Ihanaa, että viikonloppu alkoi. Töiden alkamisen jälkeen minulla
on riittänyt kiirettä. Tuntuu ettei blogille ja leipomiselle ole ollut
riittävästi aikaa. Siitä syystä blogi on päivittynyt hieman normaalista
poiketen vain kerran viikossa. Stressiä en meinaa ottaa, joten odotettavaa on,
että postausväli on vaihteleva.
Mutta sitten asiaan. Tämä punaherukka-suklaatorttu oli todella
onnistunut kokeilu. Torttu oli hienostunut ja ainakin aikuiseen makuun sopiva.
Tosin oma eskarilaiseni ylisti torttua maasta taivaaseen.
Punaherukoiden sijaan tarkoitukseni oli käyttää
mustaherukoita. En kuitenkaan raaskinut kaivaa niitä pakastimesta. Sinne kun
olin ne vasta juuri poiminut. Punaviinimarjoja sen sijaan meillä oli vielä
pensaissa, joten suklaan pariksi se valikoitui melkeinpä pakon edestä. Meinaan
kyllä vielä joku kerta kokeilla torttua mustaviinimarjoilla.
Hyvää viikonloppua. Minulla se kuluukin mökkimaisemissa.
-Doro-
Punaherukka-suklaatorttu (18cm):
pohja:
75g voita
2 dl hienoja spelttijauhoja (myös vehnäjauhot käyvät)
½ dl tomusokeria
½ tl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
½ muna
punaherukkatäyte:
3 dl punaherukoita
1dl tomusokeria
2 ½ liivatetta
suklaaganache:
125g tummaa suklaata
1 ¼ dl kuohukermaa
pohja:
Mittaa voi, jauhot, tomusokeri ja kaakaojauhe
monitoimikoneeseen. Surauta muutamia kertoja, jolloin taikina muodostuu
murumaiseksi. Lisää puolikas muna ja surauta sen aikaa, että taikina menee
kasaan. Taikinasta muodostuu taikinapallo, joka ei jää käsiin kiinni. Nosta
taikinapallo kelmulle ja kääri tiiviisti. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin
vähintään puoleksi tunniksi.
Pohjan voi tehdä myös käsin. Nypi kuivat aineet ja voi
keskenään murumaiseksi. Tämän jälkeen lisää muna ja sekoita nopeasti
taikinaksi.
Leikkaa leivinpaperista reilun kokoinen pala. Jauhota se
kaakaojauholla. Kauli tekeytynyt taikina varovasti jauhotetun leivinpaperin
päällä vuokaa hieman isommaksi levyksi. Nosta taikinalevy varoen voidellun
irtopohjavuoan päälle. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti
reunat veitsellä.
Leikkaa vuokaa hieman isompi leivinpaperin pala. Nosta se
taikinan päälle torttuvuokaan. Kaada leivinpaperin päälle kuivia herneitä,
riisiä tms. painoksi paiston ajaksi. Paista torttua 200 asteisen uunin
keksitasolla 15 minuuttia. Poista leivinpaperi herneineen ja paista vielä
viitisen minuuttia. Nosta torttupohja jäähtymään ja odottamaan täyttämistä.
punaherukkatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta
punaviinimarjat ja tomusokeri sauvasekoittimella. Kaada siivilään ja paseeraa
punaviinimarjoista siemenet pois.
Ota marjamelbasta noin kolmannes kattilaan. Kuumenna seos
lähes kiehuvaksi. Liota liivatteet kuumaan marjaseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Kaada kuuma marja-liivateseos kylmään seokseen ohuena nauhana koko ajan
sekoittaen. Sekoita tasaiseksi. Kaada marjamelba jäähtyneelle torttupohjalle ja
nosta jääkaappiin hyytymään ainakin muutamaksi tunniksi.
suklaaganache:
Rouhi suklaa ja laita se lämpöä kestävään kulhoon. Kuumenna
kerma kiehuvaksi. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja anna seistä muutaman
minuutin. Sekoita seos tasaiseksi. Anna suklaaganachen jäähtyä hetken aikaa.
Kaada se sitten hyytyneen marjamelban päälle. Nosta torttu jääkaappiin
jähmettymään.
Koristele esimerkiksi tuoreilla punaherukoilla.
Kaunis on torttu kaikin puolin. Kokeiluunhan se menee:)
VastaaPoistaKiitos. Ja helppohan tämä on myös tehdä.
PoistaNäyttää hyvältä. Täytyy testata ! :)
VastaaPoistaEhdottomasti😉
PoistaOi! Upea, pitää kokeilla.
VastaaPoistaKiitos. Ilman muuta pistä kokeiluun!
PoistaOn kyllä herkullisen näkönen ja kaunis ♥
VastaaPoista