29.12.12

Salama Mcqueen -kakku


Nelivuotias veljenpoikani toivoi syntymäpäivilleen autokakkua. Tätinä tiesin oitis, millaisen autokakun tekisin. Salama Mcqueen olisi juuri oikea valinta pienelle auto-friikille. Kakun toivottiin olevan raikas ja ei-suklainen. Synttärisankari ei nimittäin tykkää suklaasta. Tiedän, täysin käsittämätöntä ettei joku tykkää suklaasta:)

Pohjaksi valitsin napakan ja maukkaan vaniljakakun, jotta auton muotoilu olisi mahdollisimman helppoa. Täytteenä on appelsiinimousse. Arvoin pitkään kuinka monta liivatetta laitan täytteeseen, jotta se pysyy kasassa, muttei ole kuitenkaan liian kovaa. Lopputulos oli täydellinen auton kokoamisen sekä syötävyyden kannalta.


Päälle laitoin vadelman makuista sokerimassaa. Se on raikkaampaa tavalliseen sokerimassaan verrattuna. Käsittely sen sijaan on hieman haastavampaa. Massa kuivuu nopeammin tavalliseen massaan verrattuna ja se osoittautuikin ongelmaksi erityisesti auton pyörien kolojen kohdalla. Koloihin jäi muutamia murtumia nopeasta kuivumisesta johtuen.

Salama oli hitti! Maku oli erinomainen ja tekeminenkin osoittautui yllättävän helpoksi. Postauksen lopussa on muutama vaihekuva kakun kokoamisesta. Kuvien avulla pääset helposti alkuun. Samaa kokoamiskaavaa voit käyttää myös muunlaisten autokakkujen tekemisessä.


Salama Mcqueen -kakku:

Vaniljakakkupohja: ohje löytyy junakakun postauksesta täältä.


Kaada valmis vaniljakakkutaikina kunnostettuun pyöreään 30 cm:n irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 min. tai kunnes kakku on päältä kauniin ruskea ja kypsä tikulla kokeiltaessa. Voit tehdä pohjan myös 24 cm:n irtopohjavuokaan. Tällöin kannattaa pienentää taikinamäärää ehkäpä noin kolmanneksella.

Appelsiinimousse:

4 dl kermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
1 appelsiinin raastettu kuori
1 dl puristettua appelsiinimehua
0.5 dl sokeria
5 liivatetta
1 prk säilöttyjä mandariinilohkoja (huuhtele ja valuta)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen väh. 5 min. Vaahdota kerma ja appelsiinituorejuusto. Lisää sokeri ja appelsiinin kuoriraaste ja tarkista makeus. Voit halutessasi lisätä sokeria. Lämmitä puolet appelsiinimehusta ja liota liivatteet siihen. Kaada loppu mehu joukkoon ja edelleen kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kerma-appelsiinituorejuustovaahtoon. Lisää lopuksi mandariinilohkot.

Kakun kokoaminen:

n. 1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua kakun kostuttamiseen
appelsiinimousse (ks. edellä)
voikreemi (125g suolatonta voita, 200g tomusokeria,1 rkl maitoa)
500 g punaista sokerimassaa
erivärisiä sokerimassoja auton yksityiskohtien tekemiseen
elintarvikeliimaa (voit myös tehdä liiman sekoittamalla valkuaiseen tomusokeria)

Ota jäähtynyt kakku pois irtopohjavuoasta ja halkaise se. Vuoraa tyhjä irtopohjavuoka kelmulla kauttaaltaan (huom! kelmun pitää tulla yli reunojen). Aseta toinen kakkupohjista takaisin irtopohjavuokaan. Voit halutessasi kostuttaa pohjaa hieman tuorepuristetulla appelsiinimehulla. Kaada appelsiinimousse pohjan päälle ja aseta toinen pohja moussen päälle. Kostuta hieman. Anna hyytyä mieluiten yön yli jääkaapissa.

Ota hyytynyt kakku pois irtopohjavuoasta. Aseta kaava kakun päälle ja leikkaa sitä seuraten ylimääräiset pois kakun reunoilta. Oma kaavani oli pituudeltaan sama kuin mitä kakku oli pitkä.







Käytä kakun sivuilta leikkaamiasi osia auton katon valmistamiseen. Nosta osat kakun päälle ja muotoille terävällä veitsellä haluamasi muotoiseksi.


Käytä jämäpaloja puskurin ja takaosan muotoilemiseen. Tee esim. snapsilasin avulla renkaiden kohdat.
Valmista voikreemi vatkaamalla voi ja tomusokeri notkeaksi. Lisää maito. Jos kreemi on liian jäykkää, käytä sitä muutama sekunti mikrossa. Päällystä kakku kauttaaltaan kreemillä.
Kauli sokerimassa ja levitä kakun päälle.











Viimeistele kakku: muotoile renkaat mustasta sokerimassasta ja tee loput yksityiskohdat.

22.12.12

Kuusi koreaksi ja suklaakonvehteja naamariin!



 

Tänään meillä koristeltiin joulukuusi. Se on laatuaan ensimmäinen omassa kodissani. Aina aikaisemmin olemme ravanneet joulun pyhät sukulaisissa ja päässeet nauttimaan toisten kuusista. Nyt kun vietämme kotijoulua, tarvittiin tähän taloon jouluntunnelmaa ja mikäpä sitä luo paremmin kuin kuusi.

Koristelun lomassa temperoin suklaata ja tein ihania pieniä suupalasia, kinuskisuklaakonvehteja. Joulukonvehtien tekeminen on yllättävän helppoa ja nopeaa kunhan omistaa oikeanlaisen konvehtimuotin ja malttaa temperoida suklaan. Itselläni on silikoniset muotit, joista konvehdit on tosi helppo poistaa. Ammattilaiset eivät niitä käytä, mutta kotikokeille ne ovat ihan kelpoja. Reseptin ohessa on temperointiohjeet. Niitä kannattaa noudattaa, mikäli haluaa konvehdeistaan maualtaan ja rakenteeltaan täydellisiä. Lisäksi konvehtien poistaminen muotista helpottuu.

Kaapissani oli vain tummaa suklaata, joten tällä kertaa konvehdit valmistuivat siitä. Kinuskitäytteen tein kermasta ja fariinisokerista. Kinuskin kanssa olisi ehkä sopinut maitosuklainen kuori, mutta se jää vielä toteutettavien listalle. Nyt ihanaa, herkkujen täyteistä Joulua kaikille. Minä palaan asiaan taas pyhien jälkeen!




Kinuskisuklaakonvehdit (n.30 kpl):


200 g tummaa suklaata (voit käyttää myös esim. maitosuklaata)
1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria

Temperoi suklaa: Lämmita suklaata vesihauteessa 48-50 asteiseksi. Jäähdytä tämän jälkeen sula suklaa 27-28 asteiseksi. Lämmitä vielä lopuksi suklaa 31-32 asteiseksi. Huomaa, että eri suklailla on erilaiset temperointilämpötilat (maitosuklaa 45, 26-27, 30. Valkosuklaa 40, 26-27, 25-29).

Kaada suklaata konvehtimuottiin ja levitä lusikalla niin, että reunat ja pohja peittyvät kauttaaltaan suklaalla. Anna kovettua.

Tee täyte. Kiehauta kerma ja fariinisokeri. Anna kiehua noin 5 min. Jäähdytä. Mikäli kinuski on jäähtymisen jälkeen liian paksua pursottamiseen, voit ohentaa sitä tilkalla kermaa. Laita kinuski pursotinpussiin ja pursota konvehtimuottiin. Älä pursota aivan piripintaan. Mikäli jäljellä oleva temperoitu suklaa on kovettunut, sulata se uudelleen ja kaada kinuskien päälle konvehtimuottiin. Anna kovettua, jonka jälkeen voit irrottaa konvehdit varovasti.

20.12.12

Brownie purkkiin ja purkki pukinkonttiin!


Kuulutko niihin, joilla joululahjat odottavat hankintaa aina viimeiseen hetkeen asti. Viiletät kaupoissa ja yrität keksiä parhaita lahjaideoita. Lopulta hikisenä ja huonotuulisena päädyt johonkin, joka ei täysin miellytä sinua ja luulet, ettei lahjansaajakaan sitä luultavimmin tarvitse. Edellinen kuului elämääni vielä muutama vuosi takaperin, kunnes päätin aloittaa toisenlaisen toimintatavan. Hankin lahjoja pitkin vuotta ja aattoillan lähestyessä kääräisen paperiin syötävät herkkulahjat.

Syötävät lahjat sopivat annettavaksi niille, joilla on jo kaikkea. Koska joulun alla ihmisillä tuppaavat olemaan jääkaapit täynnä ruokaa, tulisi lahjan olla sellainen, jonka voi pakastaa tai se säilyy muuten vain. Tänä vuonna päästin itseni helpolla. Päädyin tekemään Glorian ruoka ja viini lehdestä syksyllä bongaamani idean purkitettavista brownie-aineksista. Voit muutella näiden leivonnaisten makua vaihtelemalla pähkinä- ja suklaalaatuja. Ne voi halutessaan jättää myös pois.

Päänvaivaa aiheutti ainoastaan oikeanlaisten purkkien löytäminen. Lopulta löysin purkit yllättävästä paikasta, Etolasta. Ei olisi uskonut, että kumiin ja muoviin erikoistuneesta liikkeestä purkit lopulta löytyisivät. Loppu olikin helppoa. Kasasin brownie-leivosten kuivat aineet kerroksittain purkkiin ja kääräisin narun ympärille. Lisäsin leivosten teko-ohjeet ja voilá: Helppo, käytännöllinen, kaunis ja maistuva lahja oli valmis.



Brownie-leivokset:


Brownie-mix:


2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2.5 dl sokeria
n. 0.5 dl rouhittuja pähkinöitä (esim. hasselpähkinä)
n. 0.5 dl rouhittua valkosuklaata

lisäksi:
2 munaa
75 g voita sulatettuna

Vaahdota munat. Sekoita vaahtoon brownie-mix ja voisula varovasti käännellen. Älä vaivaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa. Vuoraa uunivuoka (n.20x30) leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Voit käyttää myös esim. pyöreää irtopohjavuokaa.

Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kypsä, mutta sisus vielä kostea. Älä paista liikaa, jottei browniesta tule kuivaa. Tarjoa esim. jäätelön kera.


18.12.12

Pipari sukelsi kuppikakkuun!


Näin joulun alla ainakin oma mahani alkaa olla täynnä joulutorttuja ja piparkakkuja. Niitä on tarjolla kaikkialla ja yliannostuksen vaara on todellinen. Joulunajan ensimmäinen piparkakku taikka torttu maistuu ihanalle, suorastaan tajunnanräjäyttävälle. Joulumausteet kutkuttelevat makuhermoja pitkän syksyn jäljiltä. Valitettavasti näidenkin herkkujen taika katoaa, kun makiaa on saanut vatsamakkaroiden täydeltä. Sama ilmiö tapahtuu minulle myös suklaakonvehtien kanssa. Aattoiltana jo ennen joulurauhan julistusta maha kipristelee ja suussa maistuu ällöltä suklaalta.

No mitäpä herkkubloggaaja voi tälle ongelmalle tehdä. Tietenkin jouluherkut tulee tarjota toisessa muodossa. Niinpä kehittelin omanlaisen versioni piparisista kuppikakuista. Maustoin peruskuppikakkutaikinan joulun mausteilla, kanelilla ja inkiväärillä. Lisäsin taikinaan kaapinpohjalle jääneitä piparkakkuja ja kruunasin kakkuset ihanalla piparisella sveitsiläisellä voikreemillä.

Itse päädyin tekemään pieniä, ison suupalan kokoisia kuppikakkuja. Näin ylensyönnin vaara pienenee. Koska mielestäni kuorrutetta tulee olla riittävästi, päätin myös täyttää herkut. Nyt haisee itsekehu: kuppikakut olivat taivaallisia!


Pipariset kuppikakut (n. 30 pientä kuppikakkua):


2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa tai kermaa
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0.5 tl inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
60 g piparkakkuja murskattuna (itse jätin aika isoiksi paloiksi)


Sveitsiläinen piparinen voikreemi (riittää täyttämään ja kuorruttamaan kuppikakut):


3 valkuaista
170g sokeria
115g tomusokeria
310g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljaesanssia
1-2 tl kanelia
noin 60 g piparkakkuja murskattuna

Kuppikakut:
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet. Lisää sulaa voita, maitoa/kermaa ja kuivia aineita vuorotellen munasokerivaahtoon. Sekoita varoen. Lisää lopuksi murskatut piparkakut. Asettele pieniä paperisia kuppikakkuvuokia kuppikakuille tarkoitettuun vuokaan (esim. silikoninen) ja laita taikinaa kuhunkin vuokaan reilu ruokalusikallinen. Paista 175 asteessa noin 15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.

Sveitsiläinen piparinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää reilusti huoneenlämpöinen voi yhdellä kertaa ja hurauta todella nopeasti sekaisin. Suurin ongelma, joka saattaa tulla eteesi voikreemin valmistuksessa on voin ja marengin sekoittumattomuus. Seos ikään kuin juoksettuu. Tässä kohtaa suosittelen jatkamaan vatkaamista kevyesti niin kauan kunnes kreemi on jälleen kasassa. Tosin lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin jos saat aineet sekaisin kertalaakista. Lisää lopuksi vaniljaesanssi, kaneli ja murskatut piparkakut. Sekoita varovasti joukkoon.

Kuppikakkujen täyttäminen ja kuorruttaminen:
Valitse tylla, jonka pystyt työntämään kuppikakun sisään. Liian ohuesta tyllasta et kuitenkaan saa voikreemiä läpi piparisattumien vuoksi. Työnnä tylla reilusti kuppikakun sisään ja pursota täytettä. Anna täytteen pursotuksen myötä syntyvän paineen nostaa pursotinpussiasi pois kuppikakusta. Toista käsittely jokaiselle kuppikakulle.

Vaihda tylla isompaan (itse käytin Kaiserin 16 mm) ja pursota kuorrutus kuppikakkuihin. Viimeistele esim. piparin palasilla.

16.12.12

Porkkanakakku aloittaa joulunodotuksen!



Joulukuu on jo hyvässä vauhdissa ja aattoilta lähestyy. Mikä onkaan ihanampaa kuin sytyttää kynttilöitä, käpertyä nojatuoliin viltin alle, juoda glögiä, maistella suussa sulavaa porkkanakakkua ja odottaa joulua. Porkkanakakussa maistuvat jouluiset maut, inkivääri ja kaneli. Ripaus appelsiinia viimeistelee kakun.

Inkivääri on ehkä lempimausteeni. Sitä voi käyttää niin monessa: Se maustaa teen, ruoan ja leivonnaiset. Sellaisenaan, tuoreena inkivääri on liian "tulista", mutta kandeerattuna se on mitä ihanin herkku. Niinpä lisäsin omaan porkkanakakkuversiooni myös kandeerattuja inkiväärejä sattumiksi.


Parasta porkkanakakussa on se, ettei haittaa vaikka sen unohtaisikin jääkaappiin. Tämä herkku nimittäin paranee vanhetessaan. Monesti muutaman päivän seisottaminen antaa vain kunniaa tälle kakulle, kun maut pääsevät rauhassa tekeytymään ja kakku mehevöitymään. Tosin omassa jääkaapissani se ei ehdi vanheta kovinkaan kauaa.

Ohessa ihana porkkanakakun resepti. Kandeeratut inkiväärit ja appelsiinin voi jättää halutessaan pois. Myös mausteiden määriä voi vaihdella omien makumieltymysten mukaan. Mikäli kaapinpohjalla lojuu pähkinärouhepussien jämiä taikka kookoshiutaleita, niin voit mainiosti nakata ne taikinan sekaan.



Porkkanakakku:

(20 cm vuoka, tuplaa määrät, mikäli teet kakun 24 cm:n vuokaan)

2 munaa
2 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
2 dl porkkanaraastetta
2 dl kandeerattuja inkivääripaloja pieneksi kuutioituna
2 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
1 tl inkivääriä jauheena
1 tl kanelia
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
(1 dl hasselpähkinärouhetta)
appelsiinin raastettu kuori

Tuorejuustotäyte ja -kuorrute

340 g Philadelphia tuorejuustoa
85 g suolatonta voita
140 g tomusokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet munasokerivaahtoon vuorotellen öljyn kanssa. Sekoita varoen. Lisää lopuksi porkkanaraaste, kandeeratut inkivääripalat, raastettu appelsiinin kuori ja hasselpähkinärouhe.

Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku tikulla kokeiltaessa kypsä.

Vaahdota kuorrutteen voi. Lisää siivilöity tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Notkista tuorejuusto ja lisää voitomusokerivaahtoon varovasti käännellen. HUOM! Voin ja tomusokerin tulee olla samanlämpöisiä, jotta ne sekoittuvat tasaisesti keskenään eikä klimppejä pääse syntymään.





11.12.12

Junamiehelle junakakku!


Pieni synttärisankari on kova junamies. Isänsä vanha 70-luvun juna on edelleen täydessä iskussa ja sillä leikitään päivittäin. Kaiken lisäksi kotimme vierestä porhaltaa juna joka arkipäivä ja vielä kahdesti. Itse en arkipuuhiltani edes huomaa junan tuloa, mutta pieni yksivuotias kuulee junan jo kaukaa ja hän muistaa muistuttaa minua saapuvasta ihmeestä. Voitte vaan arvata ketkä ovat vakituiset kasvot ikkunassa junaa ihailemassa.

Traktorit ja autot ovat myös kovia juttuja. Koska kakuntekijän taidot ja aika ovat rajalliset, täytyi ne jättää vielä odottamaan tuloaan. Juna sen sijaan syntyi suhteellisen pienellä vaivalla ja ajalla. Kompromisseja jouduin kuitenkin tekemään itseni kanssa. En voinut ruveta liian tarkaksi ja siitäpä johtuen en ole täysin tyytyväinen tuotokseeni. Synttärisankari ei virheitä huomannut. Hän vain ihmetteli miten isän 70-luvun junia olikin nyt kaksi.

Pohjaksi tein jämäkän ja täyteläisen vaniljakakun. Väliin laitoin hieman mukailemani kinuskikissan kinuskikermapuolukkatäytteen. Jätin kakun kostuttamatta, koska vaniljapohja on itsessään erittäin mehevä ja kostea. Päällystin kakun ennen sokerikuorrutetta voikreemillä kosteuden tiivistymisen estämiseksi. Näin kakku säilyi hyvänä vaikka se joutui odottamaan syömistä vuorokauden verran.

Kakku maistui, vaikka itselleni se oli ehkäpä liian makeaa. Sokerimassa kun tuppaa olemaan luonnollisesti todella sokerista. Lapsiväelle massa upposi sellaisenaan ja kakkua tultiin ottamaan lisää useaan otteeseen. Loppujuhlat sujuivatkin sitten kielet sinisinä ja punaisina.

Loppuun vielä pahoittelut kuvien laadusta: Kameran zoomi hajosi, ripsivärit olivat vasta toisessa silmässä ja vieraat olivat jo melkein ovella.

 

Junakakku

vaniljapohja:

4 munaa
4.5 dl sokeria
2.4 dl maitoa
115 g voita
4.75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaesanssia
0.25 tl suolaa

kinuskikermapuolukkatäyte:

Kinuskikastike:
0.75dl kuohukermaa
0.75dl fariinisokeria

Kerma-tuorejuustovaahto:
1 dl kuohukermaa
50g maustamatonta tuorejuustoa
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
50-75 g (jäisiä) puolukoita

voikreemi:

125g suolatonta voita
200g tomusokeria
1 rkl maitoa

kuorrutus ja koristelu:

itselläni kului reilu 500 g sokerimassakuorrutetta. Perävaunuun meni 250g ja veturiin kutakuinkin toinen mokoma
lakuja ja karkkeja perävaunun lastiksi

Vaniljapohja:
Vatkaa munat vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon varovasti sekoittaen. Sulata voi maitoon. Jäähdytä ja lisää vaniljaesanssi. Lisää noin neljännes taikinasta voimaitoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää seos taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (itse käytin 25x23 cm:n suorakaiteen muotoista brownie-vuokaa). Paista 175 asteessa noin 30 min. tai kunnes kakku on päältä kauniin ruskea ja kypsä tikulla kokeiltaessa.

Kinuskikermapuolukkatäyte:
Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna jäähtyä ja laita yöksi jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta.

Vaahdota kinuskikastike seuraavana päivänä vaahdoksi. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto.
Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen. Lisää joukkoon jäiset puolukat. Anna täytteen jähmettyä, jotta saat koottua kakun ilman, että täyte kakun reunoille.

Voikreemi:
Valmista voikreemi vatkaamalla voi ja tomusokeri notkeaksi. Lisää maito.

Kakun kokoaminen: Yritän selventää miten itse tein kakun. Toivottavasti saat jotain selvää. Voit myös käyttää mielikuvitusta ja tehdä omannäköisen junan.

Leikkaa kakkupohja neljään samansuuruiseen osaan. Halkaise näistä neljästä osasta kolme leveyssuunnassa. Saat kuusi suorakaiteen mallista osaa.

Perävaunua varten tarvitse kolme halkaistua suorakaidetta. Levitä täytettä ensimmäiselle ja nosta toinen päälle. Levitä jälleen täytettä ja nosta kolmas suorakaide päälle. Levitä voikreemiä kakun pinnalle mahdollisimman tasaisesti.

Veturia varten tarvitset kaksi halkaistua suorakaidetta. Levitä täytettä ensimmäiselle suorakaiteelle ja nosta toinen päälle. Levitä täytettä pohjan päälle, mutta vain puolelle pohjalle. Hyttiä varten puolita viimeinen jäljellä olevista suorakaiteista ja nosta täytteen päälle. Leivitä täytettä vielä tälle puolikkaalle pohjapalalle ja nosta viimeinen puolitettu suorakaide päälle. Levitä voikreemiä veturin pinnalle mahdollisimman tasaisesti.

Tee karjapuskuri jäljellä olevista kakun palasista ja levitä päälle voikreemiä. Kakku on nyt sokerimassakuorrutetta vaille valmis.

6.12.12

Shampanjaa ja vaahtokarkkeja. Niistä on hyvä kakku tehty!



Mielessäni on jo pitkään pyörinyt ajatus shampanjasta/kuohuviinistä ja vaahtokarkeista. Ihanan kupliva juoma seuranaan pilvenpehmeät vaahtokarkit tekevät olosta ylellisen. Viiniasiantuntijoiden mielestä yhdistelmä tuskin on jotakin ainutlaatuista ja ihmeellistä. Saattavatpa jotkut olla sitä mieltä, ettei karkkeja pitäisi sotkea kuohuvaan laisinkaan. Oli miten oli, minulle shampanja ja vaahtokarkit edustavat luksusta ja jollakin mahtavalla tavalla myös kunnon ysärimeininkiä. Siispä olkaa hyvät. Tarjolla on shampanjaa (oikeasti kuohuviiniä) ja vaahtokarkkeja kakun muodossa.

Kakun pohjaksi tein mantelisen suklaapohjan ja shampanjamoussen lisäksi lisäsin kerroksen vadelmamoussea. Suklaareunan tein tavallisen piirtoheitinkalvon avulla. Teippasin kalvoja yhteen kakun ympärysmitan verran ja leviten sille sulaa suklaata. Annoin suklaan jähmettyä hieman, jonka jälkeen asettelin kalvon suklaineen kakun ympärille. Irrotin kalvon varovasti vasta kun suklaa oli kokonaan jähmettynyt.

Vaihtelemalla shampanja- tai kuohuviinilaatuja, saat kakusta kerta toisensa jälkeen erilaisen makuelämyksen. Kakku tulee tarjota kylmänä, aivan kuten kuohuvakin.


Shampanjavadelmasuklaakakku vaahtokarkeilla


suklaapohja:


75 g suklaata
75 g voita
1 muna
1 dl sokeria
1.5 dl mantelijauhoja
½ tl leivinjauhetta

Sulata suklaa ja voi hiljalleen kattilassa. Jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää suklaavoiseos ja kuivat aineet vuorotellen munasokerivaahtoon. Sekoita varoen. Kaada kakku kunnostettuun 20 cm:n vuokaan ja paista 200 asteessa noin 10 min. Pohja saa jäädä hieman tahmeaksi sisältä. Jäähdytä.

Laita pohja isomman (esim. 24 cm:n vuoka) irtopohjavuoan taikka kakkurenkaan sisään. Vuoraa reunat halutessasi kalvolla. Kalvo helpottaa kakun irrottamista.

vadelmamousse:


3 liivatetta
2 dl vadelmamelbaa (paseeraa vadelmia, niin että syntyy 2 dl vadelmamelbaa)
3 dl kuohu- tai vispikermaa
0.75 dl tomusokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (väh. 5 min.). Sekoita tomusokeri vadelmamelbaan. Vaahdota kerma. Kuumenna noin ⅓ vadelmamelbasta ja liota liivatteet siihen. Kaada loput vadelmamelbat sekaan. Jäähdytä, mikäli seos jää kuumaksi. Kaada vadelmamelbaliivateseos kermavaahdon joukkoon ja sekoita. Kaada vadelmamousse suklaapohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään.

shampanjamousse:


3 liivatetta
2 valkuaista
1 dl sokeria
3 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl shampanjaa tai kuohuviiniä (itse käytin kuivaa kuohuviiniä)

Vaahdota valkuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (väh. 5 min). Sekoita kerma- ja valkuaisvaahto varovasti keskenään. Kuumenna tilkka shampanjaa ja liota liivatteet siihen. Kaada loput shampanjat sekaan. Jäähdytä, mikäli seos jää kuumaksi. Kaada shampanjaliivateseos ohuena nauhana kermavalkuaisvaahtoon ja sekoita. Kaada mousse vadelmamoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

Koristelu:


200 g tummaa suklaata
vaahtokarkkeja

Leikkaa piirtoheitinkalvoa kakun ympärysmitan verran. Teippaa osasia yhteen, mikäli se on tarpeen. Temperoi suklaa ja levitä kalvojen päälle. Anna jähmettyä hetken aikaa, niin ettei suklaa valu. Levitä kalvo kakun ympärille ja anna suklaan kovettua. Ota kalvo irti varovasti. Täytä kakku vaahtokarkeilla ym.

1.12.12

6-muna, 6-muna. Macaronit ottivat erävoiton!






Aloitin blogini pitämisen hehkuttamalla macaronien ihanuutta ja eritoten niiden tekemisen helppoutta. Taisin mainita myös tarkoista ohjeiden noudattamisista hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Olin ylpeä macaronintekijä aina edelliseen yritykseeni saakka.

Arvatenkin macaronit ottivat minusta erävoiton. Kaikki sujui mielestäni suunnitellusti, kunnes kurkistin uuniin ja ihanaiset olivat joka ikinen keskeltä haljenneita. Pohdin ja pähkäilin, mistä moinen johtui. Taikina oli mielestäni juuri oikeanlaista. Tarkistin myös ennen uuniin laittoa, että taikinaan oli tekeytynyt kuori. Paistoin samassa uunissa samalla lämpötilalla, kuten olen aina ennenkin tehnyt. Jokin selitys täytyi löytyä. Käytin koko illan netissä surffaten ja syytä epäonnistumiselleni etsien.

Lopputuloksena päädyin liian pitkään macaronien seisottamiseen ennen uuniin laittamista. Taikinaan ehti näin ollen tekeytyä liiaksikin kuorta, mikä sai aikaan kaunokaisten ”poksahtamisen”. Normaalisti kuoren tarkoitus on juuri ehkäistä macaronien halkeaminen. Kuori estää paistettassa muodostuvan ilman purkautumisen macaronin päälipuolelta ja pakottaa sen vapautumaan leivoksen reunoista, jolloin samalla syntyy myös leivokselle tyypillinen kaulus. Omat macaronini paistuivat liiaksi kuivuneen kuorensa kanssa ja lopulta pamahtivat rikki ilman etsiessä ulospääsyä. Haljenneita tai ei, parempiin suihin nämäkin päätyivät ja voin taata, että maku oli mitä mainioin.


Vaikka macaronit veivät pari ensimmäistä erää, sisuunnuin siitä sen verran, että keittiöni muuttui jälleen macarontehtaaksi. Testaukseen pääsivät piparminttusuklaamacaronit. Tällä kertaa voitin, mutta niukasti. Ensimmäisen pellillisen kanssa hätiköin ja lopputulemana oli haljenneita yksilöitä.  Seuraava pellillinen ehti kuivua pitempään, joten lopputuloksena oli lähes täydellisiä herkkuja.

Piparminttusuklaamacaronit:


140 g valkuaista
180 g sokeria
160 g mantelijauhoja (täysin valkoisia esim.Meiran)
160 g tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä
½ tl piparminttuesanssia

Vaahdota valkuaiset. Lisää puolet sokerista vähitellen joukkoon. Lisää loput sokerista kun vaahto on niin kiinteää, ettei se valu vispilästä. Vatkaa vielä tovi. Marengin tulee olla jämäkkää ja se ei saa valua vispilästä. Lisää väriaine ja piparminttuesanssi. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Siivilöi valkuaisvaahtoon ja sekoita nuolijalla niin kauan kunnes taikina tippuu nuolijasta. Taikina ei saa valua norona eikä myöskään olla liian jööttiä. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja. Kopauttele peltejä pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät ja anna seistä niin kauan kunnes voit koskea taikinaa ilman, että sormesi sotkeentuvat (n. 20 min). Paista noin 12min noin 160 asteessa. Paistoaika ja uunin lämpö ovat viitteellisiä. Macaronpohjat ovat valmiita, kun ne lähtevät irti leivinpaperista. Täydellinen macaronpohja on päältä rapea, sisältä tahmea ja siinä on pieni kaulus.

Suklaaganache:


1 dl kermaa
35 g tummaa suklaata

Rouhi suklaa ja laita kulhoon. Lämmitä kerma juuri ja juuri kiehuvaksi. Kaada suklaa päälle. Anna seistä minuutin. Sekoita. Laita ganache jääkaappiin jähmettymään. Levitä macaronpohjille.