Pienen hiljaiselon, lomailun jälkeen olen jälleen palannut töihin ja samalla se taitaa tarkoittaa myös bloggaamista. Mitä se arki olisikaan ilman superkiireistä aikataulua. Asiaa ei helpota lainkaan päivän lyhyys. Kuvaamaan on aina hirveä kiire. No onneksi siihen asiaan on tuloillaan helpotus. Meikäläinen osti serkun miehen studioilta vanhan studiovalon softboxeineen. Parin viikon kuluttua menen harjoittelemaan käyttöä ja sitten toivottavasti kuvaaminen helpottaa.
Noniin ja nyt itse asiaan. Appiukkoni täytti jouluaattona 70 -vuotta. Appivanhempani olivat reissussa, joten onnittelemaan pääsimme vasta nyt uuden vuoden puolella. Appiukko tykkää puolukasta, joten kakun täytyi tulla ehdottomasti sitä. Klassinen aisapari puolukan kanssa on kinuski, joten päätös kakun toisesta moussesta oli helppo. Pohja on tehty herkullisista Bastogne-kekseistä.
Kinuskimousseen käytin valmista karamellisoitua maitotiivistettä. Tiivistehän on tunnetusti tosi makeaa, mutta kirpsakan puolukan kanssa se toimii erinomaisesti.
Pakko myöntää, mutta tämä kakku oli aivan huippu ja kaiken lisäksi vielä suhteellisen helppotekoinen.
Ihanaa alkanutta vuotta ja palataan asiaan kunhan tämä arki taas lähtee tästä rullaamaan.
-Doro-
Puolukka-kinuskimoussekakku (n. 23 cm)
pohja:
150g bastogne-keksejä (LU)
50g voita
kinuskimousse:
1 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa
2 ½ dl vispikermaa
3 liivatetta
puolukkamousse:
n. 400g puolukoita (paseerataan ja tarvitaan 2 dl
marjamelbaa)
n. 1,2 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa
koristelu:
esim. vaahdotettua kermaa, pieniä marenkeja, puolukoita ja
Bastogne-keksimurua
pohja:
Leikkaa irtopohjavuoan (esim. 24 cm) pohjalle leivinpaperista
sopivan kokoinen pala. Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa vuorata
vuoan reunat kakkukalvolla ja pyyhkäistä ne kevyesti rypsiöljyllä (itse käytin
piirtoheitinkalvoa). Mikäli omistat kakkurenkaan, aseta se 23 cm:n. Nosta
rengas haluamallesi tarjoiluastialle ja vuoraa se kakkukalvoilla.
Murskaa pohjan keksit pieneksi muruksi esimerkiksi
tehosekoittimisessa. Murskaaminen onnistuu myös perunanuijalla hakaten. Sulata
voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele pohjamuruseos leivinpaperilla
päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle tai kakkurenkaan sisään. Laita kovettumaan
jääkaappiin.
kinuskimousse:
Jäähdytä karamellisoitu kondensoitu maito jääkaapissa
kylmäksi. Vatkaa se kylmänä kuohkeammaksi vaahdoksi. Laita liivatteet likoamaan
kylmään veteen viideksi minuutiksi. Vaahdota sillä välin kerma kevyeksi
vaahdoksi.
Mittaa kattilaan muutama rkl vettä ja lämmitä se kiehuvaksi.
Lisää puristetut liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivateseos ohuena
nauhana vaahdotetun karamellisoidun maitotiivisteen joukkoon koko ajan
vatkaten. Lisää noin neljännes kermasta kinuskiin ja sekoita tasaiseksi. Kaada
tämän jälkeen kinuski lopun kerman joukkoon ja nostele varoen sekaisin. Kaada
mousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.
puolukkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän
läpi) puolukat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy
tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Itselläni
melbaa muodostui enemmän, joten laitoin loput melbat jemmaan ja käytin ne kakun
pinnan koristelussa. Mausta mousseen käytettävä melba tomusokerilla ja sekoita
tasaiseksi. Tarkista makeus ja lisää halutessasi sokeria Tomusokeriklimppejä ei
saa jäädä melbaan.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa
ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko
ajan sekoittaen. Varmista, että melba on jäähtynyt. Lisää kermasta noin
neljännes melban joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen melba
lopun kerman joukkoon ja nostele seos tasaiseksi mousseksi. Kaada mousse
hyytyneen kinuskimoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.
koristelu:
Levitin kakun pintaan ylijääneen puolukkamelban sellaisenaan
ilman makeutusta. Lisäksi käytin koristeluuun puolukoita, bastogne-keksimurua,
pieniä marenkeja ja kermaa.