30.12.14

Reseptejä Uuteenvuoteen!

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/06/mustaherukka-suklaamoussekakku.html

Alkajaisiksi oikein mahtavaa uutta vuotta 2015 teille kaikille. Kokosin muutamia herkullisia ja lukijoiden suosimia reseptejäni, jotka toimivat vaikka Uudenvuoden juhlapöydässä. Reseptit löydät napsauttamalla kuvia.

Nautinnollista ja parempaa vuotta 2015!
-Doro-

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/12/taateli-suklaakakkua-ja-mahtavaa-vuotta.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2014/05/hunajaiset-riisisuklaa-popsit.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2014/05/nutellalla-taytetyt-sokeripikkuleivat.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2014/03/tosisuklaiset-browniet-vadelmakermalla.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/12/3-x-rocky-road-helpot-ja-herkulliset.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/04/suolapahkina-karamellikuppikakut.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/09/omenakuppikakut-omenakompotilla-ja.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/05/jauhoton-mutakakku-syntisen-hyvaa.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/03/paasiaisena-herkutellaan-hedelma.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/01/hyvaa-uutta-vuotta-ja-suklaa-pavlovaa.html

http://doronkakku.blogspot.fi/2013/05/tequila-limekakku-gluteiiniton.html

23.12.14

Joulun mehevä viikunakakku!


Jouluun kuuluu ehdottomasti kuivakakku. Kokeilin tätä viikunakakkua kampaamoreissuni päätteeksi. Sain nimittäin hiusvärien vaikuttaessa maistaa kampaajani anopin valmistamaa viikunakakkua ja se oli täydellistä. Makuelämyksen saattelemana minun oli siis pakko päästä kokeilemaan samaista kakkua myös itse.

Googlailin reseptejä ja yhdistelin niitä hieman. Lopputulemana syntyi mehevä, kostea ja todella hyvä "kuivakakku". Pieni pikantti lisä tässä kakussa ovat viikunansiemenet, jotka narskuvat hampaissa mukavasti.

Doro toivottelee nyt teille kaikille rauhaisaa ja toivottavasti myös valkeaa joulua. Ennen Uutta vuotta yritän tehdä postauksen kuvien kuvankäsittelystä, joka on ainakin minulle ehdoton pakko.

halauksia!
-Doro-

Joulun mehevä viikunakakku:


135 g kuivattuja viikunoita
2/3 dl vettä
85g voita
1 dl sokeria
2 pientä munaa tai yksi suuren suuri
2.4 dl vehnäjauhoja
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl soodaa
½ dl piimää

voita vuoan voiteluun
jauhoja vuoan jauhottamiseen


Poista viikunoista kovat kannat ja pilko viikunat pienemmiksi paloiksi. Keitä viikunat vedessä pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita rasvavaahtoon kuivat aineet, jäähtynyt viikunasose ja piimä.

Valuta taikina kunnostettuun (voideltu ja jauhotettu) vuokaan (n.1 l) ja tasoita pinta lusikalla. Vedä lusikalla syvennys taikinan keskelle, jotta kakku kohoaa tasaisesti. Paista 175 asteessa noin 35 min. tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.

16.12.14

Helppoakin helpompi ruokalahja: inkivääri-aprikoosicanttucinit!


Rakastan ruokalahjoja ja tykkään antaa niitä itsekin. Olen jo useamman vuoden ajan ratkaissut monet lahjaongelmat kääräisemällä pakettiin jouluherkkuja. Tänä vuonna päätin tehdä lahjaksi jotakin todella helppoa, mutta samalla supermaukasta. Idean nappasin suoraan ystävältäni, joka lahjoi minut viime vuonna näillä ihanilla inkivääri-aprikoosicantuccineilla (resepti alunperin Kotivinkin).

Cantuccinit ovat siitä mahtavia, että voit muunnella niistä juuri sellaisia, jotka maistuvat sinun suuhusi parhaiten. Pääasia, että pidät määrät samoina. Esimerkiksi voit vaihtaa manteleiden tilalle pistaasipähkinöitä taikka korvata aprikoosit jollakin muulla kuivahedelmällä. Inkivääri ja appelsiinin kuoriraastekaan eivät ole pakollisia. Osan jauhoista voit myös vaihtaa kaakaojauhoon, jolloin saat suklaisia cantuccineja.

Hyvää loppuviikkoa!
-Doro-


Inkivääri-aprikoosicantuccinit (n.35kpl):


3.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
1.75 dl sokeria
100g kuorittuja manteleita
100g kuivattuja aprikooseja
1 appelsiinin kuoriraaste
1rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 munaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää mantelit ja pieneksi pilkotut aprikoosit. Lisää appelsiinin kuoriraaste ja inkivääriraaste. Sekoita. Lisää lopuksi kaksi munaa ja sekoita taikina tasaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille ja leivo kahdeksi puolipyöreäksi tangoksi (noin 20 x 5 cm). Paista tankoja 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Ota leivonnaiset uunista, anna hetken jäähtyä ja leikkaa terävällä veitsellä vinottain noin reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Siirrä palat leikkauspinnat ylöspäin pellille ja paista vielä uunissa 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita.

14.12.14

Behind the scenes: suolapähkinä-nougat -pikkuleivät!

Suolapähkinä-nougat -pikkuleivät sain valmistettua auringon jo laskettua. Eli minulla ei ollut käytössä luonnovaloa kuvaustilanteessa. Päätin kokeilla kirkasvalolamppua, jota kommenttiosuudessa on ainakin joku maininnut käyttävänsä kuvien valaistuksessa. Kirkasvalolampun valo on todella kirkas. Kirkkautta himmensin hieman vaalealla, valoa läpäisevällä reflalla.

Kameran valkotasapainon pistin automaatille ja otin muutaman koeotoksen. Samantein totesin, ettei ainakaan automaatti osaa valita oikeaa valkotasapainoa.

Jatkoin kuitenkin kuvien ottamista ja päätin, että hoidan valkotasapainon sitten kuvien käsittelyvaiheessa. Jotta valkotasapainon muuttaminen olisi kaikkinensa mahdollista, täytyy kuvien olla raw-muodossa. Kannattaa tarkistaa siis oma kamera ja se missä muodossa se kuvat ottaa. Moni saattaa tietämättää ottaa jpeg-kuvia, jolloin valkotasapainon säätämiseen on vähemmän välineitä.

Kuvasin keksit kuluneen uunipellin päällä. Taustaksi laitoin toisen samanlaisen. Pikkuleivät ovat mielestäni aika haasteellisia kuvattavia. Ne ei itsessään ole mitään kauniita. Jotta kuvasta saisi mielenkiintoisen, lisäsin sekaan nauhan ja hieman suolapähkinöitä.

-Doro-


11.12.14

Suolapähkinä-nougat -pikkuleivät!



Töissä alkaa kiire painamaan päälle juuri ennen joululomaa. Lisäksi joulupukin hommat ja muut valmistelut ovat vieneet ajan leipomispuuhilta. Varsinkin nyt kun asutamme uutta kotia, on sitä myös ihana valmistaa jouluun.

Aikaisemmista postauksistani on käynyt ilmi, että rakastan suolaisen ja makean syntistä liittoa. Jälleen nämä kumpikin perusmakua näyttelevät pääosaa näissä herkullisissa pikkuleivissä. Suolasta edustaa ah, niin epäterveelliset suolapähkinät. Makean osansa antaa pikkuleivät itsessään, mutta myös Maraboun tosimakea nougat.

Niin hyvää, että on pakko ottaa lisää.

-Doro-


 Suolapähkinä-nougat -pikkuleivät (n.25 kpl)

110 g pehmeää voita
1.25 dl sokeria
1.25 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
2 dl kaurahiutaleita
1dl suolapähkinöitä
4 kpl Maraboun nougat-patukoita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vähitellen. Vältä liikaa vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Lisää lopuksi suolapähkinät ja pieneksi pilkotut nougat. Pyörittele taikinasta palleroita ja laita pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi tilaa palleroiden väliin. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä. Varo paistamasta liikaa. Tällöin pikkuleivistä tulee kauttaaltaan kuivia. Onnistunein paistotulos on, kun pikkuleivät ovat päältä rapeita ja sisältä pehmeitä.

1.12.14

Behind the scenes: helppo suklaakakku!


Helpon suklaakakun kuvasin luonnonvalossa, jota oli tarjolla suhteellisen paljon. Otin kuvat aika lailla puolen päivän jälkeen, jolloin koko olohuoneemme tulvi valossa. Siirsin sohvapöydän ikkunan viereen (ikkuna kuvassa vasemmalla) ja asetin pöydälle yhden valkoisen hyllytason. Tapetti sai toimia taustana. Se kun on harmaa, jossa suikertelee pientä vaaleaa kuviota. Varsinaisista blogikuvista ei erota tapetin kuviointia, vaan tausta näyttää tasaisen harmaalta (katso alla).


Vaikka valoa oli paljon, meinasi silti kakun oikeaan reunaan muodostua vahvoja tummia varjoja. Niitä vaalensin vaalealla heijastavalla kankaalla (myös valkoinen paperi toimii).

Kuvien rajaukset tein siten, ettei sohvapöytää näy kuvasta. Itse kuvanottovaiheessa räpsin kuvia aika rennosti, enkä ollut kovin tarkka rajauksista. Kuvankäsittelyvaiheessa kuitenkin rajasin kuvat uudelleen.


Seuraavassa postauksessa luvassa pikkuleipiä, joissa maistuu makea ja suolainen.

Hyvää viikon alkua!
-Doro-