31.10.13

Kahvilla maustetut suklaa cake popsit!


Cake popsit ovat ehkä hieman jo menneen talven lumia. Niitä näkyy yhä harvemmin blogeissa. Kakkutikkareiden puolesta kuitenkin puhuu niiden ylivoimainen kyky imeä itseensä kaikki ylijääneet kakut. Minullakin odotteli pakastimessa kesältä jäänyt läjä kakkujen leikkauspintoja. Nyt päätin hyödyntää ne näissä suloisissa halloween cake popseissa.

Cake popseihin voit käyttää melkeinpä mitä tahansa ylijäänyttä kakkupohjaa. Riippuen pohjan määrästä ja kosteudesta, se imee itseensä eri määrät sidosaineeksi tehtyä kreemiä. Eli ole tarkkana, kun yhdistät kreemiä ja kakkumuruja. Lisää aluksi vain osa kreemistä ja jatka lisäämistä tarpeen vaatiessa. Massan tulee olla yhtenäistä ja muotoiltavaa.

Näissä kahvilla maustetuissa suklaa cake popseissa käytin ylijäänyttä mehevää suklaakakkupohjaa. Pohjaa minulla oli noin kilon verran. Toki kakkutikkareita varten voi leipoa varta vasten kakkupohjan. Ohessa on resepti mehevälle ja helppovalmisteiselle suklaakakkupohjalle.

Halloween –toivotuksin hyvää loppuviikkoa!
-Doro-
 
 

Kahvilla maustetut suklaa cake popsit (n. 30 kpl):


suklaakakkupohja:

2.1 dl vehnäjauhoja
1.75 dl sokeria
0.25 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
0.75 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
65 g voita (pehmeää, muttei sulaa)
1 dl piimää
0.5 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
1 tosi iso muna tai 2 pientä munaa

suklaakreemi:

100g voita
1.5 dl tomusokeria
50 g tummaa suklaata (70%kaakaota)

n.0.25 dl todella vahvaa kahvia
(lorauksia kahvilikööriä)

kuorrutus ja koristelu:

n. 300g oransseja candy melts -nappeja
confetti -nonparelleja


Suklaakakku:
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.. Lisää hyvin pehmeä voi (ei sula), piimä ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää muna tai munat yksi kerrallaan sekoittamalla taikinaa voimakkaasti munan lisäysten välissä. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaikki vaiheet voi tehdä ilman koneita. Itse käytin sekoittamiseen isoa puuhaarukkaa.

Kaada taikina kunnostettuun vuokaan (esim. 20cm tai 24 cm). Paista 180 asteessa noin 30-50 min. Paistoaika riippuu käyttämäsi vuoan koosta. Mitä pienempi vuoka sitä pitempi paistoaika. Tarkkaile kakkua siis paistamisen aikana. Tarkista ja varmista kypsyys tikulla. Kakku on kypsä kun tikkuun ei jää taikinaa.

Anna kakun jäähtyä. Murenna jäähtynyt pohja leivontakulhoon. Itse murensin pohjan käsin. Voit myös käyttää monitoimikonetta murentamiseen. Tee suklaakreemi.

suklaakreemi:
Sulata suklaa vesihauteessa. Jätä jäähtymään. Vaahdota voi ja tomusokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt, mutta vielä sula suklaa joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

cake popsien valmistaminen:
Lisää kolmasosa suklaakreemistä kakkumurujen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Keitä vahva kahvi ja lisää myös se massan joukkoon. Mikäli käytät kahvilikööriä, lisää sitä tässä vaiheessa. Jatka tämän jälkeen kreemin lisäämisellä. Tarkista maku. Mikäli haluat vahvemman kahvin maun, lisää kahvia. Tarkkaile massan koostumusta koko ajan. Massan on tarkoitus olla yhtenäistä ja helposti muotoiltavaa. Se ei saa murentua lainkaan. Eli lisää kreemiä vähitellen. Osa kreemistä saattaa jäädä käyttämättä, varsinkin jos olet lisännyt paljon kahvia ja likööriä.

Muotoile massasta palloja pyörittelemällä niitä kädessä. Laita pallerot leivinpaperin päälle ja nosta jääkaappiin niiden valmistuttua. Anna seistä jääkaapissa noin tunti.
Sulata noin 10 candy meltsiä. Kasta cake pops –tikku taikka ihan tavallinen grillitikku sulaan suklaaseen ja pistä tikku taikinapalloon. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Sulata loput candy meltsit. Kaada sula suklaamassa kapeaan lasiin tai vastaavaan. Kasta taikinapallo sulaan suklaaseen. Koputtele ylimääräinen suklaa pois ja laita kuivumaan esimerkiksi sokerilla täytettyyn rasiaan (tikkari pysyy pystyssä sokerissa). Koristele tikkari saman tien ennen suklaan jähmettymistä esimerkiksi punaisilla ja oransseilla confetti -rakeilla.

24.10.13

Karkki vai kepponen, tai kenties Hopeatoffee –kuppikakku!


Halloweenia meillä ei ole juhlittu koskaan. Syytä en tiedä. Kenties lokakuun lopussa on jo niin kokovartalokoomassa pikaisesta päivien pimenemisestä ja lämpötilan laskemisesta johtuen, ettei yksinkertaisesti ole riittänyt paukkuja juhlien suunnitteluun. Noh, ehkä aika kehno tekosyy, mutta sen ei ole väliä, sillä tänä vuonna tilanne muuttunee ainakin leipomusten osalta.

Halloween –kuppikakut päätin täyttää kauppojen hyllyillekin uudestaan ilmestyneillä hopeatoffee –karkeilla. Mielestäni lakritsin kanssa sopii yhteen erinomaisesti sitruuna, joten sitäkin tuli laitettua kuppikakkutaikinaan raasteen muodossa. Ilman sitruunaa nämä karmivat herkut toimivat myös erinomaisesti. Kuorrutuksen reseptin nappasin kinuskikissalta. Se on mielestäni kyllä aika MUST näissä kakkusissa. Koristeeksi pursotin vielä sulatettuista candy meltseistä oransseja lepakoita.

Ensi viikolla luvassa vielä jotakin Halloween –herkkua! Siihen asti ”karmivan pelottavaa” viikonloppua kaikille!
-Doro-




Hopeatoffee –kuppikakut (n.15 kpl):


kuppikakut:

3 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
75g voita sulatettuna
1 dl kermaa
4.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ pss hopeatoffee –karkkeja
(sitruunan raastettu kuori)

hopeatoffee –kuorrute:

115 g hopeatoffee –karkkeja (⅔ pss)
2 dl kuohukermaa
1.5 dl vispikermaa

koristelu:

n. 10 oranssia candy melts -nappia


kuppikakut:
Pilko hopeatoffeet pieniksi palasiksi.
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, voita ja kermaa vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää lopuksi hopeatoffeet ja halutessasi sitruunan kuoriraaste.
Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.
Anna jäähtyä.

hopeatoffee –kuorrute:
Laita hopeatoffeet ja kuohukerma kattilaan. Lämmitä niin kauan, että toffeet sulavat ja seos on tasaista. Laita seos kylmään viilenemään, mieluiten koko yöksi. Seoksen on oltava jääkaappikylmää, jotta se vatkautuu vaahdoksi.
Vaahdota sähkövatkaimella hopeatoffee-kermaseos. Vaahdota myös vispikerma. Yhdistä seokset. Pursota kuppikakkujen päälle ja koristele esim. sulatetuista candy meltseistä tehdyillä lepakoilla.

10.10.13

Pähkinäpiirakka!



Ruokakaapissamme on jo tovin lymyillyt jos jonkinmoista avattua pähkinäpussia. Aina kuiva-aineita ottaessani olen saanut varoa, etten levitä pusseja sisältöineen keittiöömme. Nyt päätin tarttua härkää sarvista ja käyttää nuo pirulaiset avatut pussit. Tietenkin pähkinät olisi voinut käyttää ruokaan, mutta makeanhimo sai minut toisiin ajatuksiin. Päätin ryhtyä pähkinäpiirakan tekoon.

Piirakkani on saanut vaikutteita amerikkalaisesta ”pecan piesta”. Perinteisesti ”pecan piehin” käytetään nimensä mukaisesti pekaanipähkinöitä. Itse kuitenkin laitoin sekaan kaikki pähkinäpussien jämät. Joukkoon mahtui niin hassel-, saksan-, pekaani- ja cashwpähkinöitä. En myöskään malttanut olla lisäämättä piirakkaan lempparimausteitani inkivääriä ja kanelia. Myös tilkka sitruunaa raikastaa tätä tuhtia herkkua.

Viikonloppua teille kaikille!
-Doro-


Pähkinäpiirakka (24 cm:n irtopohjapiirakkavuoka):


pohja:

100g voita
2.4 dl vehnäjauhoja
0.25 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1-5 tl vettä

pähkinätäyte:

50g voita
1.75 dl fariinisokeria
0.75 dl glukoosisiirappia
2 rkl hunajaa
2 tl vaniljasokeria
0.5 tl kanelia
0.25 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
3 munaa
n. 200 g pähkinöitä (pecan, hassel, saksan ym.)


pohja:
Mittaa jauhot, leivinjauhe ja sokeri kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää kylmä voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi teelusikka kerrallaan ja sekoita taikina nopeasti ”kasaan”. Älä vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun/pakastepussiin. Laita taikina lepäämään jääkaappiin n. 30 minuutiksi.
Kaulitse taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuokaa hieman isommaksi. Käännä kaulittu taikina leivinpaperia apuna käyttäen vuoan päälle. Painele taikinaa varovasti vuoan reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina pois veitsellä vuoan reunaa seuraten. Pistele haarukalla pohjan pintaan reikiä.
Laita leivinpaperi pohjan päälle ja kaada sille kuivia herneitä/papuja/riisiä ym. painoksi. Paista pohjaa 200 asteessa 7 minuuttia. Ota leivinpaperi papuineen/herneineen/riiseineen pois ja paista vielä muutama minuutti. Tarkkaile pohjaa, jottei se saa pintaansa liikaa väriä. Ota pohja uunista ja laske uunin lämpö 175 asteeseen.

pähkinätäyte:
Mittaa kattilaan voi, fariini- ja vaniljasokeri, glukoosisiirappi, hunaja, kaneli, inkivääri sekä sitruunamehu. Lämmitä seosta niin, että voi sulaa ja ainekset sekoittuvat keskenään.
Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Jätä muutamia kokonaisia pähkinöitä piirakan pintaan koristeeksi.
Vatkaa munat kevyesti niin, että niiden rakenne menee rikki. Yhdistä muniin voi-sokeriseos. Levitä esipaistetun piiraspohjan päälle rouhittuja pähkinöitä. Kaada muna-voiseos pähkinöiden päälle. Asettele halutessasi kokonaisia pähkinöitä vielä täytteen pintaa koristamaan. Paista piirasta 175 asteessa n. 20-25 min tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut pintaan kauniin värin.