Meillä juhlittiin Vappua jo tänään, viikko etuajassa. Miksi? No siksi, kun minä ja mieheni saadaan ihana oma viikonloppu vappuviikonlopusta ja poikamme pääsee juhlimaan kuulemma maailman parasta vappua isovanhemmilleen. Siksi meidän perheen vappu sijoittui jo täksi lauantaiksi.
Olisihan meidän perhevapun voinut sivuuttaakin, mutta mikä olisikaan ihanampi syy leipoa, kuin omat pippalot. Ja ainakin minulle on jäänyt vahvoja muistoja lapsuuteni juhlista, joten siksipä on niitä kiva istuttaa myös pojallemme.
Aloitimme munkkihommat jo heti aamusta. Lounaan jälkeen pääsimme heti maistelemaan herkkuja. Muutamia ilmapalloja ja tietysti myös serpenttiiniä tuli puhalleltua. Mieheni suosikiksi nousi sitruunatahnalla täytetyt munkit. Minä taas pidin enemmän maapähkinävoitäytteisistä munkeista. Ihania kyllä kummatkin.
Tämmöistä tällä erää. Ensi viikkoon!
-Doro-
Sitruunatahna- ja maapähkinävoimunkit (kumpiakin n.15kpl):
munkit:
4.5 dl maitoa
30g hiivaa
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
n. 1,2 l vehnäjauhoja
130g voita huoneenlämpöisenä
n. 1l rypsiöljyä paistamiseen
Sitruunatahna:
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
0.7 dl tuorepuristettua sitruunamehua
0.5 dl hillosokeria
0.5 dl sokeria
2 keltuaista
35 g voita
maapähkinävoitäyte:
40g voita huoneenlämpöisenä
0,75 dl tomusokeria
0,75 dl maapähkinävoita
2 rkl kuohukermaa
lisäksi:
n. 1dl sokeria sitruunamunkkien kuorruttamiseen
85g suklaata ja 1 dl suolapähkinöitä maapähkinävoimunkkien
kuorruttamiseen ja koristeluun
munkit:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+38 astetta) ja liota hiiva siihen.
Lisää sokeri ja suola. Alusta jauhoista reilu puolet maitoon ja vaivaa
taikinakoneella sekaisin. Lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina joukkoon ja
jatka vaivaamista. Lisää jauhoja hiljalleen vaivauksen aikana. Taikinaa tulisi vaivata
koneella noin 10 minuuttia, jotta siihen muodostuu riittävä sitko. Käsin
vaivatessa aikaa menee lähes tuplasti enemmän. Taikina on valmista ja siinä on
riittävästi jauhoja, kun se irtoaa juuri ja juuri kulhon reunoista ja tuntuu
jäntevältä. Nosta taikina kohoamaan lämpimään paikkaan noin 45 minuutiksi.
Kun taikina on kohonnut ja kaksinkertaistunut, nosta se
leivinalustalle ja vaivaa sitä hieman tasoa vasten. Kauli taikina noin puolen
sentin paksuiseksi. Leikkaa taikinasta ympyrän muotoisia paloja esimerkiksi
juomalasilla painamalla.
Anna munkkien kohota reilu 30 minuuttia.
Lämmitä öljyä paksupohjaisessa kasarissa. Öljyä tulisi olla
noin 4-5 cm kattilan pohjalla. Öljy on riittävän lämmintä, kun öljyyn pudotettu
taikinapala jää kellumaan sen pinnalle ja alkaa kypsyä. Taikinapalan värin
tulisi muuttua kauniin ruskeaksi noin kahdessa minuutissa. Mittarilla
mitattaessa optimaalinen paistolämpötila on 170-180 astetta.
Paista munkit ensin toiselta puolelta ja käännä ne sitten
varoen ympäri. Nosta reikäkauhalla kypsät munkit kuivumaan talouspaperilla
vuoratun lautasen päälle.
Mikäli koristelet sitruunatahnalla täytetyt munkit
sokerilla, kääntele puolet munkeista sokerissa, kun ne ovat vielä lämpimiä ja
laita jäähtymään sekä odottamaan täyttämistä.
sitruunatahna ja munkkien täyttäminen:
Mittaa tahnan ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan.
Anna kiehahtaa, alenna lämpöä ja keitä noin 5 min. Siirrä tahna kylmään
vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella hitaalla teholla, kunnes tahna
muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kuutioitu, pehmeä voi pala kerrallaan koko ajan
samalla vatkaten. Kun tahna on tasaista ja kuohkeaa, voit laittaa sen rasiassa
jääkaappiin odottamaan munkkien täyttämistä.
Lusikoi tahna pitkäteräisellä tyllalla varustettuun
pursotinpussiin. Työnnä tylla jäähtyneen munkin sisään ja pursota täytettä
munkkiin. Varo liiallista täyttämistä, jottei munkki halkea.
maapähkinävoitäyte ja munkkien täyttäminen sekä koristelu:
Vaahdota kaikki täytteen aineet kuohkeaksi massaksi. Lusikoi
täyte pitkäteräisellä tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Työnnä tylla
jäähtyneen munkin sisään ja pursota täytettä munkkiin. Varo liiallista
täyttämistä, jottei munkki halkea.
Sulata suklaa vesihauteessa ja kasta kukin maapähkinävoimunkki
sulaa suklaaseen. Ripottele päälle karkeaksi rouhittuja suolapähkinöitä. Anna
suklaan jähmettyä.