Ulkona paistaa aurinko ja kevät saapuu vauhdilla. Päälle vielä pääsiäisen vapaat ja pöytään herkullista hedelmä-sitruspavlovaa. Ihanaa!!!
Pavlova on herkullinen ja ennen kaikkea helppo jälkiruoka
tai kahvipöydän tarjottava (ks. myös suklaapavlovan ohje). Marenkipohjan voi
tehdä päiviä aikaisemmin ja tortun/kakun täyttäminen käy hetkessä juuri ennen
tarjoilua. Monesti uskotaan, että pavlova on todella makeaa juuri sokeripitoisen
marenkipohjansa vuoksi. Näin ei kuitenkaan ole, mikäli tortun/kakun täyttää
jollakin raikkaalla.
Pääsiäisen ja kevään kunniaksi täytin pavlovan
sitruunarahkalla ja hedelmillä. Loppusilauksen tortulle/kakulle antaa
suklaarouhe ja –kastike sekä paahdetut mantelilastut. Tämä herkku oli
tarkoitettu talkooporukalle ja tarjoiluvadilta se katosi alle 15 minuutissa.
Hyvää Pääsiäistä!
Hedelmä-sitruspavlova! (yksi suuri kakku, joka tosin riitti vain neljälle suurelle miehelle)
marenkipohja:
4 munan valkuaista
2.5 dl
sokeria
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 tl sitruunamehua tai viinietikkaa
sitruunarahka:
2.5 dl
vispikermaa
2 prk sitruunarahkaa (valio)
(4 rkl tai maun mukaan sitruslikööriä, esim. cointreau)
muut täytteen osat:
hedelmiä: (4 kpl kiivejä, puolikas ananas, mango,
appelsiini)
40 g
tummaa suklaata karkeaksi rouhittuna
20 g
tummaa suklaata sulatettuna
¾ dl mantelilastuja paahdettuna
Marenkipohja: vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista kunnes vaahto pysyy vatkaimen
vispilässä putoamatta siitä. Lisää loppuun sokeriin maissitärkkelys ja sekoita.
Jatka vatkaamista. Lisää sokerimaissitärkkelysseosta vähitellen. Vatkaa kunnes
vaahto kovaa ja kiiltävää marenkia. Lisää viinietikka/sitruunamehu ja sekoita
lusikalla. Levitä marenki pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi keoksi. Jätä
keko reunoilta korkeammaksi. Paista 125 asteessa noin 1 h 10 min. tai kunnes
marenki on kuivunut ulkoa, mutta ovat vielä hieman tahmainen sisältä. Anna
jäähtyä.
sitruunarahka ja
kakun kokoaminen:
Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa rahkat.
Vatkaa tasaiseksi. Mausta halutessasi sitrusliköörillä. Kaada rahka marenkipohjan
päälle ja levitä tasaiseksi.
Pilko hedelmät ja kasaa ne rahkan päälle. Ripottele
suklaarouhe ja valuta sula suklaa kakun päälle. Lisää lopuksi paahdetut
mantelilastut.