Berliinin reissu on nyt takanapäin. Ihana kaupunki, jonne on ihan pakko päästä uudelleen. Parasta taisi olla kiireetön istuminen aurinkoisilla terasseilla valkoviiniä ja hyvää ruokaa maistellen. Sinänsä yllättävää, että meikän reissuun eivät kuuluneet herkkuleivonnaiset. Jotenkin tuo lämpö ja kylmän viinin houkutus saivat unohtamaan bullat ja muut herkut.
Kotiin päästyäni tekikin mieli taas leipoa. Suuntasin
jälleen naapurin autioon pihaan raparpereja hakemaan. Tällä kertaa ne päätyivät
suloisten pienten tartalettien päälle. Alleen ne kätkevät herkullista
vaniljakiisseliä. Ovat nuo raparperit vaan niin sairaan hyviä.
Ai niin, Doro meinaa jatkaa bloggaamista myös kesällä. Tosin
postausväli saattaa hieman venyä. Meillä on nimittäin jo ikuisuuden kestänyt remontti
aika lailla viime metreillä, joten sen kanssa menee nyt aika tehokkaasti aikaa.
On nimittäin hirveä kiire saada homma pakettiin ennen elokuuta, jolloin
meikä-nainen suuntaa jälleen takaisin töihin lähes kolmen kotoiluvuoden
jälkeen. IIIIIK!
Viikonlopun jatkoja!
-Doro-
Raparperi-vaniljatartaletit (n. 8kpl, riippuu tartalettivuokien koosta):
pohjat:
1.4 dl vehnäjauhoja
1/3 dl sokeria
35g voita
puolikas muna
1-3tl jäävettä
voita vuokien voiteluun
raparperipäällys:
n.250g raparpereja
½ dl sokeria
vaniljakiisseli:
1.25dl täysmaitoa
½ vaniljatanko
1 muna + 1 keltuainen
½ dl sokeria
¼ dl perunajauhoja
35g voita
pohja:
Sekoita pohjan jauhot ja sokeri sekaisin. Lisää voi ja nypi
seos murumaiseksi. Riko muna kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki. Kaada puolet munasta
muruseoksen joukkoon. Sekoita käsin. Lisää tarvittaessa vettä teelusikallinen
kerrallaan. Sekoita nopeasti taikinapalloksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja
laita jääkaappiin lepäämään noin tunniksi. (Voit tehdä tällä välin
raparperipäällysteen ja vaniljakiisselin).
Laita uuni 160 asteeseen. Voitele kahdeksan
tartalettivuokaa. Jaa taikina vuokiin ja painele kukin taikinaköntti vuoan
pohjalle ja reunoille tasaiseksi ja suhteellisen ohueksi kerrokseksi. Leikkaa
leivinpaperista hieman vuokia isompia paloja. Painele kukin pala varoen vuokien
pohjien päälle. Kaada leivinpapereiden päälle vuokiin paistoherneitä ym.
(riisi, ohra, herneet, pavut ym. käyvät). Paista pohjia ensin 15 minuuttia. Ota
pohjat uunista ja poista herneet leivinpapereineen. Paista vuokia vielä 10
minuuttia ilman leivinpapereita taikka herneitä. Anna jäähtyä.
raparperipäällys:
Pese raparperit. Halkaise ne noin pikkurillin paksuisiksi
suikaleiksi. Suikaleiden pituudella ei ole väliä, kunhan ne mahtuvat
uunivuokaan. Lado raparperisiivut uunivuokaan ja kaada sokeri päälle.
Pyörittele raparpereja sokerissa. Laita vuoka uuniin 160 asteeseen ja paista n.
20 min. tai kunnes raparperit ovat pehmenneet. Jätä jäähtymään.
vaniljakiisseli:
Halkaise vaniljatanko ja riivi siemenet veitsellä. Laita
sekä siemenet että riivitty vaniljatanko kattilaan. Kaada maito päälle ja
kiehauta seos. Ota pois levyltä. Poista vaniljatanko.
Sekoita munat, sokeri ja perunajauhot kulhossa tasaiseksi.
Varmista, ettei seokseen jää perunajauhoklimppejä. Kaada kuuma maito munaseokseen
koko ajan vatkaten. Kaada tämän jälkeen kiisselipohja takaisin kattilaan ja
nosta liedelle keskilämmölle. Kuumenna seosta koko ajan huolellisesti vatkaten.
Seos alkaa paksuuntua ja kiehua. Sekoita vielä hetki, jotta siitä tulee
riittävän paksua. Ota kiisseli liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Vatkaa, kunnes
kiisseli on tasaista ja kiiltävää. Kaada kuuma kiisseli kulhoon. Laita kelmu
kiisselin päälle siten, että se osuu kiisselin pintaan. Näin kiisseliin ei
muodostu kuorta. Laita jääkaappiin jäähtymään.
tartalettien
kokoaminen:
Kokoa tartaletit vasta kun kaikki komponentit ovat täysin
jäähtyneet.
Lusikoi vaniljakiisseliä kunkin pohjan päälle. Leikkaa
raparpereista siivuja vaniljakiisselin peitoksi. Tarjoile tartaletit mieluiten
samana päivänä, jotteivät pohjat kostu.
Kauniin näköiset! :)
VastaaPoistakiitos. minustakin noista tuli erityisen söpöjä. kommentistasi inspiroituneena kävin kurkkaamassa blogiasi ja voi kun ne suklaamuffarit olivat herkun näköisiä. ensimmäinen kerta vierailuni ei ollut. aika säännöllisesti käyn kurkkaamassa erityisesti hyviä kuviasi:)
Poistaen yleensä tykkää raparperista mutta nää on jotain mitä vois kokeillakki! :)
VastaaPoistatosiaan rapsua on aika vähän. kannattaa ehdottomasti kokeilla. ja jos raparperin haluaa vaihtaa esim. tuoreisiin vadelmiin,niin sekin passaa:)
Poista