Sivut

27.9.15

Raakasuklaakonvehdit mantelitahnatäytteellä!


Tämä postaus on tehty yhteistyössä unelmakakut.fi:n kanssa.

Raakasuklaa on älyttömän helppotekoista ja herkullista. Kun suklaat vielä täyttää mantelitahnalla ja mantelirouheella, syntyy herkku minun makuun. Näyttäviä, lähes konditoriatasoisia näistä herkuista saa silikonimuotin avulla.

Sain testattavakseni Unelmakakuilta todella hyvälaatuisia silikonimuotteja, joista ensimmäisenä testasin näissäkin raakasuklaissa käyttämääni neliömuottia. Muotti toimi loistavasti ja tulen jatkossa käyttämään sitä niin perinteisten suklaakonvehtien kuin myös marmeladien tekemiseen. Voisihan niillä kokeilla tehdä vaikka jääpalojakin. Oheisesta linkistä pääse unelmakakut.fi sivustolle ja edelleen suklaamuotin tuotetietoihin: http://www.unelmakakut.fi/index.php?route=product/product&path=59_62&product_id=305

Hyvää alkavaa viikkoa! Tulevalla viikolla luvassa pinjataherkku!
-Doro-



Raakasuklaakonvehdit mantelitahnatäytteellä (n.25 kpl):

1,5 dl kaakaovoita
0.5 dl kookosöljyä
1 dl raakakaakaojauhetta
n. 4rkl hunajaa (myös agave-/ vaahterasiirappi käy)
1 tl vaniljajauhetta
3 tl mantelitahnaa
n. 20 kpl kuorellisia manteleita

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Lisää kaakao- ja vaniljajauhe sekä hunaja. Sekoita tasaiseksi. Kaada massasta hieman silikonimuotin kolosten pohjalle ja anna jähmettyä jääkaapissa. Sekoita sillä välin n. 2 rkl suklaamassaa ja 3 tl mantelimassaa keskenään. Lisää karkeaksi rouhitut mantelit.

Kun suklaamassa muotin pohjalla on jähmettynyt, lusikoi mantelitahnatäytettä jokaiseen konvehtikoloseen. Lusikoi tämän jälkeen loppu suklaamassa mantelitahnatäytteiden päälle, niin että muotit täyttyvät kokonaan. Laita kylmään jähmettymään. Irrota konvehdit silikonimuotista työntämällä muotin koloset nurinniskoin.

19.9.15

American apple pie!


Meidän pihan omenat ovat kauttaaltaan pihlajamarjakoin syömiä. Omaa satoa ei siis pysty käyttämään. Syksyllä kuitenkin tulee vahva tarve tehdä omppupiirakkaa. Niinpä kävin torilta ostamassa kotimaisia omppuja ja sen seurauksena valmistui amerikkalainen omenapiirakka.

Resepti on suoraan Martha Stewartin kirjasta. Yleensä murotaikinaa tehdessäni en seuraa ohjeita orjallisesti ainesten kylmyyden ym. suhteen. Nyt kuitenkin päätin tehdä pilkun tarkasti ja orjallinen seuraaminen kannatti. Taikinasta tuli tosi rapea.

Omaan makuuni murotaikinan tulee olla aavistuksen makeaa. Marthan reseptissä taikinaan ei kuitenkaan sokeria laitettu ja valmiin tuotteen kohdalla kyllä kaipasin makeutta. Ensi kerralla meinaan lisätä muutaman ruokalusikallisen sokeria taikinaan.

Hyvää viikonloppua!
-Doro-




 Amerikkalainen omenapiirakka (24cm):

muropohja:

6 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä jauhotukseen
(2-3 rkl sokeria)
230g kylmää voita pieninä kuutioina
1/2 - 3/4 dl jäävettä, tarvittaessa enemmän
1 keltuainen
1 rkl kuohukermaa / täysmaitoa

täyte

n. 1,2 kg omenoita (happamat toimivat)
2 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää raastettuna
2 rkl voita nokareina
sokeria sirotteluun


pohja:
Mittaa jauhot ja sokeri monitoimikoneeseen ja pyöräytä leikkuriterällä sekaisin. Lisää voi ja pyöräytä seos murumaiseksi. Voit tehdä taikinan myös käsin.
Anna koneen käydä ja lisää syöttöputkilon kautta jäävettä hitaasti ohuena nauhana, kunnes taikina alkaa muotoutua, se ei saa olla vetinen tai tahmea. Käytä konetta korkeintaan 30 sekunnin ajan. Ota sormiin nokare taikinaa ja purista; jos se tuntuu murumaiselta, lisää hiukan vettä, ruokalusikallinen kerrallaan.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä osat palloiksi. Kääri kumpikin pallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi tai vaikka vuorokaudeksi.
Voitele lasinen piirakkavuoka. Jauhota leivinpaperiarkki kevyesti ja nosta toinen taikinapallo sille. Kauli taikina sen päällä noin 30 cm:n läpimittaiseksi pyöreäksi levyksi. Pyyhi suurimmat irtojauhot pois. Nosta taikina leivinpaperin avulla vuokaan. Taikina saa ulottua noin sentin verran vuoan reunojen yli, leikkaa ylimääräinen taikina pois. Nosta vuoka täytteen tekemisen ajaksi jääkaappiin.
Kaulitse toinen taikinapallo vastaavalla tavalla kuin ensimmäinen. Nosta taikinalevy jääkaappiin vuoan seuraksi.
 
täyte ja piirakan kokoaminen:
Pese ja poista siemenkodat omenista. Mikäli haluat voit myös kuoria omenat. Minä en jaksanut. Kuutio omenat noin puolen cm:n paloiksi ja laita isoon kulhoon. Lisää omenoiden seuraksi kulhoon sitruunamehu, sokeri, kaneli, muskottipähkinä ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.

Kaada täyte piirakkavuoan päälle. Omenat saavat jäädä keskeltä keoksi. Lisää voikuutiot. Voitele taikinareunus keltuais-kermaseoksella. Nosta kaulittu taikina omenakeon päälle. Painele reunat tiiviisti yhteen. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Käännä reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin. Poimuta reuna halutessasi.

Voitele koko kansi keltuais-kermaseoksella ja ripottele pintaan runsaasti sokeria. Leikkaa kanteen kolme aukkoa, jotta höyry pääsee pois. Anna piirakan kohmettua pakastimessa tai jääkaapissa vielä puolituntia. Paista 200 asteessa uunin alatasolla alkuun 20 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä n. 45 min. kunnes pinta on kauniin ruskea ja nesteet kuplivat sakeana.
Anna jäähtyä ja tarjoa esim. vaniljajäätelön kanssa.
 

9.9.15

Tuhti ja herkullinen minttu-suklaakakku!


Tämän kakun tein jo loppukeväästä. Postaaminen vain on jäänyt. Aika jenkkityylisestä herkusta on kyse, sillä makeutta riittää. Yksi pala riitti ja se toi mieleen ihan minttu-suklaajäätelön.

Tuhtia ja suuntäyttävää, mutta samalla niin hyvää!
-Doro-



Minttu-suklaakakku (20cm):

suklaakakkupohjat:

115g voita huoneenlämpöisenä
2 dl piimää
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl soodaa
0.5tl suolaa
1.5 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
3 munaa

minttusuklaatäyte ja –kuorrutus:

450g suolatonta voita
6 dl tomusokeria
2 tl piparminttuaromia
300g tuorejuustoa (philadelphia)
vihreää ja sinistä pastaväriä

lisäksi

60g tummaa suklaata rouhittuna täytteeseen
60g tummaa suklaarouhetta koristeluun
50g tummaa suklaata suklaalastuihin


suklaakakkupohjat:
Sekoita pehmeä voi ja sokeri sekaisin tasaiseksi massaksi. Lisää piimä ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan jokaisen lisäyksen välissä voimakkaasti sekoittaen. Voit sekoittaa taikinan esim. puukauhalla.

Kaada taikina kahteen 20cm:n voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 180 asteessa noin 35-40 min. tai kunnes kakut ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä. Anna pohjien jäähtyä.

Leikkaa kumpikin jäähtynyt pohja halki. Näin sinulla on neljä kakkupohjaa täyttöä varten.


minttu-suklaatäyte – ja koristelu:
Vaahdota pehmeä voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeria desilitra kerrallaan ja vaahdota seos vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää aavistus vihreää ja sinistä pastaväriä (vihreää hieman enemmän) sekä piparminttuaromi. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Jaa voi-sokerivaahto tasan kahteen kulhoon. Lisää toisessa kulhossa olevaan kakun täytteeseen 60g suklaarouhetta ja sekoita tasaiseksi. Ota kolmannes täytteestä ja levitä se ensimmäiselle kakkupohjalle. Nosta toinen pohja päälle ja toista sama käsittely. Kokoa koko kakku kuten edellä.
Käytä toinen kulhollinen voi-sokerivaahtoa kakun kuorruttamiseen. Jätä hieman kuorrutusta pursotuksiin. Levitä palettiveitsellä kuorrutusta tasaisesti kakun sivuille ja reunoille. Painele koristeluun varattu rouhittu suklaa kakun reunoille. Pursota koristeet kakun pintaan käyttäen pyöreää isoa tyllaa. Koristele kakku suklaalastuilla.

Suklaalastujen suklaa tulee temperoida: Sulata suklaa vesihauteessa 48-50 asteiseksi. Ota suklaa-astia pois vesihauteesta ja jäähdytä suklaata koko ajan sekoittaen, kunnes sen lämpötila saavuttaa 27-28 astetta. Nosta kulho takaisin vesihauteeseen ja lämmitä sula suklaa 31-32 asteiseksi. Kaada sula suklaa leivinpaperin päälle ja levitä se ohueksi kerrokseksi.  Anna kovettua, jonka jälkeen voit murtaa suklaalastuja kakun pintaan.

Mikäli säilytät kakkua jääkaapissa ennen tarjoamista, nosta se väh. puoli tuntia ennen tarjoamista huoneen lämpöön.