Meidän ainokainen omenien suhteen syötävä omppupuu on tänä vuonna päättänyt tehdä omenoita enemmän kuin koskaan. Päivittäin olen saanut kerätä valtavan korillisen pudokkaita ja niistä olen yrittänyt tehdä sosetta, paistosta jne. Määräänsä enempää ei kuitenkaan omenoita jaksa käsitellä ja valitettavasti osa omppusista on ehtinyt mädäntymään.
Viikonlopun kunniaksi halusin tehdä jonkin helpon omenaherkun. Leivonnaiseksi valikoitui omenamuffinit, jotka osoittautuivat järjettömän hyviksi ja meheviksi. Ohjeessa on kuorrutus muffareille, mutta näin jälkikäteen jättäisin kuorrutteen pois. Muffarit eivät nimittäin kaivanneet sitä lainkaan. Näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Niin ja taikinaa ei kannata raakana maistaa. Se on niin hyvää, että mulla ja pojallani oli vaikeuksia lopettaa maistelu.
Hyvää viikonlopun jatkoa!
-Doro-
Omenamuffinit (n.14 kpl):
murupäällinen:
0,8 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
60g voita sulatettuna
n. 2,4 dl hienoja spelttijauhoja
muffinit:
115 g voita huoneenlämpöisenä
1dl fariinisokeria
½ dl sokeria
2munaa
1,2 dl turkkilaista jogurttia tai vastaavaa
2 tl vaniljasokeria
4 dl hienoja spelttijauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
1tl kanelia
0,6 dl maitoa, kaurajuomaa tms.
200g omenaa eli n. 4 pientä omenaa
kuorrutus:
n. 120g tomusokeria
0,4 dl kermaa/maitoa tms.
murupäällinen:
Sulata voi. Sekoita muut päällisen aineet keskenään. Lisää
sula voi ja sekoita. Taikinan tulisi jäädä murumaiseksi. Mikäli näin ei
tapahdu, lisää jauhoja, jotta saat murumaisen koostumuksen. Laita sivuun
odottamaan muffinitaikinan valmistumista
muffinit:
Poista omenoista siemenkodat. Voit halutessasi kuoria omena.
Itse en laiskuuttani jaksanut sitä tehdä. Kuutioi omenat sormenpäänkokoisiksi
kuutioiksi.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää
munat, jogurtti ja vaniljasokeri. Vatkaa nopeasti sekaisin. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita nopeasti sekaisin. Lisää
lopuksi maito tms. ja omenakuutiot. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Asettele muffinipellille paperivuokia kuhunkin koloseen. Itse
laitan aina kaksi vuokaa päällekkäin. Näin ne säilyvät suhteellisen kauniina
paiston ajan. Lusikoi taikinaa vuokiin lähes vuoan täydeltä. Ripottele
murupäällistä kunkin muffinin päälle. Paista muffineja ensin 220 asteisen uunin
keskitasolla 5 minuuttia. Alenna tämän jälkeen lämpö 170 asteeseen ja jatka
paistamista noin 15 minuuttia tai kunnes muffinit ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä.
Nosta jäähtymään.
kuorrutus:
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään niin, että syntyy
varsin paksu kuorrutus. Levitä kuorrutusta päälle lusikalla.