Muistattekos kun tein Nutellalla täytettyjä pikkuleipiä. Ne
olivat mielettömän hyviä. Koska minulla oli vielä muutama raparperin oksa
jäljellä, päätin tehdä niistä raparperitahnaa ja testata sitä samaisten
sokeripikkuleipien täytteenä.
Näistä tuli tosi hyviä ja raikkaita ja ehdottomasti
raparperin ystäville kokeilemisen arvoisia. Mikäli rapsut eivät maistu,
kannattaa pikkuleivät täyttää jonkin muun makuisella tahnalla. Sitruunatahna
toimii varmasti ja miksei myös kaikki muutkin tahnat. Mielikuvitus on vain
rajana.
Nyt hyvää ja rentouttavaa Juhannusta teille lukijani!
-Doro-
Raparperitahnalla täytetyt sokeripikkuleivät (n.28 kpl):
raparperihillo:
1.5 dl pilkottuja raparpereja
¼ dl sokeria
2 rkl vettä
raparperitahna:
n. 1.5 dl raparperihilloa (ks.edellä)
1 keltuainen
¼ dl sokeria
½ pienen sitruunan kuoriraaste
10g voita (n.1rkl)
sokeripikkuleipätaikina:
200g voita
3.5 dl sokeria + (1 dl sokeria pikkuleipien pinnalle)
2 munaa
2tl vanilja-aromia
6 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
lisäksi n. 100g valkosuklaata pikkuleipien koristeluun
raparperihillo:
Mittaa kaikki hillon aineet kattilaan ja keitä seosta n. 15
min tai kunnes raparperit ovat täysin hajonneet. Soseuta seos
sauvasekoittimella sileäksi massaksi.
raparperitahna:
Ota voi huoneenlämpöön. Mittaa kattilaan kaikki aineet voita
lukuun ottamatta. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Siirrä seos
kylmähauteeseen ja vatkaa käsivispilällä niin kauan kunnes seos on jäähtynyt
huoneenlämpöiseksi. Lisää voi pieninä paloina ja vatkaa sekaisin tasaiseksi
tahnaksi. (Huom! Mikäli voi on liian kylmää, ei se sekoitu massaan. Mikäli
massa on liian lämmintä, sulaa voi siihen. Ole siis tarkkana lämpötilojen
kanssa.) Laita valmis tahna jääkaappiin kylmettymään.
Lusikoi kylmettynyttä massaa esim. silikoniseen konvehtimuottiin
muottiosat likimain täyteen (eli noin 1 rkl). Laita pakastimeen vähintään
kahdeksi tunniksi. Mikäli et omista konvehti- taikka jääpalamuottia, voit
yrittää tehdä tahnasta leivinpaperin päälle pieniä kökkäreitä ja pakastaa ne.
Sokeripikkuleipätaikina:
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää munat yksi kerrallaan jokaisen lisäyksen välissä voimakkaasti vatkaten.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja vanilja-aromi
yhdellä kertaa voi-munavaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä sekoita
liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää liian pehmeäksi
(tarttuu todella paljon sormiin), lisää hieman jauhoja. Laita taikina
jääkaappiin hieman vetäytymään (30 min.)
pikkuleipien kokoaminen, paistaminen ja koristelu:
Ota taikinaa noin ruokalusikallinen ja muotoile siitä lätty.
Tee lopulle taikinalle samoin. Lisää pakastuneet raparperitahnanokareet puolien
taikinalättyjen päälle (käy kurkistamassa Nutellalla täytettyjen pikkuleipien ohjeesta vaihekuva tästä vaiheesta: linkki). Nosta jäljelle jääneet taikinalätyt kansiksi raparperitahnanokareiden
päälle. Pyörittele raparperitahnalla täytetyistä taikinalätyistä palloja.
Pyöritä kukin taikinapallo halutessasi vielä sokerissa. Nosta pallot pellille
leivinpaperin päälle. Jätä taikinapallojen väliin riittävästi tilaa, jotta
pikkuleivät voivat levitä kypsyessään.
Paista pikkuleipiä 190 asteessa noin 10-14 minuttia, kunnes
pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä reunoihin ja pintaan. Voit halutessasi
koristella pikkuleivät sulalla valkosuklaalla kastamalla lusikan suklaaseen ja
"vetämällä" raitoja pikkuleipien pintaan.