Kesä on vaan niin ihanaa aikaa, kun joka paikka pursuaa tuoreita marjoja ja hedelmiä. Leivontaideat eivät lopu. Viime viikolla nappasin kaupasta mukaani kirsikoita. Halusin ehdottomasti niille kaveriksi suklaan, vaikkei se leivonnaisesta teekään mitään raikasta kesäherkkua.
Vaikka tämä torttu oli kaikkea muuta kuin raikas, ei sitä voi moittia mauttomuudesta. Voi vitsin miten hyvää ja täyteläistä. Tämä on todellisen suklaaystävän unelma.
Viikonlopun jatkoja!
-Doro-
Kirsikka-suklaatorttu:
pohja:
130 g jääkaappikylmää voita
0,75 dl sokeria
n. 2dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1,25 dl mantelijauhoja
loraus vettä tarpeen vaatiessa
(kuivattuja
herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)
kirsikkahilloke:
n. 375g kirsikoita
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
0,25 dl vettä
suklaatäyte:
200 g tummaa suklaata (55% kaakaota)
3 dl kermaa
½ liivate
2 rkl voita huoneenlämpöisenä
koristelu:
n. 15 tuoretta kirsikkaa
n. 2rkl suklaarouhetta
n. 2rkl pähkinärouhetta
pohja:
Sekoita vehnä-, manteli- ja kaakaojauho sekä sokeri
keskenään. Nypi voi joukkoon. Mikäli taikina jää kovin murumaiseksi, eikä
muodostu yhtenäiseksi palloksi, lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita
tasaiseksi. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Taikina on valmista,
kun siitä muodostuu pallo, mutta se ei jää käsiin kiinni. Kääri taikina kelmuun
ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa
hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina voideltuun vuokaan (itse käytin
irtopohjaista torttuvuokaa) leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikinaa
vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset reiät. Siisti veitsellä
vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan kauttaaltaan. Laita
leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa leivinpaperi
päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne tukevat myös vuoan reunoilla
olevaa taikinaa.
Paista torttupohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia.
Ota leivinpaperi riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai
kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä.
kirsikkahilloke:
Pese kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kaikki hillokkeen
ainekset kattilaan ja keitä hilloa noin 25 minuuttia tai kunnes kirsikat ovat
pehmenneet ja hillo on keittynyt kasaan. Mikäli keittämisen aikana neste meinaa
loppua kattilasta, voit lisätä sitä pieniä määriä. Varo kuitenkin liiallista
lisäämistä. Silloin hillokkeesta tulee liian juoksevaa ja se tulee kastelemaan
torttupohjan. Anna hillokkeen jäähtyä kokonaan.
Kun hillo on jäähtynyt, levitä se jäähtyneen torttupohjan
päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita sivuun odottamaan suklaatäytettä.
suklaatäyte ja tortun viimeistely:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Hienonna
suklaa pieneksi muruksi. Kuumenna kermasta 2 dl kiehuvaksi. Nosta liedeltä ja
kaada suklaamuru kuuman kerman joukkoon. Anna seoksen seistä noin 2 minuuttia.
Sekoita seos tämän jälkeen tasaiseksi. Lisää vielä huoneenlämpöinen voi vedestä
puristeltu liivate. Sekoita tasaiseksi. Jätä jäähtymään, muttei jähmettymään.
Vaahdota jäljellä oleva kerma (1 dl) vaahdoksi. Nostele se
jäähtyneen suklaaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaatäyte
kirsikkahillokkeen päälle torttupohjalle.
Nosta torttu kylmään jähmettymään. Kun torttu on ollut tovin
jääkaapissa, koristele se tuoreilla kirsikoilla, suklaa- ja pähkinärouheella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti