Sivut

14.10.17

Omena-suolakinuskikakku!


Lupailinkin omenareseptiä ja saamanne pitää. Tämä upea omenakakku maistuu ihanan täyteläiseltä ja syksyiseltä. Kaneli ja inkivääri maustavat fariinisokerin värjäämää tummaa kakkupohjaa. Omenaraaste ja -palat tuovat pohjaan puolestaan mehevyyttä. Täytteenä ja välissä olevan sveitsiläisen voikreemin makeutuksena käytin niin ikään fariisinisokeria. Se antaa ihanaa paahteisuutta kreemille. Koko komeuden kruunaa tietenkin suolakinuski, jota pistelin menemään myös ihan lusikalla suoraan suuhun.

Tämän kakun kanssa viikonloppu sujuu rattoisasti.

-Doro-









Omena-suolakinuskikakku (15 cm):

omenakakku:

2 munaa
3 ¼ dl fariinisokeria
115g voita sulatettuna
4,7 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
½ tl kuivattua inkivääriä
4 isoa omenaa (n. 400g)

Sveitsiläinen voikreemi:

3 valkuaista
0,75 dl fariinisokeria
0,75 dl sokeria
225g suolatonta voita melkein huoneen lämpöisenä
lisäksi n. 2 dl saksanpähkinöitä kakun väliin ja koristeeksi

suolakinuski:

1 dl fariinisokeria
1 dl kermaa
n. 1/3 tl suolaa


omenakakku:
Sulata voi. Sekoita munat ja fariinisokeri sekaisin. Lisää jäähtynyt sula voi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuori omenat. Raasta omenoista puolet karkealla terällä. Kuutioi loput omenat. Lisää raaste ja kuutiot muna-sokerimassaan.

Sekoita omassa kulhossaan kuivat aineet keskenään. Kaada ne muna-sokerimassaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina tasan kahteen 15 cm:n kunnostettuun vuokaan (pohjalla leivinpaperi ja reunat voideltu + jauhotettu). Paista 175 -asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Mikäli kakkujen pinta alkaa tummua, leikkaa leivinpaperista palaset kakkujen pintoja peittämään. Kakku on kypsä, kun se on pinnastaan kimmoisa, irronnut hieman reunoistaan ja tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa.

Nosta kakut uunista. Anna jäähtyä vuoissaan kymmenen minuuttia, jonka jälkeen kumoa kakut ritilälle. Anna jäähtyä kokonaan.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokereita vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes seos on kokonaan jäähtynyt. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

suolakinuski:
Mittaa sokeri ja kerma kattilaan. Kiehauta ja anna kinuskin poreilla n. 13 minuuttia aina välillä sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja mausta suolalla. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa. Jätä jäähtymään.

kakun kokoaminen ja koristelu:
Halkaise kumpikin omenakakku. Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle ja lusikoi sille voikreemiä. Levitä kreemi noin puolen cm:n kerrokseksi. Ripottele pinnalle hieman rouhimiasi saksanpähkinöitä. Nosta seuraava kakkupohja kreemin päälle. Toista edellinen käsittely kaikille pohjille.

Lusikoi voikreemiä kakun pintaan ja reunoille. Älä levitä kreemiä liikaa reunoille, jotta saat aikaiseksi nakukakun. Levitä kreemi tasaisesti palettiveitsellä. Nosta kakku jääkaappiin vähintään tunniksi, jotta kreemi kovettuu.

Valuta kinuskikastiketta kakun pinnalle. Anna kinuskin valua pitkin reunoja. Koristele kakku esimerkiksi pienillä omenoilla ja saksanpähkinöillä. Kakku säilyy jääkaapissa. Ota se huoneenlämpöön kuitenkin vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta kreemi ehtii pehmetä.

3 kommenttia:

  1. uulalaa, miten upean herkullisen näköinen kakku <3 Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Upea kakku Doro! :) Onko tuo ihana kuparinen piirakkavuoka kakun alta löytö kirpputorilta <3

    VastaaPoista
  3. Tää on vaan niin upea ♥ Ja ihan satavarmasti huippuhyvää! :)

    VastaaPoista