Olen aikaisemminkin todennut, etteivät kuivakakut ole minun
juttuni. Ei sillä, ettenkö niitä söisi paremman puutteessa. Mikäli kuitenkin
saan valita, jätän kuivakakut toisten leivottavaksi. Poikkeuksen kuivakakkuihin
kuitenkin tekevät erityisen kosteat ja mehevät ”kuiva”kakut. Harvoin vastaani
tulee mielenkiintoisia reseptejä, mutta mikäli sellaisen bongaan, olen oitis
valmis kokeilemaan.
Tämän sitruunakakun ohjeen löysin The hummingbird bakeryn
leivontakirjasta. Yksinkertaisen sitruunakakun juju piilee päälle kaadettavassa
sitruunasiirapissa, joka mukavasti mehevöittää muuten ehkä hieman tylsää
kakkua. Kupillinen vihreää teetä ja pala kakkua, arjen ylellisyyttä!
Mukavaa viikonloppua!
-Doro-
ps. Käykäähän kurkkaamassa myös ihanan mehevän ja kostean
appelsiini-jogurttikakun ohje.
Sitruunakakku sitruunasiirapilla (10cm x 25cm leipävuoka):
sitruunakakku:
3 dl
sokeria
3 munaa
2 sitruunan raastettu kuori
5.4 dl
vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
2.5 dl
täysmaitoa tai kermaa tai niiden sekoitusta
0.5 tl vanilja-aromia
200g voita
sitruunasiirappi:
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
0.75 dl
sokeria
1dl vettä
sitruunakakku:
Sulata voi ja jätä jäähtymään.
Mittaa sokeri, munat, sitruunan kuoriraasteet ja
vanilja-aromi kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Siivilöi
toiseen kulhoon jauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne sekaisin. Lisää
munavaahtoon kolmasosa jauhoseoksesta ja vatkaa sen verran, että aineet
sekoittuvat. Vatkaa sitten joukkoon kolmannes maidosta tai kermasta. Toista
kaksi kertaa niin, että kaikki on lisätty. Vatkaa seosta vielä hetki, jotta
taikina kuohkeutuu.
Lisää taikinaan jäähtynyt voisula ja vatkaa sekaisin.
Kaada taikina kunnostettuun (voideltu ja jauhotettu)
suorakaiteen muotoiseen vuokaan (10x25). Paista 175 asteessa noin 1h ja 15 min.
tai kunnes kakku on kypsä tikulla kokeiltaessa.
sitruunasiirappi:
Sillä aikaa kun kakku on uunissa, tee sitruunasiirappi.
Mittaa siirapin aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Keitä seosta, kunnes nesteen määrä on vähentynyt noin puolella tai se
muistuttaa siirappia.
Pistele kypsän kakun pintaan reikiä esim. grillitikulla.
Kaada sitruunasiirappia kakun päälle ja odottele sen imeytymistä reikiin. Kaada
loputkin siirapit päälle. Anna vetäytyä hetki. Nosta kakku vuoastaan ritilälle
jäähtymään.