Tässä taannoin saimme ihania ja odotettuja vieraita. Sain
jälleen kerran hyvän syyn leipoa. Tällä kertaa päätin kokeilla enkelikakkua tai
oikeammin angel food cakea, kuten usalaiset sitä tohtivat kutsua.
Enkelikakku on vaaleaa kuin lumi ja pehmeää kuin pumpuli.
Kakku on lähes valkoinen. Näin, koska keltuaisia kakkuun ei tule lainkaan.
Kuohkeaan valkuaisvaahtoon sekoitetaan kuivat aineet erittäin varoen. Tämä
takaa pumpulinpehmeän lopputuloksen. Omaan enkelikakkuversiooni halusin
pehmeyden lisäksi hieman koostumusta ja mehevyyttä. Päätin lisätä taikinaan
täysmaitoa. Makua ja raikkautta luomaan, lisäsin myös hieman sitruunan
kuoriraastetta.
Täytteeksi tein ensimmäistä kertaa ikinä appelsiinitahnaa (orange curd). Kyllä kannatti. Maku oli taivaallinen ja täyteläinen. Jatkossa tulen varmasti tekemään myös muita makutahnoja. Suunnitteilla on jo sitruunatahnalla täytetyt kuppikakut.
Kakun väliin ja päälle laitoin kermaa, tällä kertaa
kasvirasvapohjaista vispikermaa. Yleensä suosin maun vuoksi luomu -vispikermaa.
Nyt kuitenkin vaahdon vaaleus meni maun edelle. Erityisesti kakun kuorrutteesta
halusin vitivalkoisen. Kasvirasvapohjainen vispikerma (flora) on sellaisenaan
hyvää kuorrutteisiin, koska vaahdotettaessa se säilyttää muotonsa paremmin
tavalliseen kermaan verrattuna. Lisäksi lisäsin hieman liivatetta kermaan,
jotta se säilyttäisi ihanat vaahtohuippunsa koko tarjoilun ajan.
Suosittelen kokeilemaan tätä taivaallista kakkua.
Enkelikakku appelsiinitahnatäytteellä:
Enkelikakku (2x 20 cm:n pohjaa):
5 kananmunanvalkuaista
2.5 dl
sokeria
3.75 dl
vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
1 dl
täysmaitoa
Kostutus:
noin 1 dl
tuorepuristettua appelsiinimehua
Appelsiinitahna (orange curd):
1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
0.75 dl
tuorepuristettua appelsiinimehua
0.25 dl
sitruunamehua
0.75 dl
hillosokeria
0.75 dl
sokeria
3 keltuaista
50 g
voita
Täyte ja kuorrutus:
appelsiinitahna (ks. edellä)
5 dl
kasvirasvapohjaista vispikermaa
1 liivate
1-2 rkl tomusokeria/maun mukaan
nonparelleja ym. kakun päälle
Enkelikakku:
Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeri koko ajan
vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jämäkkää. Sekoita kuivat aineet +
sitruunan kuoriraaste keskenään. Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen
valkuaisvaahtoon. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, ettei vaahto laskeudu.
Kaada taikina kahteen kunnostettuun 20 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 140
asteisessa uunissa noin 45-60 min. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Älä avaa
uuninluukkua paistamisen aikana, ettei kakku laskeudu. Anna jäähtyä.
Appelsiinitahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan.
Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään
vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna muuttuu
vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan samalla
vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa
jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.
Kakun kokoaminen:
Halkaise kumpainenkin kakkupohja kahteen osaan. Kostuta
ensimmäinen pohja ja levitä sille kolmannes appelsiinitahnasta.
Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma
kevyeksi vaahdoksi. Sulata liivate tilkassa vettä. Anna hieman jäähtyä. Jatka
kerman vatkaamista ja lisää liivate ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Mausta
kerma sokerilla makusi mukaan. Jaa kerma kahteen osaan. Käytä puolet kakun
täyttämiseen ja puolet kuorruttamiseen.
Ota toinen puoli kermasta täyttämistä varten. Lisää appelsiinitahnan
päälle kolmannes täytteeseen varatusta kermasta. Laita toinen kakkupohja päälle
ja kostuta. Lisää jälleen appelsiinitahnaa ja kermaa. Kokoa kakku vastaavalla
tavalla loppuun asti.
Kuorruta kakku kuorruttamiseen varatulla kermalla. Ripottele
päälle esimerkiksi hopeisia nonparelleja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti