26.2.15

Vaniljakakku suklaakuorrutteella!


Pienenä tyttönä lempielokuvani oli Pollyanna ja siinä ehdottomasti paras ja mieleenpainuvin kohtaus oli se, kun Pollyanna lähti salaa markkinoille. Markkinoilla oli myynnissä tyrmäävän upeita jenkkikakkuja: vanilja- ja suklaakakkuja suklaakuorrutteella. Kakkujen ulkonäkö oli suorastaan veden kielelle nostattava, vaikkei koristeluja juuri ollutkaan.

Kuva kakuista on painunut mieleeni ja vasta nyt reilun 20 vuoden kuluttua päätin tehdä jotakin samanlaista. Tämän periamerikkalaisen reseptin nappasin Martha Stewartin leivontakirjasta. Muokkasin reseptiä hieman, lähinnä vähensin sokerin määrää. Sitä kun tuntuu olevan jenkkileivonnaisissa omaan makuuni liiaksi.

Hiihtoloma meni mukavasti Pollyannaa fiilistellessä ja kakkua syödessä.

-Doro-





Vaniljakakku suklaakuorrutteella (20 cm:n vuoka):

vaniljakakku:

225g voita huoneenlämpöisenä sekä hieman ylimääräistä vuokien voiteluun
7 dl vehnäjauhoja sekä hieman ylimääräistä vuokien jauhottamiseen
1 rkl leivinjauhetta
3 dl sokeria
4 suurta munaa
2 tl vanilja-aromia tai 2 rkl vaniljasokeria
3 dl maitoa

suklaakuorrute:

400 g tummaa suklaata
6 rkl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
6 rkl kiehuvaa vettä
340g voita huoneenlämpöisenä
1 dl tomusokeria
n. 1 rkl/maun mukaan vaaleaa siirappia


vaniljakakku:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna kerrallaan taikinaan lisäysten välissä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Sekoita pienellä nopeudella tai käsin. Aloita lisääminen jauhoista ja päätä jauhoihin. 

Kaada taikina kahteen kunnostettuun vuokaan (20cm). Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 35 min. tai kunnes kakut ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä. Anna jäähtyä hetki vuoissaan, jonka jälkeen ota vuoat pois ja jätä kakut jäähtymään kauttaaltaan ritilän päälle .

suklaakuorrutus ja kakun kokoaminen:
Pilko suklaa ja laita palat kuumuutta kestävään kulhoon. Nosta kulho vesihauteeseen ja anna suklaan sulaa. Jäähdytä, mutta älä jähmetä.

Kiehauta vesi ja lisää kaakaojauhe siihen. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sula, jäähtynyt suklaa ja vatkaa se voivaahdon joukkoon. Lisää lopuksi siirappi ja kaakaovesi. Sekoita tasaiseksi.

Tasaa jäähtyneiden kakkujen pinnat sahateräisellä veitsellä. Levitä kuorrutteesta noin neljännes toiselle kakkupohjalle. Nosta toinen kakuista päälle. Levitä loput kuorrutteet kakun pinnalle ja reunoille.

Anna kakun vetäytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Mikäli nostat kakun jääkaappiin, muista ottaa se pehmenemään noin puoli tuntia ennen tarjoamista.

18.2.15

Blogin uusi ilme!



Heipparallaa!

Olen kahtena uutena vuotena luvannut pistää blogini ulkoasun uusiksi. Nyt vihdoin otin itseäni niskasta kiinni ja laitoin koko hoidon uusiksi. No ehkä hieman liioiteltua on sanoa, että koko hoidon. Aikaa tähän uudistukseen minulla nimittäin meni hurjat kaksi minuuttia.

Otti melkein kaksi vuotta saada uudistus aikaan. Hassua, että juuri nuo kaksi minuuttia olivat niin kiven alla. No nyt se on tehty ja voin sanoa olevani tyytyväinen ja ylpeä itseeni. Osasin, vaikka alkuun se tuntuikin tosi haastavalta.

Niin ja nyt on muuten mun läppärin näyttökin kalibroitu. Mahtavaa, mutta samalla ihan hirveetä. Nyt kun katson käsittelemiäni kuvia, niin onhan ne valkotasapainot niissä ihan miten sattuu. No toivottavasti kalibroinnin myötä kuvien taso paranee. Sain muuten taas serkkuni mieheltä, valokuvaaja Hannes Kainulaiselta (Hanki Image) monta hyvää vinkkiä kuvaamiseen. Ne mielessä lähden sitten ottamaan seuraavista leipomuksistani kuvia.

Kivaa viikkoa!
-Doro-

13.2.15

Ystävälle pieniä vadelmajuustokakkusia!


Nämä pikkuiset juustokakkuset ovat juuri sopivia tarjottavia ystävälle/rakkaalle huomenna 14.2. Lisäksi antajan ei tarvitse olla kummoinen jauhopeukalo. Nämä nimittäin valmistuvat helposti ja yksinkertaisista aineksista. Vadelmat voit korvata millä marjalla hyvänsä. Ja jos oikein kiire tulee, voi pyreen jättää kokonaan pois.

Hyvää ystävänpäivää!
-Doro-





Vadelmajuustokakkuset (n. 30 pientä)

pohjat:

1.7 dl kaurakeksimurua (myös esim. dominokeksit passaavat)
2.5 rkl voita sulatettuna

juustotäyte:

300g Philadelphia tuorejuustoa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 munaa

vadelmapyre:

n. 1.5 dl vadelmia
1 tl sokeria


pohjat:
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin perunasurvinta apuna käyttäen hienoksi muruksi. Sulata voi ja kaada se keksimurun joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Nostele pieniä paperisia muffinivuokia silikoniseen (voi olla myös metallinen) muffinipeltiin. Mittaa noin lusikallinen keksimurua kunkin vuoan pohjalle. Paine pohja tasaiseksi ja tiiviiksi. Paista pohjia 160 asteisessa uunissa 5 min.

juustotäyte, vadelmapyre ja kakkujen kokoaminen:
Mittaa tuorejuusto, sokerit ja suola kulhoon. Vatkaa tasaiseksi massaksi. Lisää munat joukkoon vatkaten. Sekoita tasaiseksi.

Mittaa pyren vadelmat ja sokeri kulhoon. Surauta seos soseeksi sauvasekoittimella ym. Paseeraa pyree siivilän läpi.

Lusikoi kuhunkin vuokaan juustomassaa (melkein täyteen). Pudota juustomassan pinnalle muutamia tippoja vadelmapyreetä. Marmoroi vadelmapyre hammastikulla juustoseoksen joukkoon.

Paista kakkusia 160 asteisessa uunissa n. 18 min. tai kunnes ne ovat hyytyneet muttei kuitenkaan saaneet väriä. Jäähdytä ja viilennä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.


10.2.15

Behind the scenes...Appelsiini-tyrnitorttu ja appelsiinitartalaetit!


Jälleen olen ottanut iloksenne behind the scenes -kuvia. Mitään uutta tajunnan räjäyttävää kerrottavaa minulla ei näistä kuvista ole. Lähinnä kannattaa kiinnittää huomiota valoon.

Torttukuvissa valo tulee reflan vastakkaiselta suunnalta. Yleensä himmennän ja pehmennän luonnonvaloa laittamalla reflan valon ja kuvattavan tuotteen väliin. Tällä kertaa kuvasin tortun lattialla ja olin noin kolmen metrin päässä ikkunasta. Valo oli juuri sopivaa ja himmennyksiä ei tarvittu. Lähinnä keskityin himmentämään varjoja reflalla ja ikean laatikon kannella valon vastakkaisesta suunnasta.


Tartalettikuvissa asettelin leivokset keittiön pöydälle. Valon suunta oli sivusta sekä edestä. Alkuun laitoin reflan ainoastaan sivulle. Edestä tuleva valo oli kuitenkin niin voimakasta, että lopulta päädyin laittamaan reflan himmentämään sitä.

Tämmöistä tänään. Yritän ehtiä laittamaan helpon ystävänpäiväherkun tänne vielä ennen lauantaita.

Kivaa loppuviikkoa!
-Doro-


5.2.15

Appelsiini-tyrnitorttu!


Viime kerralla postasin appelsiinitartaleteista. Kerroin postauksessani myös siitä kuinka yritin tehdä torttua tartalettejen sijaan. Läväytin tortun pintaan kuitenkin kelmun ja näky oli kuvattavaksi kelpaamaton. Epäonni pakotti keksimään jotakin. Ainoa mitä keksin, oli tyrnitäysmehu, jota oli vielä pullon pohjallinen jääkaapissa.

Epäonni tuottikin suuren onnen. Tyrnimehukiille sopi kuin nenä päähän tähän torttuun. Täytteen makeus taittui mukavasti hapokkaalla tyrnillä. Harvoin teen reseptejäni kahteen kertaan. Tätä meinaan kuitenkin tehdä helppoutensa ja maukkautensa vuoksi seuraavaan pullavuorooni työpaikalleni.

Aurinkoa!
-Doro-




Appelsiini-tyrnitorttu (24 cm)

pohja:

100g voita huoneenlämpöisenä
0.6dl sokeria
2 keltuaista huoneenlämpöisinä
3 dl vehnäjauho
1/4 tl soodaa
 

täyte:

tölkki kondensoitua maitoa (3dl)
4 munan keltuaista
1.2 dl tuorepuristettu appelsiinimehua
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl appelsiinin kuoriraastetta
 

tyrnikille

0.5 dl tyrnitäysmehua
0.75 dl vettä + 0.25 dl
n. 2tl sokeria tai maun mukaan
2 liivatetta


pohja:
Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan kummankin lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne voi-munavaahtoon varovasti sekoittaen. Sekoita vain sen verran, että aineista muodostuu yhtenäinen taikinapallo. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.
Kaulitse taikina jauhotetun leivinpaperin päällä levyksi. Kumoa levy leivinpaperia apuna käyttänen voidellun irtopohjaisen torttuvuoan pohjalle ja reunoille. Painele taikina paikoilleen. Mikäli taikina repeilee, paikkaa sitä ylijääneellä taikinalla.
Painele pohjaan haarukalla reikiä. Laita pala leivinpaperia pohjan päälle. Kaada leivinpaperin päälle kuivia herneitä, riisiä ym. painoksi paiston ajaksi. Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 5 min. Tarkkaile pohjaa paiston aikana, jottei pohja vain pääse palamaan.

täyte:
Sekoita kondensoitu maito ja keltuaiset tasaiseksi massaksi. Purista appelsiineista ja sitruunasta mehut. Siivilöi mehut, jotta torttuun ei tule römppeitä. Lisää appelsiinien ja sitruunan mehu sekä kuoriraaste muna-maitoseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle. Paista 175 asteessa n. 13 minuuttia. Täytteen pinnan ei kuulu saada väriä, mutta täyte hyytyy kauttaaltaan. Anna tortun jäähtyä, jonka jälkeen nosta se jääkaappiin tekeytymään yöksi.

tyrnikiille:
Sekoita sokeri nesteisiin (tyrnimehu + 0.75 dl vettä). Anna sokerin liueta. Liota liivatteita kylmässä vedessä n. 5 min. Lämmitä 0.25 dl vettä kiehuvaksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos ohuena nauhana mehuseoksen joukkoon. Lusikoi kiille kylmän tortun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.

1.2.15

Appelsiinitartaletit!


Appelsiinikauden ollessa parhaimmillaan, halusin leipoa jotakin niistä. Leipomuksen lisäkriteerinä tuli olla helppous. Päädyin tekemään näitä suussasulavia appelsiinitartaletteja. Kunhan pohjat jaksaa näpertää, niin loppu onkin helppoa. Toki näpertelyn voi jättää sikseen ja tehdä yhden ison tortun. Se minulla olikin tarkoituksena. Itse asiassa ehdinkin jo tehdä yhden ison tortun. Epäonnekseni lämäsin kelmun suoraan täytteen pintaan ja siitä tuli niin ruma, ettei torttua olisi voinut kuvata. Joskus kuitenkin epäonni voi olla ONNI. Lisätyöstin torttua hieman ja lopputulos oli mielestäni loistava. Siitä kuitenkin lisää seuraavassa herkkupostauksessani...

Tartalettien täytteiden kondensoitu maito ei ole ollut mikään oma suosikkini äklömakeutensa vuoksi. Siksi suhtauduin näihin herkkupaloihin hieman varauksella. Vaikka täyte onkin makeaa, taittaa sitruuna ja appelsiini sitä loistavasti. Kondensoitu maito tuo ihanaa samettisuutta ja täyteläisyyttä näihin tartalettehin.

Hyvää alkavaa viikkoa!
-Doro-



Appelsiinitartaletit (n. 20 kpl):

pohja:

100g voita huoneenlämpöisenä
0.6dl sokeria
2 keltuaista huoneenlämpöisinä
3 dl vehnäjauho
1/4 tl soodaa

appelsiinitäyte:

3 keltuaista
2.25 dl kondensoitua maitoa (vajaa tölkki)
0.9 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
0.5 dl sitruunamehua
1 appelsiinin kuoriraaste


pohjat:

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan kummankin lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne voi-munavaahtoon varovasti sekoittaen. Sekoita vain sen verran, että aineista muodostuu yhtenäinen taikinapallo. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.

Kaulitse taikina jauhotetun leivinpaperin päällä levyksi. Leikkaa levystä tartalettivuokia suurempia palasia. Nosta taikinapalat huolellisesti voideltujen vuokienn päälle ja painele ne paikoilleen. Mikäli taikina repeilee, paikkaa sitä ylijääneellä taikinalla.

Painele kunkin vuoan pohjataikinaan haarukalla reikiä. Laita pala leivinpaperia pohjan päälle. Kaada leivinpaperin päälle kuivia herneitä, riisiä ym. painoksi paiston ajaksi. Paista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 3 min. Tarkkaile pohjia paiston aikana, jottei ne vain pääse palamaan.

appelsiinitäyte:
Sekoita kondensoitu maito ja keltuaiset tasaiseksi massaksi. Puristn appelsiineista ja sitruunasta mehut. Siivilöi mehut, jotta torttuun ei tule römppeitä. Lisää appelsiini- ja sitruunamehu sekä kuoriraaste muna-maitoseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjien päälle. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia. Täytteen pinnan ei kuulu saada väriä, mutta täyte hyytyy kauttaaltaan. Anna tartalettien jäähtyä.