Juhannus on aivan juuri ja ilmojenkin pitäisi helliä juhlijoita. Ihanaa.
Juhannuksen meinaan pitää leivontavapaata. Saas nähdä pitääkö lupaukseni. Leivoin kuitenkin hieman ennakkoon teitä lukijoita silmälläpitäen. Pohdin pitkään, mikä voisi olla sopiva juhannusherkku. Päätin tehdä mansikkatortun. Meidän kaupasta ei sunnuntai-iltana löytynyt kuin yksi tuore mansikkapaketti, joten hieman sattumuksen kautta mansikat vaihtuivat aprikooseihin.
Mansikkatortusta tulikin aprikoositorttu. Aprikoosien kunniaksi voi toden totta sanoa, että nekin toimivat erinomaisesti. Mikäänhän ei estä sinua muuttamasta aprikooseja mansikoiksi tai vaikka nektariineiksi. Suhteuta hedelmien määrät tällöin silmämääräisesti. Eli muutama iso nektariini vastaa neljää tai viittä aprikoosia jne.
Kuten jo edellä totesin, minä meinaan pitää juhannuksena leivontataukoa. Se merkkaa sitä, että reiluun viikkoon ette kuule minusta. Heinäkuun alussa lupaan taas olla linjoilla.
Ihanaa, rentouttavaa ja toivon mukaan lämmintä jussia!
-Doro-
Aprikoositorttu (suorakaide):
pohja:
130 g jääkaappikylmää voita
3.25 dl hienoja spelttijauhoja (voit myös käyttää
vehnäjauhoja)
1.75 dl mantelijauhoja
½ dl hunajaa (voit
myös käyttää sokeria saman määrän)
vettä tarpeen mukaan
(kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)
aprikoosihilloke:
5 tuoretta aprikoosia
1 rkl vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois. Jos jätät pois,
lisää hunajan määrää)
täyte:
2 dl kermaa
250 g mascarpone-juustoa
3 rkl hunajaa tai sokeria n. 4 rkl tai maun mukaan
½ tl vaniljajauhetta
n. 2 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois ja korvata
sitruunamehulla. Tarkista silloin maku ja lisää makeutusta tarpeen mukaan.)
aprikoosikompotti:
4 tuoretta aprikoosia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois, mutta lisää silloin
hieman makeutta.)
n. 4 rkl hunajaa
½ dl vettä
koristelu:
4 aprikoosia
n 10 mansikkaa
syötäviä kukkia esim. sarviorvokkeja
pohja:
Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää hunaja ja sekoita
nopeasti. Mikäli taikina on edelleen murenevaa lisää vettä vähän kerrallaan ja
sekoita tasaiseksi. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Kääri taikina
kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa
hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina voideltuun vuokaan leivinpaperia apuna
käyttäen. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset
reiät. Siisti veitsellä vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan
kauttaaltaan. Laita leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja
herneitä/riisiä/ohraa leivinpaperi päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne
tukevat myös vuoan reunoilla olevaa taikinaa.
Paista torttupohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia.
Ota leivinpaperi riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai
kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut kauniisti. Jäähdytä.
aprikoosihilloke:
Pese, poista kivet ja pilko aprikoosit. Mittaa kaikki
ainekset kattilaan ja keitä seosta n. 15 minuuttia tai kunnes aprikoosit
pehmenevät. Surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi hillokkeeksi. Jätä
jäähtymään ja odottamaan tortun kokoamista.
täyte:
Sekoita mascarpone notkeaksi. Lisää hunaja ja vaniljajauho
sekä Cointreau. Vaahdota kerma. Yhdistä
kerma mascarponeseokseen ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää
makeutusta tarpeen mukaan. Laita täyte kylmään odottamaan tortun kokoamista.
aprikoosikompotti:
Pese, poista kivet ja pilko aprikoosit lohkoiksi.
Mittaa kaikki ainekset aprikooseja lukuun ottamatta kattilaan.
Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää aprikoosit ja keitä niitä max. 2 minuuttia.
Aprikoosien tulee pehmetä vain aavistuksen verran ja säilyttää muotonsa. Nosta
kuumat aprikoosit reikäkauhalla lautaselle jäähtymään ja odottamaan tortun
kokoamista ja koristelua.
tortun kokoaminen ja koristelu:
Levitä jäähtyneelle torttupohjalle aprikoosihilloke. Lusikoi
päälle mascarpone-kermatäyte ja tasoita pinta palettiveitsellä. Luultavasti
sinulla jää hieman täytettä yli, mutta herkullisuutensa ansiosta se varmasti menee
sellaisenaan.
Nostele aprikoosilohkoja vuorotellen mansikoiden kanssa
tortun pintaan. Voit sivellä mansikoita ja aprikooseja vielä kompottiliemellä.
Viimeistele koristelu syötävillä kukkasilla.