Päätin kokeilla uudemman kerran peilikuorrutusta. Tällä kertaa kuorrutin mustikka-valkosuklaamoussekakun. Kuten kuvista näkyy en onnistunut ihan niin hyvin kuin ensimmäisellä kerrallani. Ongelmaksi muodostui liian kylmä kakku. Kuorrutus jämähti pintaan nopeasti ja marmorointi epäonnistui. Reunat niin ikään jäivät epätasaisiksi kun kuorrutus jämähti kakun pintaan vielä kun uutta kuorrutusta valui päälle.
Unohdin kakun illalla pakkaseen melkein kahdeksi tunniksi. Lisäksi otin kakun juuri ennen kuorrutteen levitystä huoneenlämpöön. Tästä oppineena ensi kerralla annan kakun olla vain reilun tunnin pakastimessa. Lisäksi kakku voi odotella pöydällä lähes koko kuorrutuksen teon ajan.
Kakku matkasti päiväkotiin kiitoksena poikani hellästä ja huolehtivaisesta hoidosta. Mousset maistuivat herkullisilta kulkoista jämiä kaapiessani. Sain myös palautetta, että kakku maistui hyvältä.
Huomenna minulla on viimeinen työpäivä ennen loman alkua. Jippiii!
-Doro-
Mustikka-valkosuklaamoussekakku (22 cm):
pohja:
2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
mustikkamousse:
n. 400g mustikoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl
marjamelbaa)
0.75 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa
valkosuklaamousse:
225g valkosuklaata
¾ dl maitoa
3 liivatetta
3 dl vispikermaa
peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:
3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
violettia elintarvikeväriä
pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita
tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita taikinaa
vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä. Paista
200 asteessa n. 6 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on
kypsä. Anna jäähtyä.
Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta
se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Säädä
rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se pohjan ympärille. Rengasmuotin
tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee
siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilulautaselle. Vuoraa rengasmuotti
kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.
Mikäli sinulla ei ole säädettävää rengasmuottia, voit tehdä
kakun myös irtopohjavuokaan. Tällöin leikkaa pohjasta irtopohjavuokaa pienempi
pala ja aseta se esim. leivinpaperilla pohjastaan vuoratun irtopohjavuoan
pohjalle. Voit myös asettaa pahvisen kakkualustan irtopohjavuoan pohjalle.
Käytä kakkukalvoa myös irtopohjavuokaan kakkua tehdessäsi.
mustikkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän
läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy
tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba
tomusokerilla.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
Vaahdota kerma. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet
siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen.
Yhdistä marjamelba kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse pohjan
päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin.
valkosuklaamousse:
Ennen kuin alat valmistamaan valkosuklaamoussea varmista,
että mustikkamousse on jo suhteellisen hyytynyt.
Rouhi valkosuklaat karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet
likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi.
Ota pois liedeltä ja lisää valkosuklaarouhe. Anna hetki olla ja sekoita sitten
tasaiseksi massaksi. Purista liivatteista vesi pois ja lisää valkosuklaan
joukkoon. Sekoita tasaiseksi. (Mikäli liivatteet eivät sula helposti joukkoon,
voit lämmittää massaa varoen liedellä, jotta liivatteet sulavat täysin
valkosuklaamassaan.)
Vaahdota kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa n. 1 dl
jäähtyneet muttei hyytyneen valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää
nyt valkosuklaamassa lopun kerman joukkoon tasaisesti kaataen ja koko ajan
sekoittaen. Kaada mousse hyytyneen mustikkamoussen päälle ja laita kakku
hyytymään jääkaappiin vähintään 5 tunniksi, mieluiten koko yöksi.
peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa
reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat
kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai
kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa
leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu
sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain
lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.
Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet
likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja
kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita
tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja violetti elintarvikeväri. Soseuta massaa
sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.
Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se
perusmassaa tummemman violetiksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32
asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole
nopea kaikissa tekovaiheissa. Mikäli massat jäähtyvät liikaa, voit notkistaa
niitä vesihauteessa saadaksesi ne halutun lämpöisiksi.
Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus
alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman
kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta
kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.
Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio
heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua. (Kuten
huomaat minulla kakku oli aavistuksen liian kylmä ja kuorrutus jämähti liian
nopeasti sen pintaan. Marmorointi ei onnistunut täysin haluamallani tavalla). Valuta
lusikalla tummemman violettia kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan.
Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna
kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna
kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.
Koristele kakku esim. syötävillä kukilla, sireeneillä.
Harvinaisen kaunis sinisyys kakussa houkuttaa maistamaan !
VastaaPoistan-h
http://nami-hiiri.vuodatus.net
Violetilla pastavärillä aikaansaatu. Kiitos kommentistasi!
PoistaHei! Upea kakku! Varmistaisin vielä ennenkuin aloitan oman kakun teon, että käytetäänkö glukoosisiirappia todella vain 10 grammaa. Joissakin muissa peilikiilteen ohjeissa, joihin netissä törmäsin, määrä oli kymmenkertainen.
VastaaPoistaKyllä. Itse valitsin ohjeen vähäisellä glukoosisiirapin määrällä,koska minulla ei sitä kaapissa juurikaan ollut.
PoistaOlen myös pistönyt silmälle reseptit,joissa glukoosia on paljon. Töytyisi joskus testata,jotta voisi vertailla kuorrutuksia.
Kiitos paljon loistavasta ohjeesta! Sain onnistumaan ensimmäisellä kerralla, ihanaa :) Tässä linkki tekemääni kakkuun: http://leipoosukkasillaan.blogspot.fi/2016/07/mustaherukka-suklaamoussekakku.html terveisin Erja
VastaaPoistaIhanaa,että onnistuit.upea kakku sulla.
Poista