Olen tehnyt useasti perinteisiä munkkeja. Tällä kertaa
halusin kuitenkin kokeilla donitsien valmistusta. Donitsitaikina taitaa erota
perinteisestä munkkitaikinasta lähinnä mausteiden suhteen. Munkit maustetaan
usein kardemummalla, donitseissa maustevariaatioita löytää ehkä enemmän.
Donitsireseptejä löytyy sekä kakku- että hiivataikinapohjaisina. Mielestäni
hiivalla nostatetut ovat ehdottomasti parempia.
Minä maustoin vappudonitsini sitruunan kuoriraasteella. Sen
voi jättää halutessaan pois tai korvata jollakin muulla mausteella esim.
inkiväärillä ja miksei myös kardemummalla. Kuorrutteissa vain mielikuvitus on
rajana. Minä käytin valko- ja maitosuklaata, punaisia candy meltsejä sekä
sokeri-kaneliseosta. Olisin halunnut tehdä kunnon kinuskikuorrutteen, mutta
aika ei tällä kertaa riittänyt.
Hyvää Vappua ja ihanaa viikonloppua!
-Doro-
Vappudonitsit (n. 30 kpl):
4.5 dl
maitoa
30g hiivaa
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
n. 1 l
vehnäjauhoja
1 suuren sitruunan raastettu kuori
120g voita huoneenlämpöisenä
n. l rypsiöljyä paistamiseen
kuorrutus:
n. 50g maitosuklaata
n. 50g valkosuklaata
n. 50g punaisia candy meltsejä
1 dl
sokeria ja 2 tl kanelia
donitsit:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+38 astetta) ja liota hiiva
siihen. Lisää sokeri, suola ja sitruunan kuoriraaste. Alusta jauhoista reilu
puolet maitoon ja vaivaa taikinakoneella sekaisin. Lisää huoneenlämpöinen voi
kuutioina joukkoon ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja hiljalleen vaivauksen
aikana. Taikinaa tulisi vaivata koneella noin 10 minuuttia, jotta siihen
muodostuu riittävä sitko. Käsin vaivatessa aikaa menee lähes tuplasti enemmän.
Taikina on valmista ja siinä on riittävästi jauhoja, kun se irtoaa juuri ja
juuri kulhon reunoista ja tuntuu jäntevältä. Nosta taikina kohoamaan lämpimään
paikkaan noin tunniksi.
Kun taikina on kohonnut ja kaksinkertaistunut, nosta se
leivinalustalle ja vaivaa sitä hieman tasoa vasten. Kauli taikina noin puolen
sentin paksuiseksi. Leikkaa taikinasta ympyrän muotoisia paloja esimerkiksi
juomalasilla painamalla. Tee jokaisen palan keskelle pienempi reikä esimerkiksi
tyllaa apuna käyttäen.
Anna donitsien kohota reilu 30 minuttia.
Lämmitä öljyä paksupohjaisessa kasarissa. Öljyä tulisi olla
noin 4-5 cm
kattilan pohjalla. Öljy on riittävän lämmintä, kun öljyyn pudotettu taikinapala
jää kellumaan sen pinnalle ja alkaa kypsyä. Taikinapalan värin tulisi muuttua
kauniin ruskeaksi noin kahdessa minuutissa. Mittarilla mitattaessa optimaalinen
paistolämpötila on noin 175 astetta.
Paista donitsit ensin toiselta puolelta ja käännä ne sitten
varoen ympäri. Nosta reikäkauhalla kypsät donitsit kuivumaan talouspaperilla
vuoratun lautasen päälle.
kuorrutus:
Mikäli haluat sokeroida donitsit, tee se vielä niiden
ollessa lämpimiä. Kaada sokeri kulhoon ja sekoita siihen kaneli. Pyörittele donitseja
sokerissa ja nosta tarjolle.
Mikäli haluat kuorruttaa donitsit suklaalla, anna donitsien
jäähtyä kauttaaltaan ennen kuorruttamista. Sulata suklaat vesihauteessa kukin
omassa kulhossaan. Kasta donitsit suklaisiin ja ripottele pinnalle esim. nonparelleja.
Suklaaraidat saat helposti heiluttamalla suklaista lusikkaa donitsien päällä.