25.1.17

Pestoboston!


Silloin tällöin leivon meidän perheelle tuoreita sämpylöitä. Ne ovat vain niin hyviä. Tänään pistin koneen vaivaamaan taikinaa ja olin jo lähes rupeamassa sämpylähommiin. Muistin kuitenkin jääkaapissa olevan vajaan pestopurkin ja päätin muokata leivontaideaani pestoisemmaksi. Näin syntyi pestoboston, joka oli aika kivaa vaihtelua perussämpylöille. Boston ei myöskään vaatinut leivänpäällisiä.

Koska pestoja on todella monenlaisia, suosittelen käyttämään tässä bostonissa hyvälaatuista ja herkullista pestoa. Peston maku tulee nimittäin varsin vahvana bostonista. Seuraavaksi meinaan kokeilla tätä reseptiä punaisella pestolla ja sattumiksi sujautan aurinkokuivattuja tomaatteja ja kevyesti kuullotettua sipuali. Luulisi senkin toimivan.

Että sellaista.
Kivaa viikkoa!
-Doro-




Pestoboston (20 cm):

3 dl vettä
20g hiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
n. 9 dl spelttijauhoja
¼ dl rypsiöljyä
n. 1dl hyvälaatuista pestoa
2 rkl auringonkukan siemeniä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva lämpimään veteen. Lisää hunaja, suola ja puolet jauhomäärästä. Vaivaa taikinaa taikinakoneella. Lisää vaivauksen aikana jauhoja. Kun taikina vielä tarttuu kulhon reunoihin, lisää öljy ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, mikäli taikina tarttuu edelleen kulhon reunoihin. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia koneella. Käsin vaivatessa aika on noin 20 minuuttia.

Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa eikä tartu enää kulhon reunoihin. Liian kovaa taikinasta ei kuitenkaan saa tehdä. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa sitä hetki pöydällä. Ota taikinasta pieni pala erilleen ja kaulitse se ohueksi lätyksi. Nosta lätty pohjastaan voidellun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle. Kaulitse loppu taikina isoksi levyksi. Levitä levylle pestoa kauttaaltaan. Rullaa levy pitkältä sivulta aloittaen, aivan kuten tekisit korvapuusteja. Leikkaa rullasta tasakokoisia noin 5 cm:n lieriöitä. Nosta lieriöt vuokaan pohjalätyn päälle. Jätä lieriöiden väliin hieman kohoamisvaraa.

Anna bostonin kohota liinan alla noin 15 minuuttia. Kostuta bostonin pinta vedellä ja ripottele auringonkukan siemenet sen pintaan. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Boston on kypsä, kun se on kauniin ruskea pinnastaan ja pohjaan kopautettaessa kuuluu kumiseva ääni. Anna jäähtyä.

22.1.17

Blinipannukakku!


Minun piti tänä viikonloppuna tehdä laskiaispullia, mutta pullat vaihtuivatkin blinipannukakkuun. Tammikuu on tunnetusti bliniaikaa ja niitä saa monista ravintoloista. Yleensä tammikuun aikana suuntaammekin johonkin ravintolaan herkuttelemaan blineillä. Harvoin jaksan kotona ruveta paistelemaan yksittäisiä lättyjä. Siksipä juuri blinipannukakku on tervetullut juttu meidän perheelle.

Etsiskelin netistä reseptejä ja päätin kokeilla Glorian ruoka ja viini -lehden ohjetta. Ohje toimi kivasti. Vehnäjauhot vaihdoin spelttiin ja tarjoilussa jokirapujen sijalle laitoin kylmäsavulohta. Paistoaikaa minun pannukakkuni tarvitsi alkuperäisohjeesta poiketin noin 10 minuuttia enemmän. Oli kyllä mielettömän hyvää ja helppoa.

-Doro-



Blinipannukakku:


pannukakku:


7 dl maitoa
200 g kermaviiliä
25 g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoja
2 dl spelttijauhoja
1 1/2 tl suolaa
3 kananmunaa
25 g voita sulatettuna
 

sitruunasmetana:


1 (luomu)sitruunan kuori
1 rkl sitruunan mehua
1/2 ruukkua tilliä
240 g smetanaa
1/2 tl suolaa
 
 
lisäksi puolikas punasipuli, 200g kylmäsavulohta, pieni purkki mätiä
 

pannukakku:

Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja liuota sekoittamalla. Sekoita nesteeseen myös jauhot ja suola. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä noin tunti, kunnes taikina kuplii reilusti.

Sekoita pannaritaikinaan kananmunat ja sulatettu voi. Kaada taikina leivinpaperoituun reunalliseen uunipeltiin ja paista noin 35 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes pannukakku on kullanruskea ja kypsä.


sitruunasmetana:

Huuhdo sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu. Hienonna tilli. Sekoita sitruunasmetanan aineet keskenään. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Tarjoa pannari sitruunasmetanan, mädin, ohueksi silputun punasipulin ja kylmäsavulohen kanssa.
 

19.1.17

Ihanat kanelilla maustetut vaniljaraakaleivokset!


Nyt voisi jo sanoa, että alan olla hurahtanut raakaleivontaan. Lupaukseni tälle vuodelle oli lisätä terveellista leipomista ja nyt jo kahdesti tänä vuonna raakaleivonnaisia tehtyäni alan kallistua kovasti niiden kannalle. Ainakin nämä vaniljaraakaleivokset hurmasivat minut helppoudellaan ja herkullisuudellaan. Uskomatonta, että pähkinästä voi saada niin samettisen pehmeää ja maukasta.

Olkaatpa siis hyvät. Tätä reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Voin melkein luvata, että ihastut.

-Doro-

ps. Viikonloppuna meinaan testailla  terveellisempiä laskiaispullia...





Kanelilla maustetut vaniljaraaleivokset (n. 10kpl):

pohjat:

2,25 dl manteleita
5 taatelia, joita olet liottanut noin puoli tuntia
½ rkl vaahterasiirappia
½ rkl juoksevaa kookosöljyä
½ tl kanelia

vaniljatäyte:

3 dl cashew-pähkinöitä, joita olet liottanut väh. neljä tuntia tai yön yli
2,5 rkl vaahterasiirappia
2,5 rkl kookosöljyä
2,5 rkl mantelimaitoa
1 tl vanilja-aromia
1/6 tl suolaa

päällinen:

2 rkl kookossokeria
2 tl kanelia


pohjat:
Mittaa kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen. Sekoita massaksi. Mikäli massa jää lian kuivaksi, eikä tartu itseensä, lisää pieni loraus vettä.
Painele pohjataikinaa silikonisen muffinivuoan pohjiin (pohjan halkaisija 4,2 cm) ja laita jääkaappiin odottamaan.

vaniljatäyte:
Mittaa kaikki täytteen aineet tehosekoittimeen ja blendaa massa samettisen sileäksi. Lusikoi massaa pohjien päälle. Koputtele vuokaa muutamia kertoja pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät. Laita vuoka pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.

päällinen:
Ota muffinivuoka kakkuineen pakastimesta. Poista kakut muoteistaan. Sekoita päällisen ainekset keskenään ja ripottele sitä jokaisen kakun pintaan. Tarjoile.
Säilytä kakkuja jääkaapissa.

15.1.17

Terveellinen ja helppo välipala: mansikkaiset raakapallot


Minun uuden vuoden lupaus pitää ainakin toistaiseksi. Huomaan jatkuvasti miettivän terveellisempiä tapoja leipoa ja herkutella. Uusi ajattelutapani sai kiinnittämään huomioni Sara la Fountainin reseptiin tervellisistä mansikkaraakapalleroista. Hieman tuunasin reseptiä ja kokeilin. Lopputulema oli erittäin hyvä. Näitä herkkuja voi todellakin syödä keskellä viikkoa ja erittäin hyvällä omallatunnolla.

Sunnuntain jatkoja!
-Doro-





Mansikkaiset raakapallot (14 kpl):

5 dl kaurahiutaleita
3 dl pakastemansikoita
1 dl mantelijauhoja
½ dl hunajaa
1 rkl juoksevaa kookosöljyä
1 tl vanilja-aromoa

lisäksi pallojen koristeluun ja pyörittelyn avuksi
1 dl mantelijauhoja
(2 tl pakastekuivattua mustaherukkajauhetta)


Mittaa kaikki massan ainekset monitoimikoneeseen ja blendaa ne tasaiseksi massaksi. Massan tulee olla varsin sileää ja siitä tulee pystyä muotoilla yhtenäisen pallon. Mikäli massa on liian kuivaa, lisää esim. hieman hunajaa, mansikkamehua jne. Mikäli massa on liian juoksevaa, lisää puolestaan kaurahiutaleita.

Sekoita koristeluun ja pallojen pyörittämisen helpottamiseksi varaamasi mustaherukkajauhe ja mantelijauho keskenään. Pyörittele taikinasta pallo, jonka jälkeen pyörittele se manteli- ja mustaherukkajauheseoksessa. Muotoile palloa vielä ja nosta lautaselle odottamaan. Toista sama lopulle taikinalle. Laita pallerot jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi.

Raakapallot ovat oiva, nopea ja terveellinen välipala. 

11.1.17

Helpot ja herkulliset parmesaanikeksit!


Jospa minulla olisi ollut tarjotin täynnä juustoja ja lasi punaviiniä, olisivat nämä ihanat parmesaanikeksi olleet täydellisiä. Nyt jouduin kuitenkin tyytymään niiden mutusteluun sellaisenaan. Tosin kyllä ne aika herkkua ihan sellaisenaankin olivat. Pellillinen hävisi kuin varkain meidän perheen suihin.

Minulla alkoivat työt, mutta loppuivat samoin tein poikani sairastuttua vesirokkoon. Eli edelleen jatkan kotoilua. Noh, perjantaina pääsen taas töihin. Onpas kivaa.

-Doro-




Parmesaanikeksit (n 20 kpl):

100g huoneenlämpöistä voita
75g parmesaaniraastetta
135g hienoja spelttijauhoja
1 munan keltuainen
(siemeniä keksien pintaa koristamaan)


Mittaa kaikki aineet yleiskoneen kulhoon ja sekoita lapavatkaimella niin kauan kunnes taikina menee kasaan. Ota taikina kulhosta ja tee siitä pallo. Jaa taikinapallo kahtia ja tee kummastakin taikinapötkylät. Kääri taikinapötkylät kelmuun ja pyöritä niitä hetki tasoa vasten. Näin pötkylöistä tulee tasakokoiset. Nosta taikinat jääkaappiin noin tunniksi.

Poista tuorekelmut taikinoiden ympäriltä. Leikkaa terävällä veitsellä taikinasta noin puolen cm:n kiekkoja. Nosta kiekot pellille. Voitele kiekkojen pinta kevyesti munasta jääneellä valkuaisella ja ripottele pinnalle haluamiasi siemeniä. Paista keksejä 180 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20 min.