Nyt on raparperiaika parhaimmillaan. Tänäkään keväänä en saanut aikaiseksi istutettua raparperia omaan pihaani. Toistaiseksi olen siis kähveltänyt rapsut naapurista, asumattomalta tontilta. Ehkäpä raparperin makuun pätee sama viisaus kuin taimien hankkimiseen. Naapurini mukaan kuulemma varastettu taimi kasvaa paremmin. Ehkäpä siis ryöstösaaliksi joutuneet varret maistuvat herkullisemmilta luvalla hankittuihin verrattuna. Ainakin tässä taivaallisessa juustokakussa raparperihilloke maistui jumalaiselle.
Reseptin juustokakku on perinteinen, samettisen pehmeä New
York cheesecake. Se maistuu
sellaisenaan, mutta raparperihilloke antaa sille kivaa hapanta potkua. Mikäli tykkäät tosi happamasta, vähennä
hillokkeen sokerimäärää. Mikäli raparperi ei maistu, jätä hilloke tekemättä tai
korvaa se jollakin muulla, esim. marjoilla.
Minä suuntaankin Berliiniin loppu- ja alkuviikoksi. Odotan
innolla Berliinin kuuluisia brunsseja. Ehkäpä löydän myös jonkin ihanan
kakkukahvilan.
New York cheesecake raparperiraidalla (24cm):
raparperihilloke:
3 dl raparpereja pilkottuna
0.5 dl hillosokeria
0.5 dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua
1 tl vanilja-aromia
1 tl maizenaa
pohja:
150 digestive -keksejä
85g voita
juustokakkutäyte:
900g Philadelphia -juustoa
3 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuoriraaste
2 tl sitruunan mehua
2 tl vanilja-aromia
3 munaa + 1 keltuainen
2 dl smetanaa
lisäksi 1rkl voita vuoan voiteluun.
raparperihilloke:
Mittaa hillon ainekset maizenaa lukuun ottamatta kattilaan.
Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen n. 15 min. tai kunnes raparperit ovat täysin
hajonneet. Sekoita maizena tilkkaan vettä. Kaada ohuena nauhana kiehuvan hillon
joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa. Jätä jäähtymään.
pohja:
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita uuni
lämpiämään 200 asteeseen.
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin esimerkiksi
perunanuijalla. Sulata voi. Kaada voisula keksimurskeen joukkoon ja sekoita
tasaiseksi. Kaada seos irtopohjavuokaan ja tasoita tasaiseksi esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen.
Paista pohjaa 200 asteessa 10 min. Ota pohja uunista ja jätä
hetkeksi jäähtymään. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen.
Sulata voiteluun tarvittava voi ja voitele pullasutia apuna
käyttäen irtopohjavuoan reunat kauttaaltaan.
juustokakkutäyte:
Varmista, että uunin lämpötila on nostettu 250 asteeseen.
Sekoita Philadelphia -juustot tasaiseksi massaksi
sähkövatkaimella. Lisää sokeria hiljalleen koko ajan keskinopeudella vatkaten.
Siivilöi sokerin jälkeen vehnäjauhot juustomassaan. Lisää myös sitruunan
kuoriraaste ja mehu sekä vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa
sekaisin jokaisen lisäyksen välissä.
Lisää myös keltuainen. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jottei massaan
muodostu ilmakuplia.
Sekoita smetana notkeaksi erillisessä kulhossa. Lisää se
juustomassan sekaan ja sekoita jälleen sähkövatkaimella tasaiseksi
massaksi. Kaada täyte pohjan päälle.
Lusikoi noin puolet raparperihillokkeesta kakun pinnalle sinne tänne ja sekoita
hilloke massaan huolimattomasti. Tasoita kakun pinta.
Laita kakku uuniin 250 asteeseen. Anna paistua 10 minuuttia.
Alenna tämän jälkeen lämpötila 100 asteeseen ja paista kakkua vielä n. 1h 30
min. Kakku on valmis, kun se on hyytynyt reunoilta, mutta se hytisee
aavistuksen vielä keskeltä. Anna jäähtyä noin 5 min. Irrottaaksesi kakun,
pyöräytä veitsi kakun reunaa pitkin irtopohjavuokaa seuraten. Anna jäähtyä
muutama tunti.
Nosta kakku kylmään ja jätä jäähtymään vielä muutamaksi
tunniksi. Viimeistele kakun pinta lopulla raparperihillokkeella. Nauti!