Sivut

24.4.15

Vapuksi vaahtokarkki-vanilja -kuppikakkuja!


Vappu lähestyy ja vappupöytään tekisi mieli donitsien ja munkkien rinnalle jotakin muutakin. Tukholman reissullani käteeni osui ihania pieniä vaahtokarkkeja, kuin pieniä ilmapalloja. Ne koristavatkin herkullisia vaniljakuppikakkuja. Tarkoitukseni oli kätkeä kakkusten sisään hieman isompi vaahtokarkki, mutta kätkö ei ollut kovin hyvä. Vaahtikset nimittäin pulpahtivat paiston aikana taikinan pintaan. Eipä vaahtokarkit huonoja olleet pinnassakaan. Ne nimittäin hieman ruskistuivat ja karamellisoituivat uunissa. Ei kätketty yllätys, mutta pinnalla kuorrutuksen alla piilevä ylläri.

Hyvää vappua, mikäli en kerkeä koneen äärelle ennen sitä!
-Doro-

 

Vaahtokarkki-vanilja -kuppikakut (n.10kpl)

kuppikakut:

175g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria
0.5tl vaniljajauhetta tai 1.5 tl vaniljasokeria
3 munaa
3.5 dl (200g) vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
3 rkl kermaa
n.5 kpl normaalikokoisia vaahtokarkkeja puolitettuna

sveitsiläinen voikreemi:

100g valkuaista (n. 3 munan valkuaiset)
160g sokeria
200g voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä

lisäksi pieniä vaahtokarkkeja ym. koristeluun


kuppikakut:
Vaahdota hieman pehmennyt voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon jokaisen lisäyksen välillä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita voi-sokerivaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikinaa n. 1/3 paperisiin vuokiin, jotka olet asettanut muffinipellille. Paina puolitettu vaahtokarkki vuokiin taikinan päälle. Lusikoi taikinaa vielä peittämään vaahtokarkki siten, että vuoka on n. 2/3 täynnä taikinaa. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 20 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ruusukkeet ja koristele vaahtokarkein. Kuppikakut ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Mikäli säilytät kakkuja jääkaapissa, ota ne vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta kuorrutus ehtii pehmetä.

12.4.15

Nutella-boston! NAM!


Voiko kukaan olla rakastamatta Nutellaa. Se on vaan niin älyttömän hyvää, ettei sanotuksi saa. Myös tuore pulla on kuuluu Nutellan kanssa samaan kastiin. Eli kannattaa siis kokeilla yhdistää nämä kaksi herkkua. Lopputulemana on täydellinen Nutella-pulla, joka melkeinpä vetää vertoja kanelisille korvapuusteille.

Maukausta sunnuntain jatkoa!
-Doro-





Nutella-boston (2 x 20cm:n boston):


3 dl maitoa
puoli pkt hiivaa
(1rkl kardemummaa)
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
110g voita huoneenlämpöisenä
1 prk Nutellaa

muna voiteluun ja raesokeria koristeeksi


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Lisää joukkoon sokeri ja suola. Lisää myös kardemumma, mikäli haluat sitä käyttää. Lisää jauhoja taikinaan ja ala vaivata sitä. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pullataikina kimmoisaksi. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mielestäni paras pullataikina tulee riittävän pehmeästä taikinasta, joten ole tarkkana jauhojen määrän kanssa.
Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan (n 30min.).

Ota taikinasta pienet palat sivuun ja kaulitse niistä irtopohjaisiin 20cm:n vuokiin ohuet pohjat. Nosta pohjat vuokiin. Ota lopusta taikinasta puolet ja kaulitse se jauhotetulla alustalla ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä Nutellasta noin puolet taikinalevyn päälle tasaisesti. Rullaa taikinalevy rullaksi aloittaen lyhyemmästä suorakaiteen reunasta. Leikkaa taikinarullasta terävällä veitsellä noin 5 cm leveitä paloja. Nosta palat vuokaan pystypäin taikinalevyn päälle. Jätä palojen väliin kohoamisvaraa.

Toista edellinen käsittely lopulle taikinalle. Anna bostonien kohota liinalla peitettynä noin 30 min. Mikäli rullattuja taikinapaloja jää yli, voit tehdä niistä korvapuustin kaltaisia pullia ja paistaa pellillä. Voitele kohonneet bostonit munalla. Ripottele päälle halutessasi raesokeria. Paista 200 asteessa noin 35 min. tai kunnes bostonit ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Anna jäähtyä.