Synttärit ovat kerran vuodessa ja toistaiseksi olen saanut
tehdä itse itselleni kakun. Painotan sanaa saanut, sillä mielestäni on ihanaa
kun voi tehdä kakun ilman, että täytyy miettiä kenenkään toisen makumieltymyksiä.
Saan halutessasi hullutella, tehdä jotakin outoa tai kenties jotakin todella
haasteellista. Myös rimanalitukset ovat sallittuja. Paineta ei tarvitse ottaa.
Kakkuhan on minulle.
Kakun täytteet voi valita omien makumieltymysten mukaan. Jos
vaahtokarkit maistuvat, kannattaa vaahtokarkkitäytettä tehdä yhden kerroksen
sijaan kaikkiin kolmeen kerrokseen (kerro ainemäärät kolmella). Noudatin Rosien
ohjetta orjallisesti myös sveitsiläisten voikreemien osalta, vaikka yleensä
teen nämä kreemit crumbbossin ohjeella. Pakko myöntää, että myös nämä kreemit
olivat onnistuneita ja jäävät reseptiarkistoihini.
Voikreemejä voi maustaa haluamallaan tavalla. Minulla sattui
olemaan pakkasessa suklaakreemiä (sveitsiläistä suklaavoikreemiä), joten täytin
sillä yhden kakun väleistä. Vadelmakreemin (sveitsiläinen vadelmavoikreemi)
päälle lisäsin kokonaisia sulatettuja vadelmia ”raikkautta” antamaan.
Koristelun tein suklaaganachella. Alle levitin
vadelmakreemiä (sveitsiläinen vadelmavoikreemi). Alkuperäinen tarkoitukseni oli
kuorruttaa kakun pinta vadelmakreemillä ja laittaa suklaaganachea vain kakun
päälle. Ganachea tulikin valtavasti, joten päätin hyödyntää sen suurimmaksi
osaksi ja näin kakku sai kokovartalovuorauksen. Täydellistä suklaahunnusta ei
tullut. Laiskuuttani länttäsin kakun suoraan tarjoiluastialle, jolloin ganachen
levityksestä tuli haasteellista. Ritilän päällä olisin saanut siistimmän
lopputuloksen. Niinpä rouhin suklaata ja levitin sen kakun reunoille. Päälle
leikkasin vaahtokarkeista koristeet.
Vaahtokarkkivadelmasuklaakakku:
Suklaapohja:
220g vehnäjauhoja
400g sokeria
90g kaakaojauhetta
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
2 munaa
2.4dl piimää
2.4dl vahvaa kahvia
1.2dl rypsiöljyä
1tl vaniljaesanssia
Vaahtokarkkitäyte:
8 vaahtokarkkia
65g tomusokeria siivilöitynä
115g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
¼tl vaniljaesanssia
107 g
vaahtokarkkivaahtoa (fluff: saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, voi tehdä
myös itse)
Sveitsiläinen vadelma- ja suklaavoikreemi:
115g munanvalkuaista
190g sokeria
255g suolatonta voita viileinä kuutioina (ei
jääkaappikylminä eikä huoneenlämpöisinä)
1.5tl vaniljaesanssia
½dl vadelmapyrettä
Suklaaganache kakun kuorrutteeksi:
125g tummaa suklaata
1.2 dl
kermaa
Koristelu:
vaahtokarkkeja puolitettuina
suklaarouhetta (n. 100g)
Pohja:
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita nesteet
keskenään ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita. Kaada uunivuokaan, jonka
olet vuorannut leivinpaperilla ja edelleen voidellut ja jauhottanut. Itse
käytin 25x23 cm:n suorakaiteen muotoista brownie-vuokaa. Paista 175 asteessa
noin 25-30 min. Tikulla kokeiltaessa siihen ei jää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä.
Leikkaa pohja puoliksi ja edelleen leikkaa puolikkaat vaakatasossa puoliksi.
Saat neljä suorakaiteen muotoista pohjaa.
Vahtokarkkitäyte:
Paista vaahtokarkkeja pellillä 250 asteessa grillivastuksen
alla noin 30 sekuntia. Ota uunista ja käännä ympäri ja toista paistaminen. Ole
varovainen sillä vaahtokarkit palavat herkästi.
Vaahdota voita ja tomusokeria kevyesti. Lisää vaniljaesanssi
ja jatka vaahdottamista täydellä teholla väh. 3 min. Lisää vaahtokarkkivaahto
ja paahdetut vaahtokarkit ja vatkaa pienellä teholla noin 1 min.
vadelma- ja suklaavoikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan
sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta ja sokerikiteet ovat liuenneet
valkuaisiin. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa sähkövatkaimella/tehosekoittimessa
väh. 10 min. kuohkeaksi vaahdoksi. Vaihda tehosekoittimen vispilän tilalle sekoitin
ja jatka vatkaamista hiljaisella teholla. Lisää voikuutioita yksi kerrallaan
siten, että edellinen voikuutio on sulautunut kreemin ennen seuraavan
lisäämistä. Seos saattaa alkaa näyttämään jossakin vaiheessa erottuneelta
litkulta. Kreemi ei ole pilalla, vaan vaihe kuuluu osana kreemin
syntyprosessia. Jatka vain vatkaamista hiljaisella teholla. Tähän saattaa mennä
aikaa jopa 10 min. Lisää vaniljaesanssi ja suola. Ota kreemistä toiseen kulhoon
noin neljännes ja lisää siihen sulanut suklaa. Lisää jäljelle jääneeseen
kreemin vadelmapyrettä pienissä erissä.
Suklaaganache:
Rouhi suklaa kulhoon. Lämmitä kerma juuri ja juuri
kiehumispisteeseen ja kaada suklaan päälle. Anna seistä minuutin, jonka jälkeen
sekoita. Anna jäähtyä, mutta varo ettei ganache jähmety liiaksi. Voit myös
vaahdottaa ganachea tehosekoittimessa, jolloin siitä tulee paksumpaa ja sen
levittäminen kakun reunoille helpottuu.
Kakun kokoaminen:
Levitä ensimmäisen kakkupohjan päälle vaahtokarkkikreemi.
Laita toinen pohja päälle ja levitä sille suklaavoikreemi. Laita kolmas
kakkulevy päälle ja levitä sille vadelmavoikreemi. Laita viimeinen kakkulevy
päälle ja levitä loput vadelmavoikreemistä kakun pintaan ja päälle. Laita kakku
jääkaappiin jähmettymään. Kaada viilenneen kakun päälle suklaaganache ja levitä
se palettiveitsellä kakun reunoille. Koristele kakku haluamallasi tavalla.