30.7.16

Terveellinen överipirtelö!


Nyt on supertrendikästä tehdä pirtelöitä, jotka ovat ylitsepursuavia ja lähes mahdottomia nautittavia. Pirtelöt ovat kerrassaan houkuttelevia, mutta myös kaloripommeja. Herkkubloggaajana en varsinaisesti kavahda kaloreita. Toisinaan on kuitenkin kiva tehdä jotakin, jota voi ihan oikeasti nauttia hyvällä ja terveellisellä omallatunnolla.

Oma överipirtelöreseptini tai ennemminkin överismoothieni on tervellisyyden ruumiillistuma. Vai miltä kuulostaa kombo banaanista, mustikoista, mustaherukoisya, cashewpähkinöistä ja mantelijuomasta. Päällä komeilee kookoskermakuorrutus mantelirouheella. Viimeisenä silauksena on raakasuklaakastike. Nam, nam ja vielä kerran nam. Ja vaikka tämä on terveellistä, ei tämä varmastikaan häviä herkullisuudessaan ihan oikeille pirtelöille.

-Doro-



Terveellinen överipirtelö (2 annosta):

1 dl cashewpähkinöitä
5 dl mantelijuomaa
2 banaania
1,5 dl marjoja (itse käytin mustikoita ja mustaviinimarjoja)
(hunajaa)

3 dl kookoskermaa
1 tl hunajaa

1 rkl sulaa kookosöljyä
1 rkl vaahterasiirappia / agavesiirappia / hunajaa
1,5 rkl raakakaakaojauhetta

2 rkl mantelirouhetta

Liota Cashew-pähkinöitä mantelijuomassa puolisen tuntia. Blendaa seos tasaiseksi. Lisää banaanit ja mustikat. Blendaa tasaiseksi. Tarkista maku. Voit lisätä halutessasi hunajaa, mikäli seos ei ole riittävän makeaa. Kaada seos tarjoilulaseihin.

Vaahdota jääkaappikylmä kookoskerma (käytä vain kiinteää osaa kermasta) ja hunaja vaahdoksi. Vaahdotus kestää tovin, mutta lopputulemana on ihana kermavaahtoa muistuttava vaahto. Ole kärsivällinen. Muista, että kookoskerman tulee olla täysin kylmää.

Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota "pirtelöiden" päälle kunnon keot kookoskermaa.

Sulata kookosöljy vesihauteessa yhdessä vaahterasiirapin kanssa. Lisää raakakaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Valuta lusikalla raakasuklaakastiketta kookoskerman päälle. Viimeistele pirtelöt mantelirouheella. Tarjoile!

26.7.16

Punaherukkainen Brita-kakku!


Brita-kakku on kesäkakku. Teen sitä ainoastaan kesäisin ja aina mansikkaisena. Ystäväni kertoi, että hänen äitinsä tekee Britan aina punaherukoista. Loistava idea, jota täytyi ehdottomasti kokeilla.

Vaikka mansikka-Brita on herkkua, minusta tuli kyllä punaherukan kannattaja kertaheitolla. Punaherukan happamuus toimii loistavasti makean marengin kanssa. Hassua, etten ollut ikinä itse tullut ajatelleeksi korvata mansikkaa herukoilla. Joskus todelliset klassikot kun vain ovat niin vahvasti tietyssä moodissa omassa mielessä. Ehkäpä testaan tänä kesänä Brita-kakkua vielä mustaherukoista, jotka ovat omia suosikkejani.

Brita-kakku ei ole mielestäni mikään kakkujen kaunotar. Oma Britani oli aika räjähdys kermatäytteiden jälkeen. Päätin hieman siistiä kakkua levittämällä kermavaahtoa myös kakun reunoille. Vino ja rustiikkinen kakusta silti tuli. Ehkäpä juuri tämä kakku voi olla sopivasti vinksallaan.

Katsotaan, mitä seuraavaksi leivon. Mitään uunileivonnaista ei näillä helteillä voi tehdä. Muuten kotona on jatkuva sauna:)

Ihanaa ja lämmintä viikkoa!
-Doro-




Punaherukkainen Britakakku (20cm):

pohja:

125g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

pohjan marenki:

3 valkuaista
1,8 dl sokeria

täyte, kuorrutus ja koristelu:

4 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
½ tl vaniljajauhetta
n. 2 ½ dl punaherukoita
muita marjoja koristeluun


pohja ja pohjan marenki:
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset joukkoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kanssa.
Levitä kakkutaikina tasaisesti kahteen kunnostettuun (leivinpaperi pohjalla + voitelu ja jauhotus) 20 cm:n irtopohjavuokaan. Esipaista pohjia 200 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pinnat ovat kauniin ruskeita.
Vaahdota valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeria pienissä erissä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla esipaistettujen pohjien päälle. Jatka pohjien paistamista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes marenki on kauniin ruskeaa. Anna pohjien jäähtyä vuoissaan noin 10 minuuttia. Poista vuoat ja jätä pohjat jäähtymään ritilän päälle.

täyte ja koristelu:
Vaahdota kerma, sokeri ja vanilja. Lusikoi kermasta noin kolmannes toisen pohjan päälle. Ripottele pinnalle punaherukoita. Nosta toinen pohja varovasti päälle. Kuorruta kakku kermalla ja koristele se tuoreilla herukoilla ja valitsemillasi muilla marjoilla.

23.7.16

Herkulliset hedelmävartaat!


Meidän perheen kesän kestojälkkärinä ovat olleet hedelmävartaat. Vartaat ovat äärettömän helppoja tehdä ja nopeita grillata. Pienen ekstralisän vartaisiin saa valelemalla ne vaahterasiirapilla. Pieni ripaus suolaa kruunaa herkut.

Kuviin päätyivät mansikka-ananasvartaat. Kesän mittaan vartaisiimme ovat mansikoiden lisäksi päätyneet nektariinit, persikat ja kirsikat.Olemme grillailleet myös ihan vesimeloneja sellaisenaan paloina.

Pieni suolaripaus grillauksen lopuksi saattaa kuulostaa oudolta. Kannattaa kuitenkin testata. Suola sopii nimittäin oivallisesti makeiden hedelmien kaveriksi. Mutta muista, että suolaa ei sovi ripsautella liikaa, vain pieni hyppysellinen.

Helle olet odotettu ja tervetullut. Jään odottelemaan sinua.

-Doro-




Hedelmävartaat:


esim. ananasta ja mansikoita
vaahterasiirappia vartaiden valeluun
ripaus suolaa

puisia grillitikkuja


Laita puiset grillitikut reiluksi puoleksi tunniksi likoamaan veteen. Viipaloi ja käsittele hedelmät. Sujauta hedelmät grillitikkuun ja valele ne kevyesti vaahterasiirapilla.

Grillaa vartaita hiilloksessa sen aikaa, että hedelmät saavat pintaansa hieman väriä. Voit grillauksen aikana valella vielä kertaalleen vartaat vaahterasiirapilla. Nosta vartaat grillistä ja ripsauta suolaa himpun verran hedelmille. Nauti sellaisenaan tai vaikka jäätelön kera.


19.7.16

Jogurtti-kermapannacotta tuoreilla marjoilla!


Itse lukeudun niihin, jotka voisivat syödä turkkilaista jogurttia kulhotolkulla. Usein viikonloppuaamujen herkkuaamupalana saatankin syödä kulhollisen turkkilaista jogurttia, marjoja ja hunajaa.

Askeleen pidemmälle vietynä turkkilainen jogurtti taipuu myös ihaniksi jälkkäreiksi. Sen happamuus sopii kuin nenä päähän makeaan, joskus jopa ällömakeaan pannacottaan. Tuoreet marjat kruunavat tämän herkun ja vola, kesän helpon jälkkäri on valmis.

-Doro-






Jogurtti-kermapannacotta tuoreilla mansikoilla (n. 4 annosta riippuen tarjoilukulhojen koosta):

3 dl turkkilaista jogurttia
2 dl kermaa
½ dl hunajaa (esim. Akaasiahunajaa, joka on maultaan mietoa)
1 tl vaniljajauhetta
¼ tl kardemummaa
3 liivatetta

esim. mansikoita tai muita tuoreita marjoja koristeeksi
juoksevaa hunajaa

Laita liivatteet likoamaan viideksi minuutiksi kylmään veteen. Kiehauta kerma, hunaja ja mausteet. Nosta levyltä ja lisää puristellut liivatteet. Jäähdytä seos, mutta älä anna sen hyytyä. Lisää lusikalla notkistettu jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos tarjoilukulhoihin ja laita jääkaappiin hyytymään.

Koristele hyytyneet pannacotat esim. hunajassa pyöritellyillä mansikkasiivuilla tai muilla valitsemillasi tuoreilla marjoilla. Tarjoile!

16.7.16

Kirsikka-suklaatorttu!


Kesä on vaan niin ihanaa aikaa, kun joka paikka pursuaa tuoreita marjoja ja hedelmiä. Leivontaideat eivät lopu. Viime viikolla nappasin kaupasta mukaani kirsikoita. Halusin ehdottomasti niille kaveriksi suklaan, vaikkei se leivonnaisesta teekään mitään raikasta kesäherkkua.

Vaikka tämä torttu oli kaikkea muuta kuin raikas, ei sitä voi moittia mauttomuudesta. Voi vitsin miten hyvää ja täyteläistä. Tämä on todellisen suklaaystävän unelma.

Viikonlopun jatkoja!
-Doro-





Kirsikka-suklaatorttu:

pohja:

130 g jääkaappikylmää voita
0,75 dl sokeria
n. 2dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1,25 dl mantelijauhoja
loraus vettä tarpeen vaatiessa
 (kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)

kirsikkahilloke:

n. 375g kirsikoita
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
0,25 dl vettä

suklaatäyte:

200 g tummaa suklaata (55% kaakaota)
3 dl kermaa
½ liivate
2 rkl voita huoneenlämpöisenä

koristelu:

n. 15 tuoretta kirsikkaa
n. 2rkl suklaarouhetta
n. 2rkl pähkinärouhetta


pohja:
Sekoita vehnä-, manteli- ja kaakaojauho sekä sokeri keskenään. Nypi voi joukkoon. Mikäli taikina jää kovin murumaiseksi, eikä muodostu yhtenäiseksi palloksi, lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Taikina on valmista, kun siitä muodostuu pallo, mutta se ei jää käsiin kiinni. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina voideltuun vuokaan (itse käytin irtopohjaista torttuvuokaa) leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset reiät. Siisti veitsellä vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan kauttaaltaan. Laita leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa leivinpaperi päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne tukevat myös vuoan reunoilla olevaa taikinaa.

Paista torttupohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia. Ota leivinpaperi riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä.

kirsikkahilloke:
Pese kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kaikki hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä hilloa noin 25 minuuttia tai kunnes kirsikat ovat pehmenneet ja hillo on keittynyt kasaan. Mikäli keittämisen aikana neste meinaa loppua kattilasta, voit lisätä sitä pieniä määriä. Varo kuitenkin liiallista lisäämistä. Silloin hillokkeesta tulee liian juoksevaa ja se tulee kastelemaan torttupohjan. Anna hillokkeen jäähtyä kokonaan.

Kun hillo on jäähtynyt, levitä se jäähtyneen torttupohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita sivuun odottamaan suklaatäytettä.

suklaatäyte ja tortun viimeistely:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Hienonna suklaa pieneksi muruksi. Kuumenna kermasta 2 dl kiehuvaksi. Nosta liedeltä ja kaada suklaamuru kuuman kerman joukkoon. Anna seoksen seistä noin 2 minuuttia. Sekoita seos tämän jälkeen tasaiseksi. Lisää vielä huoneenlämpöinen voi vedestä puristeltu liivate. Sekoita tasaiseksi. Jätä jäähtymään, muttei jähmettymään.

Vaahdota jäljellä oleva kerma (1 dl) vaahdoksi. Nostele se jäähtyneen suklaaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaatäyte kirsikkahillokkeen päälle torttupohjalle.

Nosta torttu kylmään jähmettymään. Kun torttu on ollut tovin jääkaapissa, koristele se tuoreilla kirsikoilla, suklaa- ja pähkinärouheella.

13.7.16

Ihania herkkuja Kuresaaressa!


Heipparallaa. Tovi on kulunut edellisestä postauksestani. Kesä tuppaa olemaan ohjelmaa täynnä, joten koneen äärelle on aikataulullisesti suhteellisen hankala saada varatuksi riittävästi aikaa. Nyt pitelen sadetta ja odotteen perhettäni saapuvaksi. Tämä on juuri oikea hetki kirjoitella parin viikon takaisesta lomamatkastamme Viron Kuresaareen.

Näkökulma postaukselleni on jo selvä. Mistäpä muusta kuin ruoasta ja herkuista sitä kirjoittaisikaan. Ne muutamat kerrat, joina kävimme ravintolassa olivat onnistuneita ja makuelämyksiä pullollaan.

Kuresaaren keskustassa sijaitsevan linnan vallihaudan vieressä nököttää ravintola KuuKuu. Sijainti on mitä loistavin ja maisemat terassilta vertaansa vailla. Ravintola on myös sisätiloiltaan viihtyisä ja avara. Lisäplussaa paikan lapsiystävällisyydestä. Porukkamme pienimmät saivat heti alkajaisiksi tehtäviä ja värityskuvia. Plussaa myös lastenlistan kasviburgerista.

KuuKuun ruoka oli hyvää ja kauniisti aseteltua. Hinnat eivät pilviä hiponeet. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

kasvis-cuscuspyörykät

paistettua kampelaa, perunoita ja hölskykurkkuja

lasten kasvishampurilainen

valkosuklaa- ja mansikkamoussekakut

Ravintola Retro oli puolestaan toinen ravintola, jossa asioimme matkamme aikana. Retro sijaitsee aivan Kuresaaren keskustassa pääkadun varrella. Retro on valittu vuoden 2016 Viron parhaiden ravintoloiden joukkoon, eikä syyttä. Ruoka oli todella hyvää, ilmapiiri mahtava ja hinnat laatuun nähden edulliset. Raaka-aineet ovat lisäksi lähituotauntoa ja todella laadukkaita.

Retron sisäterassi


neulamuikut ja maustettu majoneesi

elämäni paras parsakaalisosekeitto

lammasburgeri

haloumi-punajuurisalaatti

Ruoka oli sen verran herkullista, että visiteerasimme Retrossa kahdesti. Mikäli lomapäiviä olisi vielä ollut jäljellä, olisin varmasti piipahtanut sielä vielä kertaalleen.

juustolajitelma

valkosipulileipäkrutongit

valkosipulileipäkrutongit

pihviä ja uunijuureksia

päivän kala: paistettu siika

Moni mielenkiintoinen ravintola jäi käymättä. Saarenmaa on kuitenkin lähellä ja helposti saavutettavavissa, joten eiköhän sinne tule uudelleenkin matkattua.

Reissun jälkeen en ole juuri ehtinyt leipomaan. Yhden nopean ja niin herkullisen tortun sain kuitenkin tekaistua kummityttöni synttäreille. Siitä lisää seuraavassa postauksessa...

-Doro-

5.7.16

Järjettömän hyvä mansikka-mustaherukkakakku!


Tänä vuonna marjat ovat kypsyneet aikaisin. Meidän perhe suuntasi tutulle Luomu-mansikkatilalle lauantaina ja jälleen poimimme talven varalle ison kasan mansikoita.

Ihan kaikki marjat eivät päätyneet pakastimeen, vaan olihan mansikoista keksittävä jotakin leivottavaakin. Mansikat toimivat mielestäni parhaiten perinteisessä mansikkakakussa.

Pieni tvisti mansikkakakulle oli toki tehtävä. Vajaa kuukausi takaperin olin Annin uunissa -verkkokaupan avajaisissa ja sieltä mukaani tarttui mustaherukkajauhetta. Jokainen lusikallinen tuota jauhetta on ehtaa tavaraa ja todella maistuvaa. Maustoin jauheella kakkupohjan ja kakun täytteen. Kakkupohjassa jauheen maku hieman katosi. Sen sijaan täytteessä se oli erinomaista ja antoi herkullisen makuparin mansikalle.

Kaverini ja hänen kumppaninsa kehuivat kakkua kilvan. Myös minusta se oli todella hyvää, melkeinpä perinteistä mansikkakakkua parempaa.

Heips!
-Doro-




Mansikka-mustaherukkakakku (15 cm):

sokerikakkupohja:

2 dl kananmunaa (noin 3 munaa)
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1.5 dl vehnäjauhoja
0.5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
(jauhoja, munia ja sokeria tulee kaikkia määrällisesti saman verran)

täyte ja koristelu:

3 dl kermaa
2/3 prk pehmeää maitorahkaa
n. 6 rkl sokeria tai maun mukaan
n. 6 tl mustaherukkajauhetta (pakastekuivattua)
(2 tl vaniljakreemijauhetta)
mansikoita reilusti

kostutus:

2 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
½ dl vettä


sokerikakkupohja:
Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Sekoita varoen. Kaada taikina kunnostettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 35 min. tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna jäähtyä hetki, jonka jälkeen kumoa pohja ritilälle vielä jäähtymään.

Kun pohja on täysin jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan.

täyte:
Mittaa kerma, sokeri ja mustaherukkajauhe kulhoon. Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen Mikäli haluat täytteestä hieman jämäkämmän, käytä vaniljakreemijauhetta. Lisää sitä vähitellen vaahdotuksen aikana.

Sekoita maitorahka tasaiseksi ja lisää se kermavaahtoon. Tarkista maku ja lisää sokeria tai mustaherukkajauhetta tarpeen ja makusi mukaan.

kakun kokoaminen ja koristelu:
Nosta yksi kakkupohjista tarjoilualustalle ja kostuta sitä sitruunavedellä maltillisesti. Lusikoi täytteestä noin kolmannes pohjan päälle ja levitä sitä tasaisesti. Mikäli haluat kakkuusi mansikat, kuten omassani on, jätä pohjan reunoille hieman tilaa. Asettele mansikanpuolikkaat pystyyn niin, että kermamassa tukee niitä. Voit halutessasi viipaloida mansikoita vielä täytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Nosta toinen kakkupohjista edellisen täytteellä vuoratun pohjan päälle. Kostuta pohja ja toimi aivan kuten edellä. Nosta viimeinen pohja koko komeuden päälle ja muista kostuttaa myös se. Viimeistele kakku lopulla täytekuorrutuksella ja kasaa päälle suuri keko mansikoita.

1.7.16

Retrot kauralastu-puffetjäätelöt!


Viikon loma Viron Kuresaaressa on takanapäin. Reissu oli huikean onnistunut. Viikkoon en leiponut, vaan nautiskelin toisten tekemillä herkuilla. Kamera mulla oli kainalossa koko ajan, joten sain ikuistettua herkuista suuren osan myös myöhemmin teille näytettäväksi. Kuresaaripostaus on siis tuloillaan.

Ennen lomaani Anni Annin uunista -blogista haastoi minut Dr. Sugarin retroleivontahaasteeseen mukaan. Lomalla ehdin pohdiskella omaa suosikkiretroherkkuani.

Mokkapalat, kookos-suklaapallot ja riisimurosuklaa olivat suosikkiherkkuja lastenkutsuilla ja koulun pullamyyjäisissä. Edellisiä on tullut tehtyä myös aikuisena, joten ne eivät valikoituneet tähän haasteeseen.  Halusin jotakin, jota en ole tehnyt sitten lapsuuteni.

Pitkään pohdittuani hoksasin, että kauralastut ovat jääneet tekemättä koko aikuisikäni. Lapsena leivoin niitä usein juurikin niiden helppouden vuoksi

Sellaisinaan kauralastut ovat ihania, mutta erityisen hyviä ne ovat jäätelön kanssa. Niinpä omat kauralastuni muuntautuivat puffetjäätelöiden kuoriksi. Sisälle sujautuin perinteisen vaniljan sijaan uutta Jaffajäätelöä. Herkullista, helppoa ja niin retroa! Ja varmaan arvaattekin, miksi puffetjäde. No niitähän minä söin koko lapsuuteni Mac-mehujäiden ohella.

Huippua loppuviikkoa!

-Doro-





Kauralastut ja puffetjäätelöt (n. 8 kpl):

kauralastut (n.16 kpl):

100g voita
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 muna

puffetjäätelöt:

16 muotoonsa leikattua kauralastua
1 l jäätelöä (Kannattaa käyttää kartonkiin pakattua jäätelötiiltä. Siitä on helppo leikata paloja.)


kauralastut:
Sulata voi kattilassa. Lisää sokerit ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaurahiutaleet keskenään ja lisää ne voi-sokeriseokseen. Lisää lopuksi muna ja sekoita tasaiseksi.

Anna taikinan tekeytyä ja turvota noin 10 minuuttia. Muotoile pellille leivinpaperin päälle suorakaiteen mallisia pötkylöitä taikinasta. Jätä reilusti leviämistilaa, sillä taikina leviää paljon paistettaessa. Voit tehdä yhden koelastun ja paistaa sen, jotta näet, miten taikina käyttäytyy ja onko sinulla riittävästi taikinaa halutun muodon aikaansaamiseksi.

Paista lastut 200 asteessa n. 8 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Voit paistaa useamman pellillisen kerrallaan kiertoilmatoimintoa apuna käyttäen. Laske tällöin uunin lämpö 175 asteeseen.

Leikkaa kauralastut muotoonsa, kun ne ovat vielä lämpimiä. Anna jäähtyä.

puffetjäätelöt:
Ota jäähtyneet kauralastut esille ja aseta niistä puolet ylösalaisin pöydälle. Leikkaa jäätelöstä kauralastujen muotoiset palat ja aseta palat ylösalaisin olevien kauralastujen päälle. Nosta loput kauralastut jäätelöiden päälle oikeinpäin. Voit pakastaa puffetjäätelöt sellaisinaan ja tarjota myöhemmin.