Viime viikonlopun saldo metsäreissultani oli ämpärillinen suppilovahveroita, poimurillinen osittain vielä raakoja puolukoita ja kaksi ampiaisen pistosta. Ei todella ole hyvä idea lähteä metsään hajuveden tuoksuisena. Olin amppareiden kestokohde. Perheeni miehet saivat olla ihan rauhassa.
Puolukat poimin silmällä pitäen näitä puolukkakuppikakkuja. Hapan puolukka ja makea sveitsiläinen voikreemi passasivat hyvin yhteen ja nämä ihastuttavat kuppikakut täyttivät herkkupäivän herkkukiintiön kertalaakista.
Mikäli et halua omani kaltaista valtavaa kuorrutuskekoa kuppikakkuihisi, ehdotan pienentämään kreemin määrää kolmanneksella. Mielestäni omissani oli ehkä aavistus liikaa kuorrutetta. Toisaalta poikani mielestä juuri kuorrutus oli parasta. Makuasioita!
Kivaa viikon jatkoa!
-Doro-
Puolukkakuppikakut (n.15 isoa):
kuppikakkutaikina:
2 dl sokeria
1 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
55g voita huoneenlämpöisenä
2 munaa
75g turkkilaista jogurttia
60 ml rypsiöljyä
1 dl kermaa
3 dl puolukoita
sveitsiläinen voikreemi:
150g valkuaista
(n. 4 munan valkuaiset)
240g sokeria
300g suolatonta
voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä
n. 1dl paseerattua puolukkasurvosta
lisäksi nougata ja tuoreita puolukoita koristeluun
kuppikakkutaikina:
Mittaa kuivat aineet monitoimikoneeseen. Sekoita sekaisin.
Pilko pehmeä, huoneenlämpöinen voi pieniksi nokareiksi ja lisää se kuivien
aineiden joukkoon. Anna sekoittua. Voita on niin vähän, että se lähes häviää
kuiviin aineisiin.
Sekoita keskenään munat, jogurtti ja ruokaöljy. Kaada
kuivien aineiden joukkoon ja anna massan sekoittua taikinaksi. Lisää lopuksi
kerma ja sekoita vain sen verran, että kerma sekoittuu hyvin joukkoon.
Asettele Amerikan muffinivuokia muffinipeltiin. Kaada
taikinaa kunkin vuoan puoleenväliin asti. Paista 180 asteessa, uunin
keskitasossa n. 20 min. Kakkuset ovat kypsiä, kun tikkuun ei jää enää taikinaa.
Anna jäähtyä.
sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia
ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen
kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho
pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes seos on
kokonaan jäähtynyt. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna
tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä
voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli
marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka
vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua
pursotettavaksi.
Ota kreemistä
puolet toiseen kulhoon. Lisää toiseen puolikkaaseen puolukkasurvos ja sekoita
tasaiseksi. Sekoittaminen kestää tovin. Alkuun survos pisaroituu kreemin pinnalle,
mutta pian sekoittuu tasaisesti kreemin joukkoon.
Lusikoi
valkoista ja puolukkaista kreemiä pursotinpussin eri reunoille. Pursota
jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ruusukkeet.
Viimeistele
koristelu sulattamalla nougata ja valuttamalla sitä ruusukkeiden päälle.
Muutama tuore puolukka kruunaa komeuden.
Kuppikakut ovat
parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Mikäli säilytät kakkuja jääkaapissa,
ota ne vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta kuorrutus
ehtii pehmetä.