Täälläkin on vihdoin joulu kolahtanut ja kunnolla. Asiaa on kummasti auttanut töissä viettämäni joulujuhla, joulukuusen koristelu ja piparitalkoot. Myös glökin maistelu ja muutama joulukonvehti viimeistelivät fiilikseni.
Tänään leivoin poikani päiväkotiin viski-suklaakakun kiitokseksi syksystä. Huomenna pieni tonttupoikani saa viedä kakun päiväkotiopeille ilostuttamaan heidän maanantaitaan. Mukaan lähtee myös jokaiselle opelle oma kaakaolusikka, jolla voi pyöräyttää herkullisen kaakaomukillisen.
Ensi viikolla on Joulu. Ihanaa!
-Doro-
Viski-suklaakakku (2 pienempää tai yksi iso):
kakku:
280g voita
1,15 dl viskiä
3 ½ dl vahvaa kahvia
3 dl kaakaojauhetta
4 ½ dl sokeria
2 isoa munaa
1 tl vaniljatahnaa
5,2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl ruokasoodaa
lisäksi kaakaojauhetta ja voita vuoan voiteluun ja
jauhottamiseen
kuorrutus:
0,6 dl kuohukermaa
20g voita
¼ tl espressojauhetta
½ tl vaniljatahnaa
1 rkl viskiä
50g tummaa suklaata
50g maitosuklaata
lisäksi koristeluun suklaahippuja ja kultaisia koristeita
kakku/kakut:
Mittaa kattilaan voi, viski, vahva kahvi ja kaakaojauhe.
Lämmitä seosta niin, että voi sulaa ja massasta tulee tasaista. Sekoittele aina
välillä. Lisää sokeri ja sekoita hetki, jotta sokeri sulaa joukkoon. Anna
seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Lisää jäähtyneeseen massaan munat ja vaniljatahna. Sekoita
käsivispilällä tasaiseksi massaksi. Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja lisää
ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Taikina jää varsin löysäksi, joten älä
ihmettele sitä.
Kaada taikina kahteen voideltuun ja kaakaojauheella
jauhotettuun litran vetoiseen kuivakakkuvuokaan tai yhteen kahden litran
vetoiseen kuivakakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 165 asteessa noin 50 minuuttia
tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.
Nosta kakku/kakut jäähtymään reiluksi puoleksi tunniksi,
jonka jälkeen kumoa kakut ritilän päälle.
kuorrutus ja koristelu:
Rouhi suklaat rouheeksi. Mittaa kerma, voi, espressojauhe ja
vaniljatahna kattilaan. Lämmitä niin, että voi sulaa täysin. Ota liedeltä ja
lisää viski. Kaada rouhitut suklaat kuuman kerma-viskiseoksen joukkoon. Anna
seistä hetki ja sekoita sitten tasaiseksi massaksi.
Kaada kuorrutusta kakun tai kakkujen pintaan. Viimeistele
suklaahipuilla ja esim. kultaisilla koristeilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti