Sivut

24.1.14

Appelsiinipikkuleivät suklaakuorrutteella!



Nämä rapeat ja maukkaat suklaakuorrutteiset appelsiinipikkuleivät syntyvät todella helposti. Ainoastaan malttia vaaditaan taikinan tekeytymisen odottelussa. Ja mikäli herkkuhammasta kolottaa oikein kovasti ja kiire syömiselle on kova, voi suklaakuorrutuksen jättää ajanpuutteessa pois. Suosittelen kuitenkin pikkuleipien kastamista tummaan suklaaseen. Appelsiinin ja suklaa liittohan on tunnetusti täydellinen.

Ensi viikolla luvassa jälleen jotain appelsiinista ja suklaista tosin kakun muodossa...

-Doro-
 





Appelsiinipikkuleivät suklaakuorrutteella (n.20kpl):


75 g vehnäjauhoja
30 g mantelijauhetta
25g sokeria
yhden appelsiinin kuoriraaste
45 g voita
keltuainen
2 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua

n. 50g tummaa suklaata

Sekoita keskenään jauhot, mantelijauhe, sokeri ja appelsiinin kuoriraaste. Lisää voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää keltuainen ja appelsiinimehu ja sekoita seos nopeasti tasaiseksi. Varo vaivaamasta liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina tuntuu edelleen murumaiselta, lisää appelsiinimehua pieninä määrinä kerrallaan. Tee taikinasta pallo ja kääri pallo tiiviisti kelmuun. Laita taikina lepäämään jääkaappiin noin tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Levitä pöydälle ohueksi kerrokseksi jauhoja ja kaulitse taikina jauhojen päällä noin 0.5 cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa rengasmuotilla ym. pikkuleipiä ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kaulitse ylimääräinen taikina uudelleen ja leikkaa edelleen pikkuleipiä. Jatka näin kunnes olet käyttänyt koko taikinan. (HUOM! Taikinaa kaulitessa se saattaa murtua reunoiltaan. Se kuuluu asiaan)

Paista pikkuleivät kellanruskeiksi eli noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kasta pikkuleivästä puolet suklaaseen ja nosta ritilälle/pellille kuivumaan. Voit koristella pikkuleivät suklaan melkein jo jähmetyttyä pienellä appelsiinin kuoren palalla.


17.1.14

Vadelma-valkosuklaa -kuppikakut!


Vadelma ja valkosuklaa ovat klassinen makupari. Hapokkaita vadelmia on kuppikakkutaikinassa ja ne toimivat loistavasti makean ja imelän valkosuklaan parina. Valkosuklaata laitoin pieniksi sattumiksi taikinaan sekä sulatin sitä kuorrutteen sekaan. Halutessasi voit jättää valkosuklaan kokonaan pois tai käyttää sitä vaihtoehtoisesti vain kuorrutteessa tai kuppikakuissa.

Onpas ihanaa kun aurinko ja pakkanen ovat ilonamme!
-Doro-


Vadelma-valkosuklaa –kuppikakut:


kuppikakut:

2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl kermaa
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
n. 2dl jäisiä vadelmia
n. 100g valkosuklaata

valkosuklaa-kermakuorrute:

vispikermaa
valkosuklaata
punaista karamelliväriä


kuppikakut:
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet. Lisää sulaa voita, kermaa ja kuivia aineita vuorotellen munasokerivaahtoon. Sekoita varoen. Lisää lopuksi jäiset vadelmat ja pieniksi paloiksi pilkottu valkosuklaa. Asettele pieniä paperisia kuppikakkuvuokia kuppikakuille tarkoitettuun vuokaan (esim. silikoninen) ja laita taikinaa kuhunkin vuokaan reilu ruokalusikallinen. Paista 175 asteessa noin 15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä (tikkuun ei jää taikinaa). Anna jäähtyä.

valkosuklaa-kermakuorrute:


Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja jätä jäähtymään. Vaahdota kerma. Lisää hieman jäähtynyt muttei kuitenkaan jähmettynyt valkosuklaa ohuena nauhana kermavaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mikäli valkosuklaa on liian kuumaa, kermavaahto sulaa, joten ole tarkkana lämpötilan kanssa. Toisaalta liian jäähtynyt valkosuklaa puolestaan kovettuu heti tavoittaessaan kerman eikä tällöin levity vaahtoon tasaisesti.

Värjää valkosuklaakerma halutessasi karamellivärillä. Värjää ensin koko massa haalean vaaleanpunaiseksi. Lusikoi puolet kermasta pursotinpussin toiselle reunalle. Lisää jäljelle jääneeseen vaahtoon vielä hieman lisää karamelliväriä. Lusikoi myös tummempi massa pursotinpussiin, tällä kertaa toiselle reunalle. Pursottaessa kuppikakkuja, niistä tulee kauniin kaksivärisiä. 

9.1.14

Legokakku!


Veljenpoikani synttäreitä vietettiin viime vuoden puolella joulukuussa. Sankari toivoi alun alkaen Chima –kakkua. Yleensä otan haasteen kuin haasteen vastaan, mutta tällä kertaa jouduin nöyrtymään ja pyytämään Chiman tilalle jotakin muuta hieman yksinkertaisempaa legohahmoa. Niinpä päädyimme yhteistuumin lego city –kakkuun palomiehineen ja sammutuskalustoineen.

Ajanpuutteen vuoksi googlasin valmiita toteuttamiskelpoisia ideoita. Päädyin pyöreään ”sokerimassalegoilla” ja valkoisella ”sokerimassakankaalla” päällystettyyn kakkuun. Palomies ja palokalusto on tehty niin ikään sokerimassasta. Kiinnitin ne kakkuun hammastikuilla. Myös palomiehen vartalo, jalat ja pää ovat kiinni toisissaan hammastikuilla. Täytteenä kakussa oli veljenpoikani toivomuksesta lakritsi- ja sitruunamoussea. Pohja on sokerikakkupohja. Kiireessä minulta jäi kirjoittamatta ainemäärät ylös, joten pääsette vain ihailemaan kakun ulkomuotoa saamatta reseptiä.

Hyvää alkanutta vuotta 2014.
-Doro-