15.1.13

Enkelikakkua ihanille vieraille!


 

Tässä taannoin saimme ihania ja odotettuja vieraita. Sain jälleen kerran hyvän syyn leipoa. Tällä kertaa päätin kokeilla enkelikakkua tai oikeammin angel food cakea, kuten usalaiset sitä tohtivat kutsua.

Enkelikakku on vaaleaa kuin lumi ja pehmeää kuin pumpuli. Kakku on lähes valkoinen. Näin, koska keltuaisia kakkuun ei tule lainkaan. Kuohkeaan valkuaisvaahtoon sekoitetaan kuivat aineet erittäin varoen. Tämä takaa pumpulinpehmeän lopputuloksen. Omaan enkelikakkuversiooni halusin pehmeyden lisäksi hieman koostumusta ja mehevyyttä. Päätin lisätä taikinaan täysmaitoa. Makua ja raikkautta luomaan, lisäsin myös hieman sitruunan kuoriraastetta.


Täytteeksi tein ensimmäistä kertaa ikinä appelsiinitahnaa (orange curd). Kyllä kannatti. Maku oli taivaallinen ja täyteläinen. Jatkossa tulen varmasti tekemään myös muita makutahnoja. Suunnitteilla on jo sitruunatahnalla täytetyt kuppikakut.

Kakun väliin ja päälle laitoin kermaa, tällä kertaa kasvirasvapohjaista vispikermaa. Yleensä suosin maun vuoksi luomu -vispikermaa. Nyt kuitenkin vaahdon vaaleus meni maun edelle. Erityisesti kakun kuorrutteesta halusin vitivalkoisen. Kasvirasvapohjainen vispikerma (flora) on sellaisenaan hyvää kuorrutteisiin, koska vaahdotettaessa se säilyttää muotonsa paremmin tavalliseen kermaan verrattuna. Lisäksi lisäsin hieman liivatetta kermaan, jotta se säilyttäisi ihanat vaahtohuippunsa koko tarjoilun ajan.

Suosittelen kokeilemaan tätä taivaallista kakkua.




Enkelikakku appelsiinitahnatäytteellä:


Enkelikakku (2x 20 cm:n pohjaa):


5 kananmunanvalkuaista
2.5 dl sokeria
3.75 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
1 dl täysmaitoa

Kostutus:

noin 1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua

Appelsiinitahna (orange curd):


1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
0.75 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
0.25 dl sitruunamehua
0.75 dl hillosokeria
0.75 dl sokeria
3 keltuaista
50 g voita

Täyte ja kuorrutus:


appelsiinitahna (ks. edellä)
5 dl kasvirasvapohjaista vispikermaa
1 liivate
1-2 rkl tomusokeria/maun mukaan
nonparelleja ym. kakun päälle


Enkelikakku:
Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jämäkkää. Sekoita kuivat aineet + sitruunan kuoriraaste keskenään. Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen valkuaisvaahtoon. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, ettei vaahto laskeudu. Kaada taikina kahteen kunnostettuun 20 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 140 asteisessa uunissa noin 45-60 min. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana, ettei kakku laskeudu. Anna jäähtyä.

Appelsiinitahna:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan samalla vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

Kakun kokoaminen:
Halkaise kumpainenkin kakkupohja kahteen osaan. Kostuta ensimmäinen pohja ja levitä sille kolmannes appelsiinitahnasta.

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Sulata liivate tilkassa vettä. Anna hieman jäähtyä. Jatka kerman vatkaamista ja lisää liivate ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Mausta kerma sokerilla makusi mukaan. Jaa kerma kahteen osaan. Käytä puolet kakun täyttämiseen ja puolet kuorruttamiseen.

Ota toinen puoli kermasta täyttämistä varten. Lisää appelsiinitahnan päälle kolmannes täytteeseen varatusta kermasta. Laita toinen kakkupohja päälle ja kostuta. Lisää jälleen appelsiinitahnaa ja kermaa. Kokoa kakku vastaavalla tavalla loppuun asti.

Kuorruta kakku kuorruttamiseen varatulla kermalla. Ripottele päälle esimerkiksi hopeisia nonparelleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti