Nelivuotias veljenpoikani toivoi syntymäpäivilleen autokakkua. Tätinä tiesin oitis, millaisen autokakun tekisin. Salama Mcqueen olisi juuri oikea valinta pienelle auto-friikille. Kakun toivottiin olevan raikas ja ei-suklainen. Synttärisankari ei nimittäin tykkää suklaasta. Tiedän, täysin käsittämätöntä ettei joku tykkää suklaasta:)
Pohjaksi valitsin napakan ja maukkaan vaniljakakun, jotta auton muotoilu olisi mahdollisimman helppoa. Täytteenä on appelsiinimousse. Arvoin pitkään kuinka monta liivatetta laitan täytteeseen, jotta se pysyy kasassa, muttei ole kuitenkaan liian kovaa. Lopputulos oli täydellinen auton kokoamisen sekä syötävyyden kannalta.
Päälle laitoin vadelman makuista sokerimassaa. Se on raikkaampaa tavalliseen sokerimassaan verrattuna. Käsittely sen sijaan on hieman haastavampaa. Massa kuivuu nopeammin tavalliseen massaan verrattuna ja se osoittautuikin ongelmaksi erityisesti auton pyörien kolojen kohdalla. Koloihin jäi muutamia murtumia nopeasta kuivumisesta johtuen.
Salama oli hitti! Maku oli erinomainen ja tekeminenkin osoittautui yllättävän helpoksi. Postauksen lopussa on muutama vaihekuva kakun kokoamisesta. Kuvien avulla pääset helposti alkuun. Samaa kokoamiskaavaa voit käyttää myös muunlaisten autokakkujen tekemisessä.
Salama Mcqueen -kakku:
Vaniljakakkupohja: ohje löytyy junakakun postauksesta täältä.
Kaada valmis vaniljakakkutaikina kunnostettuun pyöreään 30 cm:n irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 min. tai kunnes kakku on päältä kauniin ruskea ja kypsä tikulla kokeiltaessa. Voit tehdä pohjan myös 24 cm:n irtopohjavuokaan. Tällöin kannattaa pienentää taikinamäärää ehkäpä noin kolmanneksella.
Appelsiinimousse:
4 dl kermaa200 g appelsiinituorejuustoa
1 appelsiinin raastettu kuori
1 dl puristettua appelsiinimehua
0.5 dl sokeria
5 liivatetta
1 prk säilöttyjä mandariinilohkoja (huuhtele ja valuta)
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen väh. 5 min. Vaahdota kerma ja appelsiinituorejuusto. Lisää sokeri ja appelsiinin kuoriraaste ja tarkista makeus. Voit halutessasi lisätä sokeria. Lämmitä puolet appelsiinimehusta ja liota liivatteet siihen. Kaada loppu mehu joukkoon ja edelleen kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kerma-appelsiinituorejuustovaahtoon. Lisää lopuksi mandariinilohkot.
Kakun kokoaminen:
n. 1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua kakun kostuttamiseenappelsiinimousse (ks. edellä)
voikreemi (125g suolatonta voita, 200g tomusokeria,1 rkl maitoa)
500 g punaista sokerimassaa
erivärisiä sokerimassoja auton yksityiskohtien tekemiseen
elintarvikeliimaa (voit myös tehdä liiman sekoittamalla valkuaiseen tomusokeria)
Ota jäähtynyt kakku pois irtopohjavuoasta ja halkaise se. Vuoraa tyhjä irtopohjavuoka kelmulla kauttaaltaan (huom! kelmun pitää tulla yli reunojen). Aseta toinen kakkupohjista takaisin irtopohjavuokaan. Voit halutessasi kostuttaa pohjaa hieman tuorepuristetulla appelsiinimehulla. Kaada appelsiinimousse pohjan päälle ja aseta toinen pohja moussen päälle. Kostuta hieman. Anna hyytyä mieluiten yön yli jääkaapissa.
Ota hyytynyt kakku pois irtopohjavuoasta. Aseta kaava kakun päälle ja leikkaa sitä seuraten ylimääräiset pois kakun reunoilta. Oma kaavani oli pituudeltaan sama kuin mitä kakku oli pitkä.
Käytä kakun sivuilta leikkaamiasi osia auton katon valmistamiseen. Nosta osat kakun päälle ja muotoille terävällä veitsellä haluamasi muotoiseksi.
Käytä jämäpaloja puskurin ja takaosan muotoilemiseen. Tee esim. snapsilasin avulla renkaiden kohdat.
Valmista voikreemi vatkaamalla voi ja tomusokeri notkeaksi. Lisää maito. Jos kreemi on liian jäykkää, käytä sitä muutama sekunti mikrossa. Päällystä kakku kauttaaltaan kreemillä.
Kauli sokerimassa ja levitä kakun päälle.
Viimeistele kakku: muotoile renkaat mustasta sokerimassasta ja tee loput yksityiskohdat.