Mustaherukan ja suklaan liitto on vastustamaton. Tämän upean makuparin olen yhdistänyt suklaa-mustaherukkamoussekakkuun. Kakun osien reseptit olen alun alkaen napannut jostakin lehdestä ja vuosien saatossa hieman tuunaillut niitä. Suklaa- ja mustaherukkamoussejen alle kätkeytyy tahmea ja täyteläinen brownie-pohja. Kakun pintaa koristaa ja mustaherukan makua voimistaa mustaherukkamehusta tehty kiille. Moussejen reseptit ovat muistaakseni kakkugallerian, joten tämän lähemmäksi konditorian ihania leivonnaisia tuskin voi kotikonstein päästä.
Kakku meni naapurin rouvan pienimuotoisiin 50-vuotisjuhliin.
Onnea vielä Annelle!
Mustaherukka-suklaamoussekakku (n.23 cm:n kakku):
Brownie-pohja (24 cm:n irtopohjavuoka):
100 g
suklaata (esim. taloussuklaata tai vahvempaa)
170 g
voita
2.3 dl
sokeria2 munaa
1.7 dl
vehnäjauhoja
Suklaamousse:
170 g
tummaa suklaata (70%kaakaota)
7 keltuaista
2 dl
vispikermaa
2.5 liivatetta
0.7 dl
vettä
1 dl
sokeria
Mustaherukkamousse:
n. 400g mustaherukoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl marjamelbaa)
0.75 dl
tomusokeria
3 liivatetta
3 dl
vispikermaa
Kiille:
2 dl
vahvaa sokeroitua mustaherukkamehua
3 liivatetta
Koristelu:
n. 20 g
valkosuklaata sulatettuna
mansikoita
punaviinimarjoja
ym.
brownie-pohja:
Kuutioi voi ja paloittele suklaa. Siirrä ne kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Mittaa sokeri kulhoon ja kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Tarkista, että seos on jäähtynyt korkeintaan kädenlämpöiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan käsivispilällä voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kunnostettuun 24 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa noin 20-25 min. Pohja saa jäädä sisältä hieman kosteaksi. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.
Kun pohja on täysin jäähtynyt leikkaa siitä rengasmuotilla
halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen pala. Laita leikattu pohjapala
tarjoilualustalle. Isonna rengasmuottia noin 23 cm:n kokoiseksi ja aseta se kakun
pohjapalan ympärille. Vuoraa rengasmuotin reunat kauttaaltaan kalvolla. Kalvo
auttaa saamaan kakun siististi pois muotistaan.
HUOM! Mikäli et omista rengasmuottia, voit tehdä kakun myös
irtopohjavuokaan. Leikkaa tällöin brownie-pohjaa silmämääräisesti pienemmäksi
ja aseta pohja takaisin irtopohjavuokaan (päällystä pohja leivinpaperilla).
Suojaa irtopohjavuoan reunat kalvolla.
suklaamousse:
Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja
kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.
Valmista mousse. Paloittele suklaa ja sulata se
vesihauteessa. Laita liivatteet
likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt
sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on
kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos
tuntuu myös käteen kuumalta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää
muna-sokeriseosta sähkövatkaimella, kunnes se on kuohkeaa, vaaleaa ja
jäähtynyttä.
Ota kermasta tilkka erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota
liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Yhdistä sula suklaa
muna-sokerivaahtoon. Lisää liivatekerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Lisää lopuksi vaahdotettu kerma kevyesti käännellen. Kaada mousse
brownie-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.
mustaherukkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän
läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy
tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba
tomusokerilla.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
Vaahdota kerma. Lämmitä noin 0.5
dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen.
Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Yhdistä
marjamelba kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse hyytyneen
suklaamoussen päälle ja laita takaisin jääkaappiin. Anna kakun hyytyä
jääkaapissa yön yli.
kiille ja koristelu:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
Kuumenna mustaherukkamehusta noin neljännes ja liota liivatteet siihen. Yhdistä
liivateseos loppuun mustaherukkamehuun. Mikäli seos on vielä lämmintä, anna sen
jäähtyä muttei hyytyä. Kaada jäähtynyt mehu hyytyneen kakun päälle ja laita
vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Koristele kakku. Pursota sulatettua valkosuklaata kakun pintaan pitkin vedoin. Tuoreet marjat kruunaavat kakun. Kakun punaherukat ovat viime vuonna pakastamiani terttuja. Sulatin tertut nopeasti kaatamalla päälle kuumaa vettä. Kuivasin tertut huolellisesti talouspaperilla. Asettelin kakun päälle vielä viime hetkellä mansikan kukkia. Kuvassa niitä ei näy, koska ne olisivat muuten nuukahtaneet.
Koristele kakku. Pursota sulatettua valkosuklaata kakun pintaan pitkin vedoin. Tuoreet marjat kruunaavat kakun. Kakun punaherukat ovat viime vuonna pakastamiani terttuja. Sulatin tertut nopeasti kaatamalla päälle kuumaa vettä. Kuivasin tertut huolellisesti talouspaperilla. Asettelin kakun päälle vielä viime hetkellä mansikan kukkia. Kuvassa niitä ei näy, koska ne olisivat muuten nuukahtaneet.
Poista kakun ympäriltä kalvot vasta juuri ennen tarjoamista.
Tajuttoman hyvännäköinen kakku ja ihanat kuvat olet siitä saanut! :)
VastaaPoistaKiitoksii tuhannesti:):):)
PoistaEn ymmärrä tuota, että miksi pohjaa leikataan pienemmäksi? Haittaako se jotain, jos vain laittaa mousset irtopohjavuoassa olevan kakkupohjan päälle pienentämättä pohjaa?
VastaaPoistaLeikkasin pohjan pienemmäksi ulkonäöllisistä syistä. voit vallan hyvin jättää pohjan leikkaamatta ja lämätä täytteet päälle.
Poistatoivottavasti herkku maistuu. tämä on meinaan yksi niistä minun toooosi paljon käyttämistäni resepteistä.
Kuinka kauan suklaamousse-kerroksen tulisi hyytyä ennen kuin mustaherukkamousse kaadetaan päälle? Useampi tuntiko vai riittääko vain moussen valmistusaika hyydyttämään alimman kerroksen?
VastaaPoistaitse olen laittanut kakun jääkaappiin heti suklaamoussekerroksen valmistuttua. sitten vain mustaherukkamoussen valmistuksen kimppuun. eli voit tehdä heti perään:)
PoistaTosi näyttävä kakku! :) voiko kakun tehdä edellispäivänä jo valmiiksi (myös kiilteen), sillä ajattelin tehdä kakun valmistujaisiini?! :)
VastaaPoistailman muuta voit tehdä kakun jo edellispäivänä, miksei myös kahta päivää aikaisemmin. Onnea valmistumisesta!
PoistaMoikka! Olen tehnyt tätä useammankin kerran ja aina ongelmaksi on tullut, pohjan kovuus. Pohja on ihan hyvä ja browniemainen ennen jääkaappiin laittoa. Sen jälkeen se jähmettyy melko kovaksi. Pysyykö sinulla pohja pehmeänä?
VastaaPoistakyllä minullakin pohja hieman tiivistyy ja tulee hieman kovemmaksi. Mikäli rakenne ei tunnu hyvältä,kannattaa kokeilla jotakin toista brownie-ohjetta. esim.minunkin blogista löytyy vaihtoehto (tosisuklaiset browniet).
Poistamutta brownien kanssa on kyllä aina tiivistyminen "ongelmana". Ehkä joskus voisit kokeilla tummaa sokerikakkupohjaa kakun pohjana.se säilyy takuuvarmasti pehmeänä.minun blogista ei löydy ohjetta,mutta googlettamalla löytyy varmasti.
kiitos palautteesta:)
Tehdäänkö toi kiille siis ihan tiivisteestä suoraan vai laimennetaanko vedellä?
VastaaPoistaVoit laimentaa vedellä hieman, mutta jätä juomakelpoista mehua vahvemmaksi. Näin maku tulee hyvin esiin valmiissa kakussa.
VastaaPoistaOsaisitko neuvoa, jos haluan tehdä tämän 26cm vuokaan, onko kaksinkerainen ohje hyvä vai riittääkö kertominen 0,5?
VastaaPoistaälä missään nimessä tee kaksinkertaista ohjetta. Silloin täytettä tulee liikaa. Ehkäpä kolmasosa täytettä lisää, niin saatat olla aika lähellä oikeaa. Tuo mainitsemasi 0,5 voi myös olla aika hyvä. Kerro siis 1,5:llä, niin saat suoraan oikean määrän. Jos kerrot 0,5:llä lisää tulos perusohjeen määrään.
PoistaSuuri kiitos :)
Poista