29.5.14

New York cheesecake raparperiraidalla!


Nyt on raparperiaika parhaimmillaan. Tänäkään keväänä en saanut aikaiseksi istutettua raparperia omaan pihaani.  Toistaiseksi olen siis kähveltänyt rapsut naapurista, asumattomalta tontilta. Ehkäpä raparperin makuun pätee sama viisaus kuin taimien hankkimiseen. Naapurini mukaan kuulemma varastettu taimi kasvaa paremmin. Ehkäpä siis ryöstösaaliksi joutuneet varret maistuvat herkullisemmilta luvalla hankittuihin verrattuna. Ainakin tässä taivaallisessa juustokakussa raparperihilloke maistui jumalaiselle.

Reseptin juustokakku on perinteinen, samettisen pehmeä New York cheesecake.  Se maistuu sellaisenaan, mutta raparperihilloke antaa sille kivaa hapanta potkua.  Mikäli tykkäät tosi happamasta, vähennä hillokkeen sokerimäärää. Mikäli raparperi ei maistu, jätä hilloke tekemättä tai korvaa se jollakin muulla, esim. marjoilla.

Minä suuntaankin Berliiniin loppu- ja alkuviikoksi. Odotan innolla Berliinin kuuluisia brunsseja. Ehkäpä löydän myös jonkin ihanan kakkukahvilan.

Se on moro, sano Doro!




New York cheesecake raparperiraidalla (24cm):


raparperihilloke:

3 dl raparpereja pilkottuna
0.5 dl hillosokeria
0.5 dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua
1 tl vanilja-aromia
1 tl maizenaa
  

pohja:

150 digestive -keksejä
85g voita

juustokakkutäyte:

900g Philadelphia -juustoa
3 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuoriraaste
2 tl sitruunan mehua
2 tl vanilja-aromia
3 munaa + 1 keltuainen
2 dl smetanaa

lisäksi 1rkl voita vuoan voiteluun.


raparperihilloke:
Mittaa hillon ainekset maizenaa lukuun ottamatta kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen n. 15 min. tai kunnes raparperit ovat täysin hajonneet. Sekoita maizena tilkkaan vettä. Kaada ohuena nauhana kiehuvan hillon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa. Jätä jäähtymään.

pohja:
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin esimerkiksi perunanuijalla. Sulata voi. Kaada voisula keksimurskeen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos irtopohjavuokaan ja tasoita tasaiseksi  esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen.

Paista pohjaa 200 asteessa 10 min. Ota pohja uunista ja jätä hetkeksi jäähtymään. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen.

Sulata voiteluun tarvittava voi ja voitele pullasutia apuna käyttäen irtopohjavuoan reunat kauttaaltaan.

juustokakkutäyte:
Varmista, että uunin lämpötila on nostettu 250 asteeseen.

Sekoita Philadelphia -juustot tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää sokeria hiljalleen koko ajan keskinopeudella vatkaten. Siivilöi sokerin jälkeen vehnäjauhot juustomassaan. Lisää myös sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.  Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa sekaisin jokaisen lisäyksen välissä.  Lisää myös keltuainen. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jottei massaan muodostu ilmakuplia.

Sekoita smetana notkeaksi erillisessä kulhossa. Lisää se juustomassan sekaan ja sekoita jälleen sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi.  Kaada täyte pohjan päälle. Lusikoi noin puolet raparperihillokkeesta kakun pinnalle sinne tänne ja sekoita hilloke massaan huolimattomasti. Tasoita kakun pinta.

Laita kakku uuniin 250 asteeseen. Anna paistua 10 minuuttia. Alenna tämän jälkeen lämpötila 100 asteeseen ja paista kakkua vielä n. 1h 30 min. Kakku on valmis, kun se on hyytynyt reunoilta, mutta se hytisee aavistuksen vielä keskeltä. Anna jäähtyä noin 5 min. Irrottaaksesi kakun, pyöräytä veitsi kakun reunaa pitkin irtopohjavuokaa seuraten. Anna jäähtyä muutama tunti.

Nosta kakku kylmään ja jätä jäähtymään vielä muutamaksi tunniksi. Viimeistele kakun pinta lopulla raparperihillokkeella. Nauti!

24.5.14

hunajaiset riisisuklaa -popsit!



Muistan omat ala-aste aikani ja luokkani pullamyyjäiset. Riisisuklaa mokkapalojen ohella oli aina leipomusten listalla. Ja ne olivat tosi hyviä. Nostalgian tuulet puhalsivat tässä yksi päivä toden teolla ja päätin palata tuohon kultaiseen 80-lukuun pullamyyjäisineen.

Nämä riisisuklaat makeutin hunajalla, joten ne ovat hieman terveellisempiä sokerisiin verrattuna. Hunajan valinnalla saa myös kaivattua makuvaihtelua. Itse käytin mietoa kukkaishunajaa. Myös kaakaojauheen määrää ja laatua varioimalla saa tosi suklaisia tai hieman miedompia herkkuja.

Riisisuklaa –popseina nämä ovat myös ihania esim. lastenjuhlien tarjottavia.

Huh hellettä! Viikonlopun jatkoja.
-Doro-



Hunajaiset riisisuklaa –popsit (n. 20kpl):

4 rkl hunajaa
4rkl voita
3-4 rkl kaakaojauhetta
n.5 dl riisimuroja

Mittaa hunaja, voi ja kaakaojauhe kattilaan. Lämmitä niin, että voi sulaa ja saat sekoitettua aineet tasaiseksi massaksi. Lisää riisimurot ja sekoita tasaiseksi. Voit lusikoida herkut muffinivuokiin tai tehdä niistä popseja muotoilemalla massasta palloja, joihin tökkäät esim. paperipillin tai grillitikun.

Laita riisisuklaat jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi.

17.5.14

Passion-valkosuklaa -kuppikakut!



Kirpeä ja makea, passionhedelmä ja valkosuklaa. Mikä täydellinen makupari. Passiohedelmää ja valkosuklaata löytyy näistä kuppikakuista sekä taikinasta että kuorrutteesta ja koristelusta. Kaiken lisäksi nämä herkut ovat aikalailla helppotekoisia ja samalla näyttäviä. Nams!

Minä alankin valmistautua ystäväni hääjuhlaan. Vihkimisen ja auringon lisäksi odotan arvatenkin hääkakkua!

Ihanan aurinkoista viikonloppua!
-Doro-




Passion-valkosuklaa –kuppikakut (n.15 normaalikokoista kuppikakkua):


kuppikakut:

2 munaa
1.25dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4.5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
120g voita sulatettuna
1 dl kermaa/maitoa
5 passionhedelmää
100g valkosuklaata

kuorrutus ja koristelu:

4 dl vispikermaa (flora vispi)
80g valkosuklaata
n 4 passionhedelmää


kuppikakut:
Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Lusikoi passionhedelmien liha pieneen kulhoon.
Sulata voi ja jätä jäähtymään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita vuorotellen voin ja kerman kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Näin vältät sitkon muodostumisen. Lisää lopuksi valkosuklaarouhe ja passionhedelmien liha. Sekoita tasaiseksi.

Lusikoi taikinaa muffinipellille aseteltuihin muffinivuokiin. Taikinaa tulisi olla noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista kuppikakkuja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. tai kunnes kakkuset ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä.
Mikäli et omista muffinipeltiä, voit paistaa kuppikakut myös tavallisen uunipellin päällä. Tällöin kuitenkin suosittelen käyttämään alumiinisia muffinivuokia paperisten sijaan, jotta kuppikakut säilyttävät kauniin muotonsa sivuttaisen leviämisen sijaan.

kuorrutus ja koristelu:
Sulata suklaa vesihauteessa. Jätä jäähtymään. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt, muttei kuitenkaan jähmettynyt valkosuklaa kerman sekaan ohuena nauhana samalla vatkaten. Lusikoi kuorrute tyllalliseen pursotinpussiin ja pursota se jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele halutessasi passionhedelmän lihalla.


10.5.14

Nutellalla täytetyt sokeripikkuleivät!


Voitteko uskoa, etten ole koskaan maistanut Nutellaa, hasselpähkinä-suklaa -levitettä. Blogeissa on vilissyt jos jonkinmoista Nutella-ohjetta. Nyt oli minunkin aika kokeilla tätä paljon puhuttua herkkua. Netissä hieman surffailtuani, päätin tehdä pikkuleipiä, joissa Nutellaa on täytteenä.  Kyllähän tuota levitettä söisi ihan sellaisenaan, mutta voi veljet, että nämä pikkuleivät ovat hyviä. Kokeilkaa!!!!

Täytyypä säästää muutama pikkuleipä huomiselle, mikäli perheeni miehet eivät ole tehneet minulle kakkua aamuksi:)

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!
-Doro-





Nutellalla täytetyt sokeripikkuleivät (n.26kpl):


puoli purkillista Nutellaa
n. 1rkl merisuolaa

200g voita
3.5 dl sokeria + (1 dl sokeria pikkuleipien pinnalle)
2 munaa
2tl vanilja-aromia
6 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta

koristeluun maitosuklaata n. 30g

Nosta teelusikalla Nutellanokareita leivinpaperille noin 28 kpl. Laita leivinpaperi nokareineen pakkaseen noin puoleksi tunniksi.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan jokaisen lisäyksen välissä voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja vanilja-aromi yhdellä kertaa voi-munavaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa.

Ota taikinaa noin ruokalusikallinen ja muotoile siitä lätty. Tee lopulle taikinalle samoin. Lisää pakastuneet Nutella-nokareet puolien taikinalättyjen päälle. Ripottele nokareiden päälle aavistus merisuolaa. Nosta jäljelle jääneet taikinalätyt kansiksi Nutella-nokareiden päälle. Pyörittele Nutellalla täytetyistä taikinalätyistä palloja. Pyöritä kukin taikinapallo halutessasi vielä sokerissa. Nosta pallot pellille leivinpaperin päälle. Jätä taikinapallojen väliin riittävästi tilaa, jotta pikkuleivät voivat levitä kypsyessään.

Paista pikkuleipiä 190 asteessa noin 10-14 minuttia, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä reunoihin ja pintaan. Voit halutessasi koristella pikkuleivät sulalla maitosuklaalla kastamalla lusikan suklaaseen ja "vetämällä" raitoja pikkuleipien pintaan.