29.10.15

Karmivaa Halloweenia!


Halloween on lauantaina ja senhän kunniaksi oli kehiteltävä jokin karmiva herkku. No oma pää löi tyhjää, joten hain ideoita Pinterestistä. Hauskat ja aika ällöt tekarit drakulan hampaineen osuivat silmiini. No niitähän täytyi testata ja lopputulos on varsin hauska.

Karmivaa viikonloppua:)
-Doro-


Halloween-pikkuleivät (n. 15 kpl):

110 g pehmeää voita
1.25 dl sokeria
1.25 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
2 dl kaurahiutaleita

lisäksi: n. 200g valkoista suklaata, punaista tomuväriä, pieniä vaahtokarkkeja, kuorittuja manteleita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vähitellen. Vältä liikaa vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Pyörittele taikinasta palleroita ja laita pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi tilaa palleroiden väliin. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 14 min. tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä. Varo paistamasta liikaa. Tällöin pikkuleivistä tulee kauttaaltaan kuivia. Onnistunein paistotulos on, kun pikkuleivät ovat päältä rapeita ja sisältä hieman pehmeitä.

Puolita pikkuleivät kun ne ovat vielä hieman lämpimiä. Anna jäähtyä. Sulata valkosuklaa ja sekoita siihen tomuväri. Levitä värjättyä suklaata yhden pikkuleivän kummallekin tasaiselle puolelle ohuehko kerros. Asettele vaahtokarkit hampaiksi ja paina toinen pikkuleipä päälle. Viimeistele hammaskalusto pilkotuilla manteleilla.

23.10.15

Omena-mantelimassaruusut!


Blogeissa on vilissyt aika usein omenaruusuja. Niinpä itsekin päätin kokeilla niiden tekemistä. Halusin kuitenkin tuunata perusreseptiä hieman, joten päätin sujauttaa ruusuihin sisälle herkullista mantelimassaa. Ja kyllä, hyviä olivat. Eivät bloggarit väärässä voi olla. Jos mantelimassa kammoksuttaa, jätä se suosiolla pois. Sen voit korvata monissa resepteissä käytetyllä aprikoosihillolla ym.

Nämä näyttävän näköiset herkut ovat helppoja tehdä. Toki hieman näpertelyhermoja nämä vaativat, mutta lopputulos maksaa vaivan. Paistamisessa kannattaa olla tarkkana. Ainakin minulla ensimmäiset testiruusut jäivät sisältä hieman raaoiksi. Seuraavien ruusujen kohdalla kaulin voitaikinan reilusti ohuemmaksi, jolloin lopputuloskin oli kypsä.

Hyvää viikonloppua!
-Doro-




Omena-mantelimassaruusut (10 kpl):

500g voitaikinalevyjä (yht. 5levyä)
n. 100g mantelimassaa
kanelia
vaniljasokeria
5 isoa omenaa
vettä
½ sitruuna
tomusokeria koristeluun

Mittaa kulhoon reilusti vettä. Purista puolikkaan sitruunan mehu veteen. Käsittele omenat. Pese omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Halkaise omenat kahtia ja leikkaa ohuita puolikuun muotoisia siivuja. Laita siivut välittömästi sitruunaveteen. Kun olet leikannut kaikki omenat, laita kulho omenasiivuineen mikroon. Anna käydä täydellä teholla alkuun 3 min. Siivut ovat oikeanlaisia pehmettyään hieman. Ne taipuvat käännettäessä, mutta eivät mene rikki. Omenoiden kypsyminen jatkuu kuumassa vedessä, joten kaada vesi pois välittömästi ja käytä siivut suht. nopeasti.

Sulata voitaikinalevyt. Kauli jokainen levy noin kaksinkertaiseksi pituussuunnastaan. Leveyden ei tarvitse olla aivan kaksinkertainen. Halkaise levyt pituussuunnassa kahtia. Kauli mantelimassasta voitaikinasuikaleiden pituinen levy. Leveys on vain puolet voitaikinasuikaleesta. Nosta mantelimassa voitaikinan toiselle reunalle. Ripottele taikinan päälle kauttaaltaan kanelia ja vaniljasokeria. Aseta omenasiivut mantelimassan ja voitaikinan päälle lomittain pituussuunnassa. Omenasiivu on puoliksi taikinan ulkopuolella. Kääri taikina rullalle, jolloin syntyy kaunis ruusu. Nosta ruusu varovasti muffinivuokaan ja vuoka edelleen muffinipellille. Muffinipelti on oiva apuväline paistossa. Näin ruusut säilyttävät muotonsa paremmin.

Paista ruusuja uunin alatasolla 175 asteessa n. 40 min. Tarkkaile ruusuja paiston aikana. Mikäli ne alkavat tummua, laita niiden päälle esim. folio.  Ole tarkkana ruusujen kypsyyden kanssa. Voitaikinan tulee kypsyä myös keskeltä. Kypsymisen kannalta oleellista on, että olet kaulinut voitaikinan riittävän ohueksi.

Koristele ruusujen pinta tomusokerilla.

14.10.15

S`mores dippi: Niin helppoa ja hyvää!


Somessa on vilissyt monenmoista sovellusta s`mores herkuista. Tutuin tapa tehdä herkku, on paistaa nuotiolla vaahtokarkki ja tunkea se suklaan kanssa kahden keksin väliin. Nuotioretket vähenevät kummasti ilmojen kylmetessä, joten s`moresin nautiskelu sisätiloissa tulee ajankohtaiseksi.

Aikanaan olen bongannut pinterestistä idean s`mores dipistä ja nyt oli oikea hetki kokeilla sitä. Tekeminen on älyttömän helppoa ja lopputulos on vakuuttava. Tämä on todellista lohturuokaa!

Minä suuntaan viikonlopuksi Tallinnaan maistelemaan sen tarjoamia herkkuja. Hyvää loppuviikkoa ja palataan asiaan taas ensi viikolla. Silloin tiedossa herkku omenasta.

-Doro-


S`mores dippi (16 cm:n valurautapannu):

1 tl voita
200 g suklaata (mitä tahansa suklaata. Itse käytin 120g maitosuklaata ja 80g tummaa suklaata)
n. 22 kpl vaahtokarkkeja
lisäksi Digestive –keksejä tai vastaavia

Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Laita uunin kanssa samaan aikaan valurautapannu lämpenemään uuniin. Rouhi sillä välin suklaa pieneksi rouheeksi. Kun uuni on valmis, ota pannu uunista ja voitele kuuma pannu voilla kauttaaltaan. Kaada suklaarouhe pannulle tasaiseksi. Asettele vaahtokarkit päälle siististi ja laita koko komeus uuniin n. 5 minuutiksi. Pannua on syytä vahtia koko paiston ajan, jottei vaahtokarkit vain pala.

Ota pannu uunista ja anna smores dipin jäähtyä n. 10 min. Tarjoa dippi esim. Digestive -keksien kanssa. NAM!

11.10.15

Mansikka-valkosuklaamarmeladit!


Jälkikasvuni herkuttelee herkkupäivän merkeissä aina lauantaisin. Koska kaupasta unohtui ostaa TÄRKEÄT herkut, oli keksittävä jotakin kaapin aineksista. Pakkanen meillä on täynnä marjoja, joten ekana minulle tuli mieleen marmeladin valmistus. Mielestäni marmeladit tarvitsevat kuitenkin onnistuakseen agar-agaria, jota minulla ei sattunut olemaan. Niinpä oli kehitettävä herkku, joka toisaalta muistuttaisi marmeladia, mutta ei olisi moksiskaan agar-agarin puutteesta.

Minulla oli vielä avaamattomana paketissa Unelmakakut.fi:n  minulle lähettämä hauska, erityisesti lasten herkkuihin soveltuva silikonimuotti (käy kurkkaamassa tästä), päätin käyttää sitä mansikka-valkosuklaaherkkujen valmistukseen.

Alkuun kuorrutin silikonimuotin koloset valkosuklaalla. Tähän tarkoitukseen passaavat myös suklaata muistuttavat candy meltsit. Itse käytän maun vuoksi kunnon valkosuklaata. Koloset täytin  mansikkasoseella, johon käytin hyydytysaineena liivatetta. Liivate toimi riittävän hyvin, eikä rakenne häirinnyt ainakaan minua.

Ja arvatkaas vaan, nämä pienessä paniikissa valmistetut "marmeladit" menivät kuin kuumille kiville. Ensiksi hävisivät nallet, sitten spiraalit. Spiraalit kuulemma maistuivat erille kuin nallet:)

Hyvää alkavaa viikkoa. Osalle se saattaa ollakin syyslomaviikko. Minä lomailen loppuviikon.
-Doro-




Mansikka-valkosuklaamarmeladit (n.16 kpl):

100g valkosuklaata tai candy meltsejä
n. 10 mansikkaa (pakastemansikat käyvät hyvin)
2 rkl vettä
n. ½ dl sokeria tai maun mukaan
½ dl glukoosisiirappia
1 liivate


Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Voit halutessasi temperoida suklaan. Itse päätin jättää temperoinnin väliin ajan säästämiseksi. Lusikoi sulaa suklaata silikonimuotteihin kauttaaltaan. Laita jääkaappiin jähmettymään. Mikäli haluat tehdä tarkkaa ja siistiä työtä, paikkaile muotteihin jäänet suklaattomat kolot vielä sulalla valkosuklaalla ja jähmetä uudelleen.

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan mansikat, vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Keitä seosta n. 5 min. Soseuta seos soseeksi sauvasekoittimella ja ota soseesta 1dl erilliseen kulhoon. Lisää kulhoon siirtämääsi soseeseen vedestä puristettu liivatelehti ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä, mutta älä anna jähmettyä.

Lusikoi mansikkasosetta suklaalla vuorattuihin silikonimuotteihin kuhunkin koloseen niin, että tilaa jää vielä suklaakannelle. Laita jähmettymään jääkaappiin. 

Mikäli sulattamasi valkosuklaa on ehtinyt jähmettyä, lämmitä sitä uudelleen ja lusikoi sulaa suklaata jähmettyneiden mansikkasoseiden päälle. Laita viimeisen kerran jääkaappiin jähmettymään.

Poista silikonimuotti suklaamarmeladejen ympäriltä ja anna herkkuja olla hetki huoneenlämmössä ennen tarjoamista.


Postaus on tehty yhteistyössä Unelmakakut.fi:n kanssa.

3.10.15

Pinjatakakkuset yllättävät!


Kysyin pojaltani, mitä annetaan iskälle synttärilahjaksi. Vastaus tuli samoin tein: "karkkia"! Ajatus inspiroi minua ja siitä syntyivät helpot pinjatakakkuset. Näitä kakkusia varten ei tarvitse alkaa kovertamaan oikeaa kakkua, vaan riittää kun tekee browniepohjan, kasaa karkkia siihen keoksi ja lopuksi piilottaa keon pohjineen suklaakuoren alle. Voisi olla aika hauska idea lastenkutsuillekin. Eikös niillä yleensä suurimman suosion saavuta namuset kakun sijaan.

Itse päädyin tekemään neljä pientä pinjataa. Mikäli omistat ison silikonisen kakkuvuoan, kannattaa ehdottomasti kokeilla myös yhden ison kakun tekemistä. Tällöin kuitenkin on syytä lisätä suklaamääriä, jotta koko silikonivuoan saa kuorrutettua.

Hyvää viikonlopun jatkoa!
-Doro-




Pinjatakakut (4 kpl, halkaisija 9,5 cm, korkeus 4,5 cm):

Browniepohjat:

66 g tummaa suklaata (50-60%)
66 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
1 muna
1 rkl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
0.5 tl vaniljasokeria
0.7 dl vehnäjauhoja

suklaakuoret:

100g tummaa suklaata
200g valkosuklaata

lisäksi n. 3 dl irtokarkkeja täytteeksi ja koristeluun


browniet:
Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa munat vaahdoksi. Lisää munavaahtoa vähän kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Lisää sitten jäähtynyt, muttei kovettunut suklaasula. Siivilöi jauhot, vaniljasokeri ja kaakaojauhe seokseen ja sekoita varovasti tasaiseksi massaksi.

Vuoraa vuoka (esim. 24 x 24 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista brownieta n. 25 minuuttia. Brownien tulee jäädä keskeltä hieman löysäksi, joten tarkkaile brownieta paiston loppuvaiheessa.

Anna brownien jäähtyä ja leikkaa se sitten pyöreiksi paloiksi silikonimuotteja apuna käyttäen. Huom! Brownien tulee olla hieman pienempi kuin silikonimuotin pinta-ala. Näin varmistat, että suklaakuori menee ongelmitta brownien ja yllätysten päälle.

Suklaakuoret:
Temperoi tumma suklaa: Sulata tumma suklaa vesihauteessa 48 asteiseksi. Ota suklaa pois ja jäädytä se sekoitellen 27-28 asteiseksi. Lämmitä jälleen vesihauteessa 31-32 asteiseksi. Valele temperoidulla tummalla suklaalla silikonimuottien pohjat ja hieman reunoja. Laita kylmään jähmettymään.

Kun tumma suklaa on jähmettynyt silikonimuotteihin, temperoi valkoinen suklaa. Työvaiheet ovat samat kuin edellä, mutta lämpötilat ovat hieman eri: ensimmäisessä vaiheessa lämmitä suklaa 40 asteiseksi. Tämän jälkeen jäähdytä suklaa 26 asteiseksi, jonka jälkeen jälleen lämmitä suklaa 29 asteiseksi. 

Kaada valkosuklaata silikonimuotteihin reunoja pitkin. Voit auttaa levittämistä lusikalla. Kun suklaata on kauttaaltaan muoteissa, laita muotit jääkaappiin ja anna niiden jähmettyä. Tässä vaiheessa sinulla on vielä valkosuklaata jäljellä levitettäväksi. Kun valkosuklaa on jähmettynyt, lisää suklaata niihin kohtiin, joista muotti paistaa läpi ja anna jälleen jähmettyä.

Poista silikonimuotit varovasti aluksi reunoista ja lopulta kokonaan suklaan ympäriltä.

Pinjatakakkujen kokoaminen:
Nosta pyöreä browniepohja tarjoilualustalle. Kasaa brownien päälle karkkeja keoksi. Nosta suklaakuori varoen päälle. Koristele haluamillasi namuilla.