paljonkin. Kaiken kukkuraksi vaihdoin herkun nimen browniesta kakuksi.

Kakun paistaminen taitaa olla tämän helpon ohjeen suurin haaste. Kakkua ei nimittäin saa paistaa liikaa, mutta ei myöskään liian vähän. Itse paistoin kakkua aavistuksen liian lyhyen aikaa. Kakun seisottaminen yön yli kuitenkin pelasti kakkuni, eikä se valunut valtoimenaan leikatessa.

Mikäli olet todellinen suolapähkinöiden ystävä, voit lisätä pähkinämäärän alkuperäisen ohjeen mukaiseksi (3 dl). Mielestäni pari desiä pähkinöitä oli kuitenkin riittävä määrä sinetöimään makean ja suolaisen täydellisen liiton.

Nautitaan vielä näistä lämpimistä elokuun päivistä. Hyvää viikonloppua!
-Doro-



Gluteiiniton suolapähkinä-suklaakakku (20cm)!

175 g tummaa suklaata (70%)
175 g voita
3 munaa
2.5 dl sokeria
0.5 dl perunajauhoja (tai vehnäjauhoja)
0.25 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
2 dl suolapähkinöitä

lisäksi voita ja perunajuhoja vuoan voiteluun ja jauhottamiseen

Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaaseos vaahtoon ja kääntele se joukkoon varoen. Siivilöi perunajauhot ja kaakaojauhe joukkoon. Kääntele varovasti taikinaan. Lisää lopuksi suolapähkinät. Kaada taikina kunnostettuun (pohjalla leivinpaperi + voideltu ja jauhotettu vuoka) irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kakku on parhaimmillaan, kun se jää sisältä hieman kosteaksi. Eli varmista, että tikkuun jää taikinaa kakkua keskeltä kokeiltaessa. Reunat saavat olla täysin kypsät. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin irroitat sen vuoasta. Voit tehdä kakun vallan hyvin jo tarjoamista edeltävänä päivänä.




23.8.13

Tuplasuklaapikkuleivät!


Huomasin, että blogissani ei ole yhtäkään todella suklaista pikkuleipäohjetta. Sinänsä yllättävää tällaiselta suklaahirmulta. Asia täytyi korjata pikimmiten ja tässä yhtenä päivänä pyöräytin omaksi ja perheen iloksi pehmeitä ja täyteläisiä tuplasuklaapikkuleipiä. Aikaisemmista pikkuleipäresepteistäni (suklaahippupikkuleivät, inkivääri-mantelipikkuleivät, amerikkalaiset pikkuleivät) poiketen nämä herkut ovat kauttaaltaan pehmoisia, hieman brownie – leivosten tyyppisiä.

Taikinan valmistuttua siitä muotoillaan pellille aika lailla jo valmiiden pikkuleipien muotoisia ja kokoisia taikinakasoja. Itse tein vajaan sentin paksuisia lättyjä. Tämä taikina ei nimittäin juuri leviä uunissa paistumisen aikana.

Ohjeessa paistoaika on noin 10 min. Suosittelen paistamaan pikkuleipiä vähintään 10 minuuttia, mutta enintään 13 minuuttia. Tarkoitus on, että herkut jäävät hieman tahmaisiksi. Ne saattavat näyttää jopa raaoilta uunista ulos tullessaan. Mutta anna pikkuleipien jäähtyä rauhassa uunipellillä ja maista vasta sitten, mikäli mitenkään maltat.

Heipsulis
-Doro-

ps. Kokeilin ensimmäistä kertaa täyttää valokuvaani hieman tekstillä. Ideahan on suoraan varastettu ihanaakin ihanammalta ruotsalaiselta Linda Lomelinokselta Call me cupcake –blogin takaa. Mitäs pidätte tuotoksesta?



Tuplasuklaapikkuleivät (n.12kpl):

115g voita huoneenlämpöisenä
1.75 dl sokeria
0.25 tl suolaa
0.75 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1 muna
2.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
1.5 dl suklaahippuja tai tummaa suklaata pieneksi paloiteltuna
1 dl pähkinöitä (esim. cashew)

Sekoita voi, sokeri, suola, kaakaojauhe ja muna tasaiseksi massaksi. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät sekaisin. Vältä vaivaamasta, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Lisää suklaahiput ja pähkinät. Muotoile taikinasta pikkuleipiä (vajaa 1 cm paksuja) leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa n. 10-13min. Pikkuleipien kuuluu jäädä sisältä hieman sitkeiksi, joten älä paista niitä liikaa. Anna jäähtyä pellillä.


16.8.13

Angry birds -kakku vol. 2!



Pinja-tyttö täytti heinäkuun lopulla seitsemän vuotta. Synttärisankari toivoi TIETENKIN kakustaan Angry birds –tuotosta. Itse asiassa toivekakun olisi pitänyt olla juuri samanlainen kuin puolivuotta aikaisemmin Pinjan veljelle tekemäni ”angry” –kakku oli. Minäpä en suostunut pyyntöön, sillä kakkukopion tekeminen olisi ollut tylsää. Lupasin kuitenkin tehdä vihaiset linnut –kakun, joskin erilaisen.

Tässä kakussa pääsin tekemään ja kokeilemaan ensimmäistä kertaa vaahtokarkki-riisimuromassaa sekä muotoilusuklaata. Kummastakin jäi varsin positiivinen kuva ja uskon käyttäväni edellisiä massoja jatkossa. Riisimuromassa sopii loistavasti suurten koristeiden tekoon. Tällöin sokerimassaa kuluu vain päällystämiseen. Muotoilusuklaa puolestaan taipuu moneen. Siitä voi muotoilla koristeita sokerimassan tapaan tai käyttää sitä pintojen silottamiseen. Muotoilusuklaasta ei nimittäin jää ikäviä saumoja, vaan ne saa siististi silotettua pois.

Kakku oli perinteinen mansikkakakku. Välissä oli sekä tuoreita mansikkasiivuja että mansikkarahkaa. Kakkupohja oli sokerikakkupohja, tosin gluteiiniton sellainen. Jätän kakkupohjan ja täytteiden reseptit kirjoittamatta ja keskityn vaahtokarkki-riisimuromassaan sekä muotoilusuklaaseen. Toivottavasti kakku antaa ideoita koristeluun. Itse olisin keksinyt lisätä vielä vaikka ja mitä. Aika tuli kuitenkin vastaan ja kakku tuli toimittaa synttäripöytään ajallaan.

-Doro-




Angry birds –kakku vol.2!


pohja: gluteiiniton sokerikakkupohja
täyte: mansikkarahka + tuoreet mansikkasiivut

vaahtokarkki-riisimuromassa (riittää yhteen isoon punaiseen vihaiseen lintuun):


1 rkl voita
90 g vaahtokarkkeja
4.6 dl riisimuroja

Lämmitä voita ja vaahtokarkkeja miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kasarissa niin kauan kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Sekoittele seosta koko ajan. Ota massa pois liedeltä ja lisää riisimurot. Sekoita tasaiseksi. Anna hieman jäähtyä. Muotoile massasta öljytyin käsin pallo. Aluksi massa saattaa tuntua venyvältä ja vanuvalta, mutta jäähtyessään se alkaa muotoutua. Anna massapallon kuivua yön yli. 

Päällystä pallo muotoilusuklaalla (ohje alla) ja anna kovettua. Kaulitse sokerimassa ja levitä pallon päälle kauttaaltaan. Katso vinkkiä kuvista vihaisen linnun luonnostelussa. Nokka ja pyrstö sekä päätöyhtö ovat niin ikään sokerimassaa. Tuin osat hammastikuilla, jotta ne pysyvät paikoillaan.
 
Vaahtokarkki-riisimuromassa taipuu moneen. On tärkeää kuitenkin muistaa, ettei sitä jähmettymisen jälkeen voi enää muotoilla. Massa ei myöskään kiinnity leikkaamisen jälkeen uudelleen.


muotoilusuklaa:


280 g valkoista suklaata sulatettuna
0.75 dl glukoosisiirappia

Kaada sulatettu suklaa kulhoon. Lisää glukoosisiirappi ja sekoita se huolellisesti joukkoon. Parhaiten onnistut muovilastalla/nuolijalla. Massa alkaa jähmettyä välittömästi glukoosisiirapin lisäämisen jälkeen. Jatka massan sekoittamista niin kauan kunnes se on tasaista ja yhtenäistä. Älä sekoita massaa liikaa, tai muuten suklaan öljy erottuu. Mikäli öljy kuitenkin alkaa erottumaan massasta, älä heitä sitä missään nimessä pois, vaan jatka massan kasaamista. Massan pitäminen hetken jääkaapissa saattaa auttaa asiaa. Itse jatkoin massan kasaamista viileällä kuistilla ja sain kuin sainkin öljyt takaisin massaan. Jouduin myös vaihtamaan lastan käsiin, jotta sain tiivistä massaa käsiteltyä riittävän hyvin. Levitä massa tasaiseksi levyksi ja kääri tiiviisti kelmuun. Säilytä massaa jääkaapissa. (ps. googlettamalla muotoilusuklaa, löydät monia hyviä muotoilusuklaaohjeita, joissa on mukana vaihekuvat.)

8.8.13

Mustikka-sitruunatorttu!



Mustikat ovat mielestäni parhaimmillaan juuri poimittuina. Uunissa käyttäminen esimerkiksi piirakan muodossa on herkkua, mutta vielä parempaa on mielestäni mustikkatorttu, jossa mustikat pääsevät oikeuksiinsa sellaisinaan, vastapoimittuina. Vielä kun mustikka saa kaverikseen sitruunaa, on makupari täydellinen.

Päätin tarjota opiskeluaikaisille ystävilleni mustikka-sitruunatorttua, jossa mustikat peittävät allensa herkullisen sitruunalla maustetun mascarpone-kermavaahdon ja mustikkahillon. Torttupohjan paistoin erikseen irtopohjaisessa torttuvuoassa. Toki pohjan voi tehdä myös piirakkavuokaan ja miksei myös irtopohjaiseen rengasvuokaan.

Ukkosia luvassa. Heips.
-Doro_



Mustikka-sitruunatorttu (24 cm:n vuoka)!


muropohja:

140 g jääkaappikylmää voita
2.5 dl vehnäjauhoja
1.25 dl mantelijauhoja
0.75 dl sokeria
loraus vettä
(kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)

mustikkahillo:

n. 2dl mustikoita
n. 4 rkl hillosokeria
ripaus kanelia
0.5 tl vanilja-aromia

täyte:

2 dl kermaa
250 g mascarpone-juustoa
1 sitruunan kuoriraaste
n. 4 tl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
loraus (n. 2 rkl) sitruunamehua
n. 4 dl tuoreita mustikoita


muropohja:
Nypi voi, jauhot ja sokeri sekaisin. Lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.

Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina vuokaan leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset reiät. Siisti veitsellä vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan kauttaaltaan. Laita leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa leivinpaperi päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne tukevat myös vuoan reunoilla olevaa taikinaa.

Paista 200 asteessa 20 min. Ota leivinpaperi riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut kauniisti. Jäähdytä.

mustikkahillo:
Mittaa mustikat ja hillosokeri kattilaan. Keitä n. 7 min. Mausta kanelilla ja vaniljasokerilla. Anna jäähtyä. Levitä jäähtynyt hillo jäähtyneen muropohjan pohjalle.

täyte:
Sekoita mascarpone notkeaksi. Lisää sokerit ja sitruunan kuoriraaste. Vaahdota kerma.  Yhdistä kerma mascarponeseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää vielä lopuksi sitruunamehu ja tarkista maku. Kaada mustikkahillolla vuoratun muropohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Kaada mustikat päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.


2.8.13

Marjapavlova!


Heinäkuun loppu ja elokuun alku ovat ihan parasta aikaa vuodesta, mikäli asiaa tarkastelee ruoan kannalta. Kasvimaa alkaa tuottaa vihdoin satoa ja marjapensaisiin ilmestyy ihan kuin itsestään ihania herukoita ja karviaisia. Metsästä puolestaan saa poimittua mustikoita ja jos hyvä tuuri käy, niin myös älyttömän aromikkaita metsävadelmia, jotka makunsa puolesta peittoavat viljellyt vadelmat mennen tullen.

Marjaherkkujen inspiroimana päätin yllättää appivanhempani mielettömän hyvällä ja helppotekoisella marjapavlovalla, joka loppujen lopuksi muodostui kuudeksi ”pieneksi” pavlovaksi. Täytteeseen laitoin mascarponen ja kerman seosta maustettuna vaniljasokerilla. Päälle kasasin metsän ja puutarhan antimia.

Pavlova on siitä helppo herkku, että pohjan tehtyään, voi täytteeksi ja päälle kasata melkeinpä mitä hyvänsä. Käy kurkistamassa esimerkiksi aikaisempia pavlovaohjeitani: hedelmä-sitruspavlova ja suklaapavlova.

Ensi viikkoon! Silloin luvassa jälleen marjaisia, mascarponejuuston ja kerman ryydittämiä herkkuja.

terps!
- Doro-





Marjapavlova (kuusi ”pientä” Pavlovaa):


marenkipohjat (6 kpl):


4 munan valkuaista
2.5 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 tl sitruunamehua tai viinietikkaa

täyte ja päälle:


1 prk (250g) mascarponejuustoa
2 dl vispikermaa
n. 2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(liikööriä esim. cointreau)
n. 5-7 dl marjoja
tomusokeria


Marenkipohjat: vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista kunnes vaahto pysyy vatkaimen vispilässä putoamatta siitä. Lisää loppuun sokeriin maissitärkkelys ja sekoita. Jatka vatkaamista. Lisää sokerimaissitärkkelysseosta vähitellen. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää marenkia. Lisää viinietikka/sitruunamehu ja sekoita lusikalla. Levitä marenki pellille leivinpaperin päälle kuudeksi tasaiseksi keoksi. Jätä keot reunoilta korkeammiksi. Paista 125 asteessa noin 1 h 10 min. tai kunnes marengit ovat kuivuneet pinnasta, mutta ovat vielä hieman tahmaisia sisältä. Anna jäähtyä.

täyte ja kokoaminen:
Sekoita mascarpone notkeaksi. Lisää sokerit. Vaahdota kerma.  Yhdistä kerma mascarponeseokseen ja sekoita tasaiseksi. Mausta halutessasi esim. cointreaulla. Jaa täyte kuudelle marenkipohjalle ja kasaa marjat päälle. Viimeistele siivilöidyllä tomusokerilla. Tarjoa muutaman tunnin sisään, jotteivät marengit pääse vettymään.