29.7.15

kukkakakku...


Sokerimassat kaapissani uhkaavat vanhentua, joten niiden ripeä käyttö on nyt paikallaan. Eilen ja toissapäivänä askartelin jonkin tovin kukkia, jotka koristavat tätä kukkakakkua. Mielestäni kakusta tuli aika ihana ja tosi söpö. Mitäköhän keksin lopuista sokerimassoistani...

Tällä kertaa postauksestani jää uupumaan resepti. Kukkakakun sisällä piilee nimittäin perinteinen sokerikakkupohja täytteenään kermarahkaa, mustikoita ja mustikkahilloa. Näiden reseptejä löytyy pilvin pimein googlaamalla. Ennen kakun kuorruttamista sokerimassalla, laitoin eristeeksi kakun pintaan voikreemin. Sen ohjeen löydät blogistani esim. täältä.

Minä suhaan huomenna stokikseen nauttimaan södermalmin herkuista. Ensi viikolla palaan asiaan.

-Doro-


21.7.15

Mansikka-ruusuvesi -kuppikakut!


Meidän pihan ruusupensaat ovat täydessä kukassa, joten nyt oli juuri oikea hetki tehdä ruusuvettä, joka on hienostunut leivonnaisten maustaja. Ruusuveden tekeminen on todella helppoa. Ohjeen löydät kuppikakkuohjeen alta. Ruusuvettä käyttäessä täytyy vain muistaa maltillinen annostelu. Se nimittäin liiaksi lisättynä voi aiheuttaa ikävän parfyymimäisen ja pistävän maun. Kannattaakin maistella taikinoita ja kuorrutteita pitkin matkaa ja lisäillä/vähentää reseptin mukaista määrää.

Mikäli et jaksa lähteä ruusuveden keittoon, toimivat nämä kuppikakut erinomaisesti myös ilman sitä. Mikä olisikaan parempaa tarjottavaa kuin tuoremansikoita tehdyt kuppikakut.

Kivaa viikon jatkoa!
-Doro-




Mansikka-ruusuvesi –kuppikakut (n. 15kpl):

kakkuset:

2 munaa
1,5 dl sokeria
50g voita sulatettuna
0.75 dl kermaa/täysmaitoa
3 rkl ruusuvettä (ks. ohje alla) tai maun mukaan
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanijajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
2 dl tuoreita mansikoita pilkottuna

kerma-ruusuvesikuorrutus:

4 dl vispikermaa
3 rkl vaniljakreemijauhetta
n. 4 rkl ruusuvettä (ks ohje alla) tai maun mukaan
lisäksi tuoreita mansikoita tai ruusun terälehtiä koristeluun


kakkuset:
Sulata voi ja jätä jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivia aineita vuorotellen nesteiden kanssa taikinaan varovasti sekoittaen. Lisää viimeiseksi jauhoja ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi mansikat. HUOM! Mikäli teet kuppikakut ilman ruusuvettä, korvaa sen määrä kermalla/maidolla.

Nostele taikinaa paperisiin muffinivuokiin (2/3 tilavuudesta), jotka olet laittanut muffinipelille. Paista kakkuja uunin keskitasolla 175 asteessa n. 15 min. tai kunnes kakut ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä. Anna jäähtyä.

kerma-ruusuvesikuorrutus:
Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhetta varovasti ripsotellen joukkoon. Lisää myös ruusuvesi ja tarkista maku. Vaahdota kerma riittävän jämäkäksi, mutta varo ylivatkaamasta. 
HUOM! Voit tehdä kuorrutuksen myös ilman vaniljakreemijauhetta. Tällöin ole kuitenkin tarkkana ruusuvettä lisätessäsi, jottei kuorrutuksesta tule liian löysää. Vaniljakreemijauhe nimittäin tukevoittaa kuorrutusta ja helpottaa pursottamista.
Koristele esimerkiksi tuoreilla mansikoilla.

ruusuvesi:

muutama dl ruusun terälehtiä
saman verran vettä

Mittaa vesi ja terälehdet kattilaan. Keitä lehtiä n. 15 kannella peitettynä. Anna veden jäähtyä tekeytyä kattilassa yön yli. Siivilöi ruusuvesi lasipurkkiin ja säilö jääkaappiin. Ruusuvesi kestää muutaman viikon jääkaapissa.

15.7.15

Mansikkapopsit!


Viileä kesä ei toden totta ollut omalla toivomuslistallani. Jos kuitenkin jotain hyvää tästä säätilasta haluaa löytää, niin ehdottomasti sen, että kasvimaan kasvatit tykkäävät. Esimerkiksi mansikat ovat saaneet kypsyä rauhassa ja voi jösses, että ne ovat hyviä. Tällä viikolla kävin poimimassa läheiseltä mansikkatilalta luomu-mansikoita talven varalle. Söin varmaan poimiessani saman määrän kuin mitä koriin kertyi. Niin hyviä ne olivat.

Yksinkertaista ja hyvää tarjottavaa ovat mansikat sellaisenaan. Jos kuitenkin haluaa hieman kikkailla, niin marjat kannattaa kastaa sulaan valkosuklaaseen. Tämä makupari tunnetusti rakastaa toisiaan. Valkosuklaassa pyörittelyn jälkeen, päätin vielä pistää mansikat tikun päähän. Ainkin tällä tavalla tarjoiltuna oma poikani oli täpinöissään.

Helppoa ja niin hyvää.
Hyvää viikon jatkoa!
-Doro-



Valkosuklaaseen dipatut mansikat:

n. 100g valkosuklaata
n. 1/2 l mansikoita
strösseleitä koristeluun

Sulata suklaa vesihauteessa. Ota mansikka haarukan päähän ja kasta kauttaaltaan valkosuklaaseen. Työnnä tikku mansikkaan varovasti haarukan viereen. Poista haarukka ja tökkää tikku mansikkoineen mukiin, jonka olet täyttänyt sokerilla. Sokeri auttaa pitämään tikun paikallaan ja vakosuklaa saa kuivua rauhassa. Ripottele päälle strösseleitä koristeeksi.

HUOM! Cake pops -tikkua ym. ei saa kiinnitettyä mansikkaan sulalla suklaalla, kuten sen saa tavallisia cakepopseja tehdessä. Tällöin mansikka saattaa heilua ja lähteä irti tikusta, mikäli se käännetään ympäri tai sitä paljon heilutellaan.

8.7.15

Superhelpot jäätelökakut!


Viikonloppuna saimme vihdoin nauttia kesästä ja heti alkoi tehdä mieli jätskiä. Päätin kokeilla uutta silikonista vuokaani näihin pieniin jäätelökakkuihin. Koska olin super laiskalla tuulella, ostin kaikki tykötarpeet valmiina kaupasta. Ensin vuorasin muotit sulalla suklaalla. Tämän jälkeen täytteeksi päätyivät vanhanajan vanilja, suolapähkinät ja kinuskikastike. Ihan järjettömän hyvää ja samalla aika kivaa vierastarjottavaa.

Kakkujen sijaan voit toki tehdä myös yhden suuren jäätelökakun. Luulisi, että ainemäärät täsmäävät myös siihen.

Helteitä odotellessa:)
-Doro-


Helpot jäätelökakut (6 kpl):

150g tummaa suklaata
n. 2 l vanhanajan vaniljajäätelöä
n. 2 dl suolapähkinöitä karkeaksi rouhittuna
2 dl kinuskikastiketta (kaupan valmis soossi käy)

Sulata suklaa vesihauteessa. Sivele suklaata silikonimuotteihin kauttaaltaan. Laita pakastimeen jähmettymään. Toista käsittely. Suklaakerroksen tulisi olla täysin yhtenäinen.

Anna valiljajäätelön pehmetä suuressa kulhossa. Sekoittele jäätelöä aina välillä, jotta se sulaa tasaisesti.

Jäätelön pehmetessä voit jo aloittaa silikonimuottien täyttämisen. Kaada kinuskikastiketta vuokien pohjalle suklaan päälle. Ripottele pähkinämuruja päälle. Kun jäätelö on tarpeeksi pehmyttä helppoa lusikointia ajatellen, lusikoi sitä kinuskin ja suolapähkinöiden päälle. Täytä vuoista noin kolmannes, jonka jälkeen lisää taas kinuskikastiketta ja pähkinöitä. Lusikoi loput jäätelöt päälle ja tasoita kunkin muotin pinta aivan tasaiseksi. Laita jäätelökakut pakastimeen jäätymään.

Ota jäätelökakut huoneenlämpöön noin 15 minuttia ennen tarjoamista, jotta jäätelö ehtii hieman pehmetä.

2.7.15

Niin herkullisia, mutta myös...


terveellisiä! Näiden muffinien ohje on lojunut keittiön laatikossani jo jonkin tovin. Leikkasin reseptin aikanaan jostakin naistenlehdestä ja siitä asti minun on pitänyt kokeilla reseptiä. Alun perin resepti on kuuluistan Baby Cakes Bakeryn, joka sijaitsee New Yorkissa. Viime viikolla vihdoin sain aikaiseksi toteuttaa tarkoitusperäni ja ennakkoluuloistani huolimatta näistähän tuli todella herkullisia.

Nämä banaanimuffinit soveltuvat vegaaneille, keliaakikoille, muna-allergisille sekä valkoisen sokerin välttäjille. Minun makuniin muffareissa maistui ehkä hieman liiaksi banaani. Vähensinkin alkuperäisestä reseptistä yhden banskun. Lisäsin reseptiin myös hieman pähkinöitä, jotta muffareissa olisi jotakin suutuntumaa.

Helppoutensa vuoksi näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla myös silloin kuin pitää taukoa syntisistä herkuista!

-Doro-


Banaanimuffinit (sokeriton, munaton ja halutessasi myös gluteiiniton, n. 18 kpl):


4 ¾ dl hienoja spelttijauhoja tai gluteiinitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
(1 tl xantaanikumia)
½  tl suolaa
1 tl jauhettua kanelia
1 ¼ dl kookosöljyä
1 ½ dl agavesiirappia
1 ½ dl mantelimaitoa (voi korvata myös esim. kaurajuomalla)
1 tl vaniljajauhetta
5 kypsää banaania (normaalikokoisia)
n. 2 dl pähkinöitä karkeaksi rouhittuna (voit käyttää esim. saksanpähkinöitä tai cashew-pähkinöitä)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata kookosöljy juoksevaksi ja lisää se yhdessä agavesiirapin sekä mantelimaidon kanssa kuiviin aineisiin. Sekoita tasaiseksi. Muussaa banaanit haarukalla ja lisää taikinaan. Lisää myös pähkinärouhe. Sekoita taikina tasaiseksi.

Lusikoi taikinaa muffinivuokiin (2/3), jotka olet asettanut muffinipellille. Paista muffineja 175 asteessa uunin keskitasossa n. 20-25 min. tai kunnes muffinit ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä.