Inspiroiduin Leila leipoo -ohjelmasta tässä taannoin ja
olihan se pakko päästä kokeilemaan marenkisia kuppikakkuja. Kaappini pohjalla
on lojunut liekitin käyttämättömänä jo useamman vuoden ajan. Ihan vain siksi,
etten ole saanut ostettua butaanikaasua. Inspiraatio oli kuitenkin luokassaan
valtava, joten kaasua oli saatava. Siis perhe autoon ja kaasukaupoille!
Kuppikakkujen sisällä piilee ihana, maistuva yllätys.
Lusikallinen sitruunatahnaa raikastaa nämä kuorrutteensa takia todella makeat
kuppikakut. Ripsautin myös taikinaan sitruunan kuoriraastetta raikasteeksi.
Kuppikakkujen paistamisessa kannattaa olla valppaana. Paista ne kypsiksi, mutta varo paistamasta liikaa. Muutoin
sitruunatahna ryöppyää ulos kuppikakuista tulivuoren laavan tavoin.
Sitruuna-marenkikuppikakut (n. 20 kuppikakkua):
kuppikakut:
4 munaa3 dl sokeria
100 g sulatettua voita
2 dl kermaa/maitoa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljaesanssia
1 sitruunan raastettu kuori
sitruunatahna (lemon curd):
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
0.7 dl
tuorepuristettua sitruunamehua
0.5 dl
hillosokeria
0.5 dl
sokeria
2 keltuaista
35 g
voita
marenkikuorrutus:
6 munan valkuaista6 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
kuppikakut:
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja sitruunan kuoriraaste keskenään. Sekoita kuivia aineita, kermaa ja sulaa voita vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 1/3 vuoan tilavuudesta. Lisää taikinan päälle nokare (1 rkl) sitruunatahnaa (valmistusohje alla). Lisää lopuksi taikinaa vuokiin vielä niin, että sitruunatahna peittyy kauttaaltaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.
sitruunatahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan.
Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään
vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna muuttuu
vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan samalla
vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa
jääkaappiin odottamaan kuppikakkujen täyttämistä.
marenkikuorrutus:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokeri on täysin liuennut valkuaisiin. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 10 min. kunnes vaahto on jämäkkää ja kuohkeaa.
kuppikakkujen koristelu:
Pursota marenkivaahto jäähtyneiden kuppikakkujen päälle haluamaasi tyllaa käyttäen. Liekitä polttimella marengin pinta kauniin ruskeaksi. Kuppikakkujen kuorrutus on parhaimmillaan heti liekityksen jälkeen, joten se kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti