Aloitin blogini pitämisen hehkuttamalla macaronien ihanuutta
ja eritoten niiden tekemisen helppoutta. Taisin mainita myös tarkoista ohjeiden
noudattamisista hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Olin ylpeä macaronintekijä
aina edelliseen yritykseeni saakka.
Arvatenkin macaronit ottivat minusta erävoiton. Kaikki sujui
mielestäni suunnitellusti, kunnes kurkistin uuniin ja ihanaiset olivat joka
ikinen keskeltä haljenneita. Pohdin ja pähkäilin, mistä moinen johtui. Taikina
oli mielestäni juuri oikeanlaista. Tarkistin myös ennen uuniin laittoa, että
taikinaan oli tekeytynyt kuori. Paistoin samassa uunissa samalla lämpötilalla,
kuten olen aina ennenkin tehnyt. Jokin selitys täytyi löytyä. Käytin koko illan
netissä surffaten ja syytä epäonnistumiselleni etsien.
Lopputuloksena päädyin liian pitkään macaronien
seisottamiseen ennen uuniin laittamista. Taikinaan ehti näin ollen tekeytyä liiaksikin
kuorta, mikä sai aikaan kaunokaisten ”poksahtamisen”. Normaalisti kuoren tarkoitus
on juuri ehkäistä macaronien halkeaminen. Kuori estää paistettassa muodostuvan
ilman purkautumisen macaronin päälipuolelta ja pakottaa sen vapautumaan
leivoksen reunoista, jolloin samalla syntyy myös leivokselle tyypillinen
kaulus. Omat macaronini paistuivat liiaksi kuivuneen kuorensa kanssa ja lopulta
pamahtivat rikki ilman etsiessä ulospääsyä. Haljenneita tai ei, parempiin
suihin nämäkin päätyivät ja voin taata, että maku oli mitä mainioin.
Vaikka macaronit veivät pari ensimmäistä erää, sisuunnuin
siitä sen verran, että keittiöni muuttui jälleen macarontehtaaksi. Testaukseen
pääsivät piparminttusuklaamacaronit. Tällä kertaa voitin, mutta niukasti.
Ensimmäisen pellillisen kanssa hätiköin ja lopputulemana oli haljenneita
yksilöitä. Seuraava pellillinen ehti
kuivua pitempään, joten lopputuloksena oli lähes täydellisiä herkkuja.
Piparminttusuklaamacaronit:
140 g
valkuaista
180 g
sokeria
160 g
mantelijauhoja (täysin valkoisia esim.Meiran)
160 g
tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä
½ tl piparminttuesanssia
Vaahdota valkuaiset. Lisää puolet sokerista vähitellen
joukkoon. Lisää loput sokerista kun vaahto on niin kiinteää, ettei se valu
vispilästä. Vatkaa vielä tovi. Marengin tulee olla jämäkkää ja se ei saa valua
vispilästä. Lisää väriaine ja piparminttuesanssi. Sekoita mantelijauhe ja
tomusokeri keskenään. Siivilöi valkuaisvaahtoon ja sekoita nuolijalla niin
kauan kunnes taikina tippuu nuolijasta. Taikina ei saa valua norona eikä
myöskään olla liian jööttiä. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja.
Kopauttele peltejä pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät ja anna seistä niin
kauan kunnes voit koskea taikinaa ilman, että sormesi sotkeentuvat (n. 20 min).
Paista noin 12min noin 160 asteessa. Paistoaika ja uunin lämpö ovat
viitteellisiä. Macaronpohjat ovat valmiita, kun ne lähtevät irti
leivinpaperista. Täydellinen macaronpohja on päältä rapea, sisältä tahmea ja
siinä on pieni kaulus.
Suklaaganache:
1 dl
kermaa
35 g
tummaa suklaata
Rouhi suklaa ja laita kulhoon. Lämmitä kerma juuri ja juuri
kiehuvaksi. Kaada suklaa päälle. Anna seistä minuutin. Sekoita. Laita ganache
jääkaappiin jähmettymään. Levitä macaronpohjille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti