Kevään ekat raparperit kurkistelevat jo maasta ja mikä onkaan ihanampaa kuin kevään ensimmäinen
raparperiherkku. Tämä torttu vie kielen mennessään. Ainakin se meillä katosi parempiin suihin, kun opiskeluaikaiset ystävättäreni pääsivät sen kimppuun.
Tortun marenki kannattaa ehdottomasti tehdä sveitsiläisen marengin reseptillä. Näin marengistä tulee kestävää eikä se vety vaikka torttu odottaisikin tarjoamistaan.
Hyviä viikonloppuja!
-Doro-
ps. Muistinpa näistäkin kuvista ottaa behind the scenes -otokset. Ette ikinä arvaa, missä kuvat on otettu...Siitä sitten seuraavassa postauksessa.
Raparperi-marenkitorttu (24cm):
pohja:
140g voita viileänä
0.75 dl sokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
1-3 rkl kylmää vettä
raparperitahna:
n. 600 g raparperia
2 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
½ dl + ¼ dl vettä
3.5 rkl maizenaa
3 keltuaista
2 rkl voita
sveitsiläinen marenki:
3 valkuaista
1.25 dl sokeria
pohja:
Sekoita jauhot ja sokeri. Lisää voi kuutioina ja nypi se
sokeri-jauhoseokseen. Seoksen tulee olla murumaista ja suhteellisen tasaista.
Lisää kylmää vettä taikinaan ruokalusikallinen kerrallaan. Sekoita nopeasti
tasaiseksi taikinaksi. Tee taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita taikina
jääkaappiin lepäämään väh. 30 minuutiksi.
Voitele torttuvuoka. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin
päällä irtopohjaista torttuvuokaa hieman suuremmaksi. Kumoa taikinalevy vuokaan
leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikina vuokaan. Leikkaa ylimääräiset
taikinat pois veitsellä vuoan reunaa seuraten. Pistele haarukalla reikiä
taikinaan.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada leivinpaperin päälle
herneitä, riisiä ym. painoksi, jottei taikina nouse ja menetä muotoaan paiston
aikana. Paista pohjaa 180 asteessa 18 minuuttia. Ota leivinpaperi herneineen
ym. pois ja jatka paistoa vielä n. 7 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin
vaalean ruskea.
raparperitahna:
Pilko raparperit palasiksi ja laita kattilaan. Mittaa
kattilaan myös sokeri, ¼ dl vettä ja
vaniljajauhe. Keitä raparpereja niin kauan kunnes ne ovat täysin pehmenneet ja
menettäneet muotonsa. Mittaa ½ dl vettä ja lisää siihen maissitärkkelys. Sekoita
tasaiseksi. Kaada seos nauhamaisesti raparpereiden joukkoon koko ajan
sekoittaen. Keitä vielä noin minuutti.
Erottele kananmunista keltuaiset kuumuutta kestävään
kulhoon. Lisää kuumaa raparperiseosta hiljalleen keltuaisten joukkoon koko ajan
samalla sekoittaen. Lisää noin puolet raparperiseoksesta. Kaada
keltuais-raparperiseos takaisin lopun raparperikiisselin joukkoon kattilaan ja
keitä vielä minuutin ajan, jotta keltuaiset kypsyvät ja edelleen sakeuttavat
seosta. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi.
Levitä raparperitahna kypsän pohjan päälle.
sveitsiläinen marenki:
Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon.
Lämmitä seosta vesihauteessa noin 65 asteiseksi (tuntuu käteen kuumalta).
Sokerin tulee liueta valkuaisiin täydellisesti.
Ota kulho pois vesihauteesta ja vaahdota sähkövatkaimella
tai monitoimikoneella valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi marenkivaahdoksi. Vaahto
on riittävän kuohkeaa, kun kulhon voi kääntää ympäri ilman, että marenkia
putoaa kulhosta.
Levitä marenki raparperitahnan päälle.
Paista koko torttua vielä uunissa 180 asteessa n. 10-15
minuuttia. Marengin tulee saada hieman väriä, muttei kuitenkaan tummua liikaa,
joten ole tarkkana paiston kanssa.