Sivut

28.3.15

Pääsiäisleivontaa: Rahka-aprikoosiboston!



Tuore pulla on vaan niin hyvää. Oma suosikkini on ollut aina korvapuusti, mutta täytyy kyllä sanoa, että näin pääsiäisen kunniaksi valmistamani rahka-aprikoosiboston kyllä yltää lähes samalle tasolle. Rahkatäytteeseen antaa kivaa raikasta makua limen mehu ja kuoriraaste. Aprikoosit ovat herkullisia sattumia. Nam!

Hyvää pääsiäistä kaikille ja muistakaahan varautua huomenna tulevia virpojia varten.

-Doro-




Rahka-aprikoosiboston (n. 7 pientä vuokaa):

pullataikina:

2.5 dl maitoa
puoli pkt hiivaa
1rkl kardemummaa
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100g voita huoneenlämpöisenä

rahka-aprikoositäyte:

1 prk maitorahkaa
1 muna
0.5 tl vaniljajauhetta
1 rkl limen mehua
yhden limen kuoriraaste
1 purkki aprikooseja sokeriliemessä


pullataikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja taikinaan ja ala vaivata sitä. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pullataikina kimmoisaksi. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mielestäni paras pullataikina tulee riittävän pehmeästä taikinasta, joten ole tarkkana jauhojen määrän kanssa.
Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.

rahka-aprikoositäyte ja pullien kokoaminen + paistaminen:
Sekoita täytteen aineet aprikooseja lukuun ottamatta tasaiseksi massaksi. Valuta aprikoosit huolellisesti ja pilko ne sen jälkeen pieniksi kuutioiksi.

Ota taikinasta noin neljäsosa sivuun. Kaulitse vuokiin ohuet pohjat tästä osasta taikinaa. Nosta pohjat vuokiin. Ota lopusta taikinasta puolet ja kaulitse se jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Levitä rahkatäytteestä puolet taikinalevyn päälle. Ripottele puolet aprikoosikuutioista rahkan päälle. Rullaa taikinalevy rullaksi. Täyte pyrkii valumaan pois, joten ole varovainen rullatessasi taikinaa.

Leikkaa terävällä veitsellä valmiista taikinarullasta noin neljän sentin paloja ja nosta ne vuokiin taikinapohjien päälle. Toista sama käsittely lopulle taikinalle.

Anna kohota n. 15 min. Paista vuokia uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25 min. tai kunnes bostonit ovat kypsiä. Mikäli pullat meinaavat ottaa väriä jo paistamisen alussa, voit hieman laskea lämpöä.

Mikäli sinulla ei ole käyttämiäni pieniä kartonkisia vuokia, voit tehdä myös yhden ison bostonin esim. irtopohjavuokaan. Tällöin paistoaika on hieman pidempi, joten ole tarkkana paiston kanssa.

20.3.15

Raakasuklaasnickerit!


En ole mikään mahdoton raakaleivonnan ystävä. Itseasiassa raakaleivonta tuntuu olevan välillä aivan liian helppoa. Myöskään maullisesti en liputa raakaleivonnaisten puolesta. Toki olen ihan hyviä herkkuja maistanut. Joka kerta kuitenkin muutaman suupalan jälkeen suussa maistuu tunkkainen.

Raakaleivonnaisista suosikkejani ovat pienet suklaiset suupalat täytettynä moninaisilla herkuilla. Tällä kertaa silmiini iski  internetin ihmeellisessä maailmassa snickerien terveellisempi versio, raakasukaliset snickerit. Itselläni ei sattunut olemaan kaakaovoita, vaan rasvana käytin ainoastaan kookosöljyä. Kookosöljy toimii, mutta käteen otettaessa se sulaa huomattavasti nopeammin kaakaovoihin verrattuna. Eli voit tehdä köyhän miehen version pelkällä kookosöljyllä tai sitten käyttää puolet ja puolet kaakaovoita ja kookosöljyä.

Minulla tiedossa huomenna huippukiva viikonloppu: Kaverin synttäreiden juhlimista ja päälle hotelliyö. Kivaa viikonloppua!

-Doro-



 

Raakasuklaasnickerit (n. 16 2x2x2 cm:n paloja):

Suklaapäällys:

2 dl kookosöljyä sulana (1 dl kookosöljyä + 1dl kaakaovoita = käteen sulamattomampi vaihtoehto)
1 dl raakakaakaojauhetta
0.5 dl vaahterasiirappia

karamellitäyte:

1 dl kivettömiä taateleita
1.5 rkl agavesiirappia
1 rkl maapähkinävoita
1 rkl kookosöljyä
¼ tl vaniljajauhetta

lisäksi n.1 dl paahdettuja +suolattuja tai tavallisia maapähkinöitä


Suklaapäällys:
Mittaa suklaan ainekset astiaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massaa silikonimuottien pohjille ja laita pohjat jääkaappiin jähmettymään. Jätä loppu suklaa pöydälle odottamaan jatkokäyttöä.

Karamellitäyte ja palojen kokoaminen:
Mittaa karamellitäytteen ainekset monitoimikoneeseen tai kulhoon ja surauta tasaiseksi massaksi (myös sauvasekoittimella onnistut, mikäli toimit rauhallisesti).
Ota jähmettyneet suklaat muotteineen jääkaapista. Muotoile karamellista suklaan päälle pieni kiekko ja asettele kiekon päälle suolapähkinöitä. Kaada suklaata muottiin niin, että suklaa peittää karamellin ja pähkinät. Laita jääkaappiin jähmettymään. Mikäli suklaa on ehtinyt jähmettyä liiaksi ja sen kaataminen on hankalaa, lämmitä suklaakulhoa vesihauteessa.


9.3.15

Päärynäinen mutakakku kahdella tapaa: Terveellisempi ja ei niin terveellinen versio!


Olen joskus aiemminkin kirjoittanut siitä, että ihan paras mutakakku löytyy minun mielestäni kaupan pakastealtaasta. Frödingenin kakun vertaista saa hakea. Frödingenin mutakakku on sarjassaan kaakaojauheella tehty kakku. Siinä ei ole lainkaan suklaata. Ruotsalainen kladdkaka on tämän kakun esikuva.

Blogistani löytyy mutakakkuohje, jossa tumma suklaa on pääosassa. Tässä ruotsalaisessa versiossa ei ole suklaata ja uskomatonta mutta totta, tällä reseptillä pääsee mielestäni lähimmäksi pakasteallaskakkua. Tällä kertaa lisäsin mudan joukkoon hieman päärynää, joka sopii kuin nenä päähän tähän kakkuun Päärynää voi halutessaan käyttää runsaamminkin.

Reseptissä on mahdollisuus poiketa myös hieman terveellisemmälle polulle. Mikäli korvaat sokerit kookossokerilla ja vehnäjauhot spelttijauhoilla, on herkkusi aavistuksen verran synnittömämpää. Mikäli oikein kovasta ahdistaa, vaihda vielä voi samaan määrään kookosöljyä.Tällöin sinun on kuitenkin oltava kookoksen ystätä, sillä öljyn maku tulee läpi valmiissa kakussa.

Hyvää alkavaa viikkoa!
-Doro-

ps. Minun täytyy taas yrittää ryhdistäytyä ja ottaa behind the scenes -kuvia. Ne ovat nyt täysin unohtuneet...





Päärynäinen mutakakku kahdella tapaa: Terveellisempi ja ei niin terveellinen versio (24 cm):


4 munaa
2.5 dl fariinisokeria + 1.5 dl hienoa sokeria / 4 dl kookossokeria
1 tl vaniljasokeria / 1 tl vaniljajauhetta
200g voita
ripaus suolaa
4 dl vehnäjauhoja / 4 dl hienoja spelttijauhoja
10 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 iso päärynä

voita vuoan voiteluun
kaakaojauhetta vuoan jauhottamiseen

Sulata voi ja jätä jäähtymään. Vaahdota munat, sokerit ja vanilja vaahdoksi. Mikäli teet terveellisemmän version, ei vaahdosta tule yhtä kuohkea kuin tavallisella sokerilla tehtäessä. Sekoita kuivat aineet. Lisää jäähtynyttä, sulaa voita vuorotellen kuivien aineiden kanssa taikinaan. Lisää viimeiseksi kuivia aineita.

Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun ja voilla ja kaakaojauhoilla kunnostettuun vuokaan. Leikkaa kuoritusta päärynästä ohuita haluamasi muotoisia paloja kakun pinnalle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15 min. Kakun tulee jäädä keskeltä hyllyväksi. Jäähdytä.