Sivut

22.5.15

Raparperi-marenkitorttu!


























Kevään ekat raparperit kurkistelevat jo maasta ja mikä onkaan ihanampaa kuin kevään ensimmäinen
raparperiherkku. Tämä torttu vie kielen mennessään. Ainakin se meillä katosi parempiin suihin, kun opiskeluaikaiset ystävättäreni pääsivät sen kimppuun.

Tortun marenki kannattaa ehdottomasti tehdä sveitsiläisen marengin reseptillä. Näin marengistä tulee kestävää eikä se vety vaikka torttu odottaisikin tarjoamistaan.

Hyviä viikonloppuja!

-Doro-

ps. Muistinpa näistäkin kuvista ottaa behind the scenes -otokset. Ette ikinä arvaa, missä kuvat on otettu...Siitä sitten seuraavassa postauksessa.



Raparperi-marenkitorttu (24cm):


pohja:

140g voita viileänä
0.75 dl sokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
1-3 rkl kylmää vettä

raparperitahna:

n. 600 g raparperia
2 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
½  dl + ¼ dl vettä
3.5 rkl maizenaa
3 keltuaista
2 rkl voita

sveitsiläinen marenki:

3 valkuaista
1.25 dl sokeria


pohja:
Sekoita jauhot ja sokeri. Lisää voi kuutioina ja nypi se sokeri-jauhoseokseen. Seoksen tulee olla murumaista ja suhteellisen tasaista. Lisää kylmää vettä taikinaan ruokalusikallinen kerrallaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Tee taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita taikina jääkaappiin lepäämään väh. 30 minuutiksi.

Voitele torttuvuoka. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä irtopohjaista torttuvuokaa hieman suuremmaksi. Kumoa taikinalevy vuokaan leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikina vuokaan. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois veitsellä vuoan reunaa seuraten. Pistele haarukalla reikiä taikinaan.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada leivinpaperin päälle herneitä, riisiä ym. painoksi, jottei taikina nouse ja menetä muotoaan paiston aikana. Paista pohjaa 180 asteessa 18 minuuttia. Ota leivinpaperi herneineen ym. pois ja jatka paistoa vielä n. 7 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin vaalean ruskea.

raparperitahna:
Pilko raparperit palasiksi ja laita kattilaan. Mittaa kattilaan myös sokeri, ¼ dl vettä  ja vaniljajauhe. Keitä raparpereja niin kauan kunnes ne ovat täysin pehmenneet ja menettäneet muotonsa. Mittaa ½ dl vettä ja lisää siihen maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos nauhamaisesti raparpereiden joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä vielä noin minuutti.
Erottele kananmunista keltuaiset kuumuutta kestävään kulhoon. Lisää kuumaa raparperiseosta hiljalleen keltuaisten joukkoon koko ajan samalla sekoittaen. Lisää noin puolet raparperiseoksesta. Kaada keltuais-raparperiseos takaisin lopun raparperikiisselin joukkoon kattilaan ja keitä vielä minuutin ajan, jotta keltuaiset kypsyvät ja edelleen sakeuttavat seosta. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi.
Levitä raparperitahna kypsän pohjan päälle.

sveitsiläinen marenki:
Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Lämmitä seosta vesihauteessa noin 65 asteiseksi (tuntuu käteen kuumalta). Sokerin tulee liueta valkuaisiin täydellisesti.
Ota kulho pois vesihauteesta ja vaahdota sähkövatkaimella tai monitoimikoneella valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi marenkivaahdoksi. Vaahto on riittävän kuohkeaa, kun kulhon voi kääntää ympäri ilman, että marenkia putoaa kulhosta.
Levitä marenki raparperitahnan päälle.
Paista koko torttua vielä uunissa 180 asteessa n. 10-15 minuuttia. Marengin tulee saada hieman väriä, muttei kuitenkaan tummua liikaa, joten ole tarkkana paiston kanssa.

2 kommenttia:

  1. Ihana resepti tämäkin! Raparperia kasvaa meillä pilvin pimein ja oon yrittänyt etsiä kaikenlaisia reseptejä, kun perinteinen piirakka ei oikein meillä mene kaupaksi. Tämä vois hyvinkin maistua nuorimmaisellekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tosiaan on hieman erilainen rapsupiirakka. Herkullista tämäkin. Toivottavasti tämä resepti vastaisi myös nuorimmaisesi toiveisiin. Niin ja voishan rapsuista puolet korvata esim. mansikalla. Sillon varmasti maku hieman taittuis ja vois toimia.

      Poista