Moni on varmaankin pistänyt merkille kiinnostukseni
jenkkiläisiin leivonnaisiin. Yleensä uusia reseptejä etsiessäni, päädyn rapakon
taakse, amerikkalaisiin blogeihin herkkuja metsästämään. Makunystyräni janoavat
täyteläisiä ja makeita herkkuja, joissa rasvaa ei ole säästelty. Erityisesti
olen tykästynyt amerikkalaisiin kakkuihin, jotka poikkeavat aika lailla meille
suomalaisille tutuista sokerikakkupohjaisista täytekakuista. Jenkeissä kakkupohjien
keskeisimpänä raaka-aineena on hyvin usein voi ja sitä käytetäänkin paljon.
Toki poikkeuksia on, mutta pääsääntöisesti pohjien valmistus perustuu voin ja
sokerin vaahdotukseen, johon sitten kuivat aineet, munat ym. lisätään.
Tällä kertaa valmistin pakkasen sisällön innoittamana
mustikkaisen sitruunakakun, jonka resepti pohjautuu suosikkibloggaajani Rosien
(sweetapolita) sitruunakakkuun. Kakku on täyteläinen ja sitruunasta huolimatta
makea, mutta sitä onkin tarkoitus syödä vain pala (kerrallaan:).
Sitruuna-mustikkakakku:
sitruunakakkupohjat (2x 20 cm:n kakkua):
225g voita huoneenlämpöisenä
270g sokeria
100ml smetanaa
140ml täysmaitoa
2tl vaniljaesanssia
4tl tuorepuristettua sitruunamehua
2 tl sitruunan kuoriraastetta
290g vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
4 munaa
3 dl
jäisiä mustikoita
sitruunatahna:
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
0.7 dl
sitruunamehua
0.5 dl
hillosokeria
0.5 dl
sokeria
2 keltuaista
35 g
suolatonta voita huoneenlämpöisenä
mustikkatahna:
0.5 dl
mustikkaa soseena
1tl sitruunamehua
0.35 dl
hillosokeria
1 keltuainen
20g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
sitruunavoikreemi:
225g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
2tl sitruunan kuoriraastetta
600 g
tomusokeri
2 tl sitruunamehua
60 ml kermaa
sitruunakakkupohjat:
Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita keskenään smetana,
täysmaito, vanilja, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita ja siivilöi
kuivat aineet. Lisää voi-sokerivaahtoon muna kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
Lisää kuivia aineita ja maitoseosta vuorotellen taikinaan varovasti käännellen.
Lisää lopuksi jäiset mustikat. Jaa taikina kahteen kunnostettuun 20 cm:n
irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 min tai kunnes pohjat ovat
kypsiä. Varo ylipaistamasta pohjia.
sitruunatahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan.
Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään
vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna
muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan
samalla vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa
jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä. Voit tehdä tahnan päivän tai kaksikin
ennen kakun täyttämistä.
mustikkatahna:
Tee kuten sitruunatahna edellä.
sitruunavoikreemi:
Vaahdota pehmeä voi ja sitruunan kuoriraaste ilmavaksi vaahdoksi. Lisää
siivilöity tomusokeri vähän kerrallaan joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää
lopuksi sitruunamehu ja kerma. Vaahdota kuohkeaksi, sileäksi vaahdoksi. Tämä
ottaa aikaa noin 8 min.
kakun kokoaminen:
Halkaise kakkupohjat kahtia. Pursota sitruunavoikreemistä
kehä kakun reunoja seuraten yhden halkaistun kakkupohjan päälle. Kreemi estää
sitruunatahnan valumisen ulos kakusta. Lisää sitruunatahnaa kehän sisäpuolelle
ja nosta toinen halkaistu kakkupohja päälle. Pursota jälleen voikreemiä pohjan
päälle kehäksi ja levitä kehän sisään mustikkatahnaa. Nosta kolmas halkaistu
kakkupohja päälle. Pursota jälleen kehä ja levitä kehän sisään sitruunakreemiä.
Nosta viimeinen halkaistuista pohjista kakun päällimmäiseksi. Laita jääkaappiin
noin tunniksi.
Kuorruta kakku lopulla sitruunavoikreemillä ja koristele
haluamallasi tavalla.
HUOM! Mustikka- ja sitruunakreemiä saattaa jäädä yli. Laita
niitä kakun väliin korkeintaan pursotetun kehän reunojen korkeudelle. Muuten
tahnat valuvat ulos kakusta. Mikäli tahnoja jää yli, voit pakastaa ne tai
käyttää vaikkapa kuppikakkujen täytteenä (katso esim. sitruuna-marenkikuppikakkujen ohje)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti