21.6.16

Herkullinen aprikoositorttu ja hyvää Juhannusta!


Juhannus on aivan juuri ja ilmojenkin pitäisi helliä juhlijoita. Ihanaa.

Juhannuksen meinaan pitää leivontavapaata. Saas nähdä pitääkö lupaukseni. Leivoin kuitenkin hieman ennakkoon teitä lukijoita silmälläpitäen. Pohdin pitkään, mikä voisi olla sopiva juhannusherkku. Päätin tehdä mansikkatortun. Meidän kaupasta ei sunnuntai-iltana löytynyt kuin yksi tuore mansikkapaketti, joten hieman sattumuksen kautta mansikat vaihtuivat aprikooseihin.

Mansikkatortusta tulikin aprikoositorttu. Aprikoosien kunniaksi voi toden totta sanoa, että nekin toimivat erinomaisesti. Mikäänhän ei estä sinua muuttamasta aprikooseja mansikoiksi tai vaikka nektariineiksi. Suhteuta hedelmien määrät tällöin silmämääräisesti. Eli muutama iso nektariini vastaa neljää tai viittä aprikoosia jne.

Kuten jo edellä totesin, minä meinaan pitää juhannuksena leivontataukoa. Se merkkaa sitä, että reiluun viikkoon ette kuule minusta. Heinäkuun alussa lupaan taas olla linjoilla.

Ihanaa, rentouttavaa ja toivon mukaan lämmintä jussia!

-Doro-






Aprikoositorttu (suorakaide):

pohja:

130 g jääkaappikylmää voita
3.25 dl hienoja spelttijauhoja (voit myös käyttää vehnäjauhoja)
1.75 dl mantelijauhoja
½  dl hunajaa (voit myös käyttää sokeria saman määrän)
vettä tarpeen mukaan
(kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)

aprikoosihilloke:

5 tuoretta aprikoosia
1 rkl vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois. Jos jätät pois, lisää hunajan määrää)

täyte:

2 dl kermaa
250 g mascarpone-juustoa
3 rkl hunajaa tai sokeria n. 4 rkl tai maun mukaan
½  tl vaniljajauhetta
n. 2 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois ja korvata sitruunamehulla. Tarkista silloin maku ja lisää makeutusta tarpeen mukaan.)

aprikoosikompotti:

4 tuoretta aprikoosia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois, mutta lisää silloin hieman makeutta.)
n. 4 rkl hunajaa
½ dl vettä

koristelu:

4 aprikoosia
n 10 mansikkaa
syötäviä kukkia esim. sarviorvokkeja


pohja:
Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää hunaja ja sekoita nopeasti. Mikäli taikina on edelleen murenevaa lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina voideltuun vuokaan leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset reiät. Siisti veitsellä vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan kauttaaltaan. Laita leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa leivinpaperi päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne tukevat myös vuoan reunoilla olevaa taikinaa.

Paista torttupohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia. Ota leivinpaperi riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut kauniisti. Jäähdytä.

aprikoosihilloke:
Pese, poista kivet ja pilko aprikoosit. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta n. 15 minuuttia tai kunnes aprikoosit pehmenevät. Surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi hillokkeeksi. Jätä jäähtymään ja odottamaan tortun kokoamista.

täyte:
Sekoita mascarpone notkeaksi. Lisää hunaja ja vaniljajauho sekä Cointreau. Vaahdota kerma.  Yhdistä kerma mascarponeseokseen ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarpeen mukaan. Laita täyte kylmään odottamaan tortun kokoamista.

aprikoosikompotti:
Pese, poista kivet ja pilko aprikoosit lohkoiksi.

Mittaa kaikki ainekset aprikooseja lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää aprikoosit ja keitä niitä max. 2 minuuttia. Aprikoosien tulee pehmetä vain aavistuksen verran ja säilyttää muotonsa. Nosta kuumat aprikoosit reikäkauhalla lautaselle jäähtymään ja odottamaan tortun kokoamista ja koristelua.

tortun kokoaminen ja koristelu:

Levitä jäähtyneelle torttupohjalle aprikoosihilloke. Lusikoi päälle mascarpone-kermatäyte ja tasoita pinta palettiveitsellä. Luultavasti sinulla jää hieman täytettä yli, mutta herkullisuutensa ansiosta se varmasti menee sellaisenaan.

Nostele aprikoosilohkoja vuorotellen mansikoiden kanssa tortun pintaan. Voit sivellä mansikoita ja aprikooseja vielä kompottiliemellä. Viimeistele koristelu syötävillä kukkasilla.

18.6.16

Ihanat avajaiset!


Pääsin torstaina osallistumaan uuden leivontatarvikkeiden verkkokaupan avajaisiin. Kyseessä oli Annin uunista -blogin takana olevan Annin uusi, ihana ja todella ammattimainen verkkokauppa. Verkkokaupan eteen Anni on tehnyt rutkasti töitä. Valmistelut ennen lanseerausta ovat vieneet vuoden päivät ja se kyllä näkyy tässä uudessa kaupassa.

Tilaisuudessa pääsimme tietenkin hypistelemään varsinaisia kaupan tuotteita. Ensi silmäyksellä tuotteet vaikuttivat laadukkailta ja kohtuuhintaisilta. Myös ripaus hauskuutta löytyi tuotevalikoimasta. Esimerkiksi kertakäyttöastiat, servetit ja muut koristelutuotteet olivat söpöjä ja saivat hymyn huulille.

Tietenkään kuivin suin meidän ei tarvinnut bileissä olla. Siitä piti huolen moctailbaari, jossa hääri Annin avopuoliso Arto. Oma moctailini sisälsi mansikkaa, passionia ja kiiviä ja voi vitsit, että oli hyvää. Kuvia napsin iloksenne kännykkäkamerallani. Tosin kuvien laatu on varsin kehno.


Kuten olettaa saattaa, pöytä oli täynnä myös syötäviä herkkuja. KakkuKatri ja Dr. Sugar olivat auttaneet Annia leivonnaisten teossa. Kakut, macaronit ja bebet olivat todella herkullisia. Makeakiintiö tuli täyteen kertaheitolla.




Tyhjin käsin meidän ei tarvinnut avajaisista lähteä. Saimme kotiinviemisinä ihanat goodiebagit.


Lisäksi tuhlasin hieman verkkokaupan tuotteisiin. Mukaan tarttui pari vuokaa, spatula ja mustaherukkajauhetta, jota tulen varmasti käyttämään tulevissa leipomuksissani.


Parasta illassa taisi kuitenkin olla muiden bloggareiden tapaaminen. Jälleen pääsin höpöttelemään leivonnasta juurikin niiden ihmisten kanssa, joille leivonta on yhtä suuri intohimo kuin minulle.

Toivottelen teille kaikille oikein ihanaa viikonlopun jatkoa!
-Doro-


14.6.16

Limemoussekakku mansikkaraidalla ja peilikuorrutteella!


Kesän parhaimmat maut ovat mielestäni raikkaita. Marjat ja hedelmät syrjäyttävät talven tummat ja täyteläiset maut. Lime ja mansikka muodostavat yhden huippuhyvän makuparin. Ne ovatkin tämän kakun pääosassa. Kakku on hieman tuunailtu aikaisemmin postaamastani tequila-limekakusta. Itse asiassa tequila on jätetty pois ja mansikkamelban olen piilottanut kakun sisään hyytelökerrokseksi. Pohja on kakkupohja keksipohjan sijaan. Kakun pintaa peittää valkosuklainen peilikiille, joka myös toimii erinomaisesti raikkaan limen ja mansikan parina.

Kakku päätyi viime lauantaina ystäväni synttäripöytään. Vieraat kehuivat kilvan kakun makua, joten uskallan väittää, että tämä on todella hyvää. Ehdin napata myös kuvan kännykälläni kakun sisältä. Löydät sen kuvasarjan viimeisenä.

Aurinkoa teille lukijani!
-Doro-







Lime-mansikkamoussekakku peilikuorrutteella (22 cm):

pohja:

2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

limemousse 1:

½ dl limemehua
2 limen kuoriraaste
133 g pehmeää maitorahkaa
1 dl sokeria
1,3 dl kermaa
2 ½ liivatetta

mansikkahyytelö:

200g mansikoita
2 ½ liivatetta
4 rkl tai maun mukaan tomusokeria

limemousse 2:

1 dl limemehua
4 limen kuoriraaste
266 g pehmeää maitorahkaa
2 dl sokeria
2,66 dl kermaa
5 ½ liivatetta

peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:

3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
vihreää elintarvikeväriä

koristeluun limelohkoja, mansikan kukkia, sokerihelmiä ja valkosuklaakiehkuroita


pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita taikinaa vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä. Paista 200 asteessa n. 6-8 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on kypsä. Anna jäähtyä.

Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Aseta rengasmuotti pohjan ympärille. Sujauta rengasmuotin reunoille kakkukalvot. Kiristä muottia siten, että se ympäröi tiiviisti pohjan.

limemousse 1:
Pese limet ja raasta niiden vihreä kuori. Varo raastamasta vaaleaa osaa. Purista raastamisen jälkeen limeistä mehut. Yhdistä rahka, sokeri, limen kuoriraaste ja puolet limemehusta.

Liota liivatteita 5 min. kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna loput limemehusta lähes kiehuvaksi ja liota siihen liivatteet. Lisää liivate-limeseos rahkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä.

mansikkahyytelö:
Ennen kuin alat valmistamaan mansikkahyytelöä varmista, että limemousse on jo suhteellisen hyytynyt kakkupohjan päälle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Surauta mansikat ja tomusokeri pyreeksi.  Tarkista makeus ja lisää tomusokeria tarvittaessa. Lämmitä puolet pyreestä ja lisää vedestä puristetut liivatteet. Yhdistä liivatepyree ja kylmä mansikkapyree. Sekoita tasaiseksi. Kaada jäähtynyt muttei hyytynyt mansikkapyree limemoussen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

limemousse 2:
Ennen kuin alat valmistamaan moussea, tarkista, että mansikkahyytelö ja limemousse 1 ovat hyytyneet. Avaa rengasmuotti ja poista reunakalvot. Pese ja kuivaa kalvot. Säädä rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se jo hyytyneen kakun ympärille. Rengasmuotin tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilualustalle/ -lautaselle. Vuoraa rengasmuotti kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.

Valmista limemousse 2 aivan kuten limemousse 1. Kaada valmis mousse jo hyytyneen kakun päälle ja reunoille. Varmista, että mousse valuu hyvin kakun reunoille. Näin valmiiseen kakkuun ei jää kuoppia reunoille. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin mieluiten yön yli.

peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.

Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja vihreä elintarvikeväri. Soseuta massaa sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.

Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se perusmassaa tummemman vihreäksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32 asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole nopea kaikissa tekovaiheissa.

Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.

Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua. Valuta lusikalla tummemman vihreää kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.

Kakun voi koristella esim. limetin lohkoilla, mansikan kukilla, valkosuklaakiehkuroilla ja sokerihelmillä.

11.6.16

Uskomattoman raikas ja herkullinen limeraakakakku!


Olen aikaisemminkin toitottanut sitä, etten ole mikään ihan mahdoton raakaleivonnaisten ystävä. Monesti raakaleivonnaiset ovat aivan liian jööttejä ja tuhteja minun makuuni.

Tänne blogiin olen kuitenkin valikoinut erinomaisia raakaleivonnaisten reseptejä (esim. raakamustikkaleivokset, suklaamousse taateleista ja raakasuklaakonvehdit). Sellaisia, jotka eivät ole liian jööttejä, vaan enemminkin herkullisia ja suhteellisen keveitä. Olen aivan fiiliksissä tästä uudesta raakaleivonnaisohjeesta, jonka pääsen teille jakamaan. Tämä limeraakakakku on uskomattoman raikas ja herkullinen. Ja kaikki ainekset tekevät vain ja ainoastaan hyvää kehollemme. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

Kakku jäädytetään eikä täytteeseen taikka pohjaan lisätä monesti raakaleivonnaisille tyypilliseen tapaan kookosöljyä. Kookosöljyn poisjättäminen on avainasemassa "keveyden" kanssa. Koska kakku on jäädytetty, se ei kestä kahvipöydässä tuntitolkulla vaan alkaa auttamatta jossakin välissä löystyä. Itse testasin kakkupalan huoneenlämmössä pitämistä muutaman tunnin verran. Koossa pysyi, mutta aika pehmeäksi meni.

Nyt alankin valmistautua kaverin synttäreihin, joille muuten vien kakun. Ja arvatenkin kakku on kuorrutettu peilikuorrutuksella. Kakusta kuvia ja reseptiä ensi viikolla

-Doro-



Limeraakakakku (14 cm tai tuplaamalla ainesmäärän 24 cm):

pohja:

2,5 dl cashew-pähkinöitä
8 taatelia
1 rkl limen mehua
ripaus suolaa
1tl vaniljajauhetta
2 rkl agavesiirappia/hunajaa/vaahterasiirappia

täyte:

2 kypsää avocadoa
½ dl limen mehua
1 limen kuoriraaste
0,7 dl tai maun mukaan agavesiirappia/hunajaa
½ tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa
koristeluun 1 dl jääkaappikylmää kookoskermaa ja 2 tl hunajaa


pohja:
Mittaa kaikki pohjan ainekset blenderiin tai tehosekoittimeen. Blendaa massa. Itse tykkään, että pohja ei ole täysin sileä vaan sisältää pieniä sattumia. Ole siis tarkkana blendatessasi pohjan aineksia, jottei massasta tule liian sileää.

Kunnosta irtopohjavuoka. Leikkaa pohjalle leivinpaperi ja reunusta reunat kakkukalvolla. Painele pohjamössä tasaisesi leivinpaperilla pohjastaan vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Kakkukalvot asettuvat pohjan painamina paikoilleen.

täyte ja koristelu:
Mittaa täytteen aineet blenderiin tai tehosekoittimeen. Blendaa massa samettisen tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää makeutta tarpeen mukaan. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta vuoka pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.

Nosta kakku huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen tarjoilua. Vaahdota jääkaappikylmä kookoskerma ja hunaja vaahdoksi. Tähän saattaa mennä tovi, mutta maltti on valttia. Pursota kookoskermalla pursotukset kakun pinnalle ja viimeistele koristelu limen kuoriraasteella.

8.6.16

Herkullinen raparperipaistos on makeutettu kookossokerilla!


Vielä pari vuotta sitten kitukasvuinen raparperini tuottaa tänä kesänä satoa oikein olan takaa. Tai ainakin varsia puskee sen verran usein, että olen jo useamman kerran päässyt leipomaan rapsuherkkuja.

Koska nyt on arki, enkä herkuttele sokerilla arkena, päätin toteuttaa perinteisen raparperipaistoksen hieman terveellisempänä versiona. Makeutuksena olen käyttänyt kookossokeria, joka ei itseasiassa ole edes sokeria vaan kookoskasvin kukan nektaria. Kookossokeri on aromiltan hieman lakritsimainen ja mielestäni se passasi erinomaisesti raparperin kaveriksi.

Raparperipaistos maistuu sellaisenaan, mutta kiva kyytipoika on jäätelö, kuten kuvista näkyy. Arvaatte varmaan, ettei jäätelöllinen paistoa päätynyt minun suuhuni. Sen herkutteli mieheni.

Aurinkoa
-Doro-





Raparperipaistos:

n. 500g raparperia
n. 1dl kookossokeria
140g voita + hieman vuoan voiteluun
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookossokeria
1,5 dl spelttijauhoja
3 tl kanelia
1 tl vaniljajauhetta

Voitele vuoka (24 cm) tai vuoat (n. 12cm). Pilko raparperit pieniksi paloiksi. Levitä ne tasaiseksi kerrokseksi yhteen isompaan vuokaan tai neljään pienempään vuokaan.

Mittaa kaikki loput ainekset kulhoon. Nypi voi kuivien aineiden joukkoon murumaiseksi seokseksi. Kaada muruseos raparperien päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista raparperipaistosta uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarjoile raparperipaistos sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

3.6.16

Mustikka-valkosuklaamoussekakku ja peilikiille!


Päätin kokeilla uudemman kerran peilikuorrutusta. Tällä kertaa kuorrutin mustikka-valkosuklaamoussekakun. Kuten kuvista näkyy en onnistunut ihan niin hyvin kuin ensimmäisellä kerrallani. Ongelmaksi muodostui liian kylmä kakku. Kuorrutus jämähti pintaan nopeasti ja marmorointi epäonnistui. Reunat niin ikään jäivät epätasaisiksi kun kuorrutus jämähti kakun pintaan vielä kun uutta kuorrutusta valui päälle.

Unohdin kakun illalla pakkaseen melkein kahdeksi tunniksi. Lisäksi otin kakun juuri ennen kuorrutteen levitystä huoneenlämpöön. Tästä oppineena ensi kerralla annan kakun olla vain reilun tunnin pakastimessa. Lisäksi kakku voi odotella pöydällä lähes koko kuorrutuksen teon ajan.

Kakku matkasti päiväkotiin kiitoksena poikani hellästä ja huolehtivaisesta hoidosta. Mousset maistuivat herkullisilta kulkoista jämiä kaapiessani. Sain myös palautetta, että kakku maistui hyvältä.

Huomenna minulla on viimeinen työpäivä ennen loman alkua. Jippiii!

-Doro-




Mustikka-valkosuklaamoussekakku (22 cm):

pohja:

2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

mustikkamousse:

 n. 400g mustikoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl marjamelbaa)
0.75 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

valkosuklaamousse:

225g valkosuklaata
¾ dl maitoa
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:

3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
violettia elintarvikeväriä


pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita taikinaa vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä. Paista 200 asteessa n. 6 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on kypsä. Anna jäähtyä.

Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Säädä rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se pohjan ympärille. Rengasmuotin tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilulautaselle. Vuoraa rengasmuotti kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.

Mikäli sinulla ei ole säädettävää rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Tällöin leikkaa pohjasta irtopohjavuokaa pienempi pala ja aseta se esim. leivinpaperilla pohjastaan vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Voit myös asettaa pahvisen kakkualustan irtopohjavuoan pohjalle. Käytä kakkukalvoa myös irtopohjavuokaan kakkua tehdessäsi.

mustikkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba tomusokerilla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Yhdistä marjamelba kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin.

valkosuklaamousse:
Ennen kuin alat valmistamaan valkosuklaamoussea varmista, että mustikkamousse on jo suhteellisen hyytynyt.

Rouhi valkosuklaat karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja lisää valkosuklaarouhe. Anna hetki olla ja sekoita sitten tasaiseksi massaksi. Purista liivatteista vesi pois ja lisää valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. (Mikäli liivatteet eivät sula helposti joukkoon, voit lämmittää massaa varoen liedellä, jotta liivatteet sulavat täysin valkosuklaamassaan.)

Vaahdota kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa n. 1 dl jäähtyneet muttei hyytyneen valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää nyt valkosuklaamassa lopun kerman joukkoon tasaisesti kaataen ja koko ajan sekoittaen. Kaada mousse hyytyneen mustikkamoussen päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 5 tunniksi, mieluiten koko yöksi.

peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.

Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja violetti elintarvikeväri. Soseuta massaa sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.

Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se perusmassaa tummemman violetiksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32 asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole nopea kaikissa tekovaiheissa. Mikäli massat jäähtyvät liikaa, voit notkistaa niitä vesihauteessa saadaksesi ne halutun lämpöisiksi.

Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.

Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua. (Kuten huomaat minulla kakku oli aavistuksen liian kylmä ja kuorrutus jämähti liian nopeasti sen pintaan. Marmorointi ei onnistunut täysin haluamallani tavalla). Valuta lusikalla tummemman violettia kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.

Koristele kakku esim. syötävillä kukilla, sireeneillä.