31.5.13

Vadelma-maitosuklaakääretorttu!


Valokuvaussessioni kolmas herkkutarjottava oli vadelma-maitosuklaakääretorttu. Blagioin ohjeen aikalailla suoraan ihanalta brasilialaiselta bloggaajalta Raiza Costalta. Ihastuin kääretortun söpöön sydänkuviointiin. Kuvio oli todella helppo tehdä. En vaivaudu kirjoittamaan ohjeistusta, koska Raiza on tehnyt oivan videon aiheesta omassa dulce delight –blogissaan. Löydät blogista myös valmiita printattavia sapluunoita erilaisten kuvioiden tekemiseen.

Huh hellettä ja aurinkoa teille!



Vadelma-maitosuklaakääretorttu:


kääretortun printti:

1 valkuainen
30g sokeria
20g vehnäjauhoja
20g kaakaojauhetta (makeuttamaton)
20g huoneenlämpöistä voita

kääretorttupohja (25x39 cm:n vuoka tai muu vastaava):

4 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1.2 dl sokeria
60g voita sulatettuna
1.8 dl vehnäjauhoja
(sokeria muutama lusikallinen leivinpaperin päälle)

täyte:

130 g maitosuklaata tai mitä tahansa suklaata rouhittuna
2.5 dl kuohukermaa
1.5 dl vadelmia tai mitä tahansa marjoja


kääretortun printti:
Sekoita valkuainen ja sokeri keskenään. Lisää vehnä- ja kaakaojauhot. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi. Sekoita tasaiseksi. Katso video printin tekemisestä dulce delight –blogista. Laita pakastimeen noin 15 minuutiksi. HUOM! printtitaikinaa jää aika reilusti yli. Voit halutessasi vaikka puolittaa taikinan määrät.


kääretorttupohja:
Vaahdota valkuaiset. Lisää puolet sokerista vähitellen vaahdon alkaessa muodostua. Vaahto on valmista, kun seos kiiltää ja siihen jää vatkaimesta huippuja. Sekoita keltuaiset ja loppu sokeri keskenään. Tee kevyt vaahto. Lisää valkuaisvaahto keltuaisvaahtoon varovasti käännellen. Lisää puolet sulasta voista ja jauhoista. Sekoita varoen. Lisää loput jauhot ja voisula. Sekoita. Levitä taikina tasaisesti pakastetun kääretorttuprintin päälle. Paista 200 asteessa n. 7 min. tai kunnes kääretorttupohja on kypsä. Kumoa kypsä kääretorttu sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota uunissa ollut leivinpaperi varovasti. Anna jäähtyä.

täyte:
Kiehauta kerma ja kaada rouhitun suklaan päälle. Anna seistä muutama minuutti. Sekoita tasaiseksi. Laita suklaakerma kylmenemään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Vaahdota kylmä massa vaahdoksi.

kääretortun kokoaminen:
Levitä vaahdotettu suklaakerma kääretorttupohjan päälle. Jätä muutama sentti tortun päästä ilman suklaakermaa. Levitä vadelmat joko tasaisesti suklaakerman päälle tai toiseen päätyyn pohjaa, jolloin vadelmat jäävät kääretortun keskelle. Rullaa torttu varoen ja kääri kelmuun. Laita vetäytymään muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

29.5.13

Tequila-limekakku (gluteiiniton)


Tämän tequila-limekakun ohjeen olen saanut aikanani ystäväni polttareissa vajaa kuusi vuotta sitten. Kakku on ennen kaikkea raikas ja se saa ihanaa twistiä muutamasta lorauksesta tequilaa. Hyydykekakut ovat siitä mahtavia, että ne voi helposti muuntaa gluteiinittomiksi käyttämällä pohjaan keliaakikoille soveltuvia pikkuleipiä. Itse käytin ensimmäisen kerran gluteiinittomia kaurakeksejä tämän kakun pohjassa ja lopputulos oli mitä erinomaisin.

Kakku oli tarjolla samassa valokuvaussessioissa kuin edellisen postaukseni suklaa-karamellitorttu. Nämä kaksi kakkua täydentävät kivasti toisiaan, toisen ollessa raikas ja toisen täyteläinen ja makea. Kakut ovatkin mielestäni oiva vaihtoehto esimerkiksi puffet-pöydän tarjottaviksi. Mikäli lapsia on herkuttelemassa, voi tequilan jättää vallan mainiosti pois.

Ohessa ohje 20 cm:n kakkuun. Laitan postauksen loppuun ainemäärät 24 cm:n kakulle.

Nauttikaahan lämmöstä! Minä jatkan hyttysten metsästystä. Niitä tuntuu olevan iso armeija pesiytyneenä meidän taloon.

Teguila-limekakku (20cm:n irtopohjavuoka):


pohja:

150g gluteiinittomia kaurakeksejä esim. Semper (myös tavalliset kaurakeksit käyvät. Mikäli käytät tavallisia kaurakeksejä, saatat tarvita voita hieman enemmän tai vähemmän. Annostele voita siis vähitellen. Pohjan koostumus on oikea, kun voi sitoo keksimurut ja ne jäävät kädessä puristaessa kasaan.)
50 g voita
(1 tl jauhettua inkivääriä)

täyte:

0.75 dl tuorepuristettua limen mehua (noin 3 kpl)
3 limen kuoret raastettuna
1 prk maitorahkaa
1.5 dl sokeria
3 rkl tequilaa tai maun mukaan
2 dl kermaa
4 liivatetta

koristeluun n. 1,5 dl vispikermaa ja limen kuoriraastetta


Pohja:
Murskaa pohjan kaurakeksit pieneksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimisessa. Murskaaminen onnistuu myös muovipussissa tai keittiöpyyhkeen sisässä kaulimella mätkien. Sulata voi ja sekoita keksimurujen ja jauhetun inkivääri joukkoon. Painele pohjamuruseos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:
Pese limet ja raasta niiden vihreä kuori. Varo raastamasta vaaleaa osaa. Purista raastamisen jälkeen limeistä mehut. Yhdistä rahka, sokeri, alkoholi, limen kuoriraaste ja puolet limemehusta. Liota liivatteita 5 min. kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna loput limemehusta lähes kiehuvaksi ja liota siihen liivatteet. Lisää rahkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi kermavaahto. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Kun kakku on hyytynyt, ota se varovasti pois irtopohjavuoasta. Saatat joutua ”avaamaan” kakun reunat veitsellä viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. Itse käytin irtopohjavuoan reunoilla piirtoheitin kalvosta leikattuja liuskoja. Näin saat varmasti siistin lopputuloksen. Koristele kakku esimerkiksi kermapursotuksilla ja limen kuoriraasteella.

HUOM! Voit tarjota kakun kanssa mansikkamelbaa. Se on todella hyvää ja sopii upeasti kakun kanssa. Itse en sitä ehtinyt tehdä. Tässä kuitenkin ohje: mansikoita, sokeria ja loraus tequilaa. Kaikkea maun mukaan ja sauvasekoittimella sekaisin.


Ainemäärät 24 cm:n kakulle:

pohja:
175 g kaurakeksejä
75 g voita
(1 tl jauhettua inkivääriä)

täyte:
1 dl limen mehua
neljän limen kuoriraaste
3 dl sokeria
2 prk maitorahkaa
6 rkl tequilaa
6 liivatetta
3.5 dl kermaa

25.5.13

Suklaa-karamellitorttu


Serkkuni tulivat käymään. Käynnin tarkoituksena oli virallisesti opettaa minua paremmaksi valokuvaajaksi. Serkkuni mies hoiti tämän osuuden ja minä puolestani kestitsin parhaani mukaan vieraitani. Herkut tekivät kauppansa ja ehkä jokin opinjyvänen jäi myös allekirjoittaneen mieleen päivän valokuvausannista.

Tämä suklaa-karamellitorttu valikoitui ehdottomasti omaksi suosikikseni herkkupöydästä. Karamellikastikkeeksi keitetty kondensoitu maito täydensi täyteläistä suklaapäällistä. Makeaa, mutta ehdottoman hyvää.

Tässäpä reseptiä. Viikonlopun jatkoja!



Suklaa-karamellitorttu:


pohja:


3 dl vehnäjauhoa
0.8 dl kaakaojauhetta (sokeroimatonta)
¼ tl soodaa
120 g voita
1.2 dl sokeria
0.5 dl fariinisokeria
2 keltuaista
(paistamiseen kuivia herneitä ym.)


täyte:


180 g suklaata rouhittuna
2.5 dl kuohukermaa
2 munaa
ripaus suolaa

lisäksi purkki valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa


Pohja:
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voivaahtoon varovasti käännellen. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Tee taikinasta pallo ja kääri kelmuun. Anna seistä jääkaapissa vähintään tunti. Kauli kylmä taikina leivinpaperien välissä torttuvuoan kokoiseksi (huomioi myös reunat) levyksi. Laita levy leivinpapereineen jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

Ota taikinalevy kylmästä ja poista toinen leivinpaperit. Kumoa taikina kunnostetun torttuvuoan päälle ja asettele taikina siististi vuokaan. Levitä puhdas leivinpaperi taikinan päälle torttuvuokaan. Kaada leivinpaperin päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Herneitä tulee olla niin paljon, että ne tukevat taikinan reunojakin.

Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 20 min. Ota paino ja leivinpaperi pois ja paista vielä n. 5 min. Tarkkaile pohjaa, jottei se tummu liikaa.

Suklaaäyte:
Kuumenna täytteen kerma kiehumispisteeseen. Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle. Anna seistä muutama minuutti, jonka jälkeen sekoita massa tasaiseksi. Lisää kaksi munaa ja ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi.

Tortun kokoaminen:
Kaada purkillinen karamellisoitua kondensoitua maitoa torttupohjalle ja levitä tasaiseksi. Kaada karamellin päälle suklaatäyte. Paista 160 asteessa n. 20-30 minuuttia. Torttu on valmis, kun täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Se ei siis enää hylly. Tarkkaile torttua, jottei sen reunat pala. Mikäli reunat alkavat tummua liiaksi, laita tortun päälle folio ja jatka paistamista normaaliin tapaan.


23.5.13

Herkkuja pöytä pullollaan ja valokuvausoppia!


Pari viikkoa takaperin sain odotettuja vieraita. Serkkuni vierailivat meillä täällä maalla. Eksotiikkaa oli kerrakseen pieniä hiekkateitä ajellessa ja maaseudun ilmaa nuuhkiessa. Matkalla oli myös virallinen tarkoitus. Serkkuni mies opiskelee valokuvausta ja näinpä päätin hyödyntää hänen oppinsa parantaakseni blogini kuvallista antia. Paljon sain uutta tietoa. Nähtäväksi vain jää, osaanko hyödyntää tuon kaiken teorian käytäntöön.

Jos kurkistaa blogini ekoja postauksia, voi huomata miltä tasolta olen kuvauksessa lähtenyt liikkeelle. Alkuun en osannut käyttää järkkärissäni kuin automaattitoimintoa ja sen kyllä huomaa (ylipäänsä ihmetyttää miksi mulla on edes ollut järkkäri). Pikkuhiljaa olen uskaltanut mennä enemmän ja enemmän manuaalikuvauksen suuntaan ja tällä hetkellä käytän ainoastaan manuaalia, tosin aika kehnosti. Yritystä siis on ja kuten tiedämme tieto lisää tuskaa ja eritoten tarpeita. Serkkujeni vierailun saattelemana hankintalistallani ovat uusi kamera, irtosalama ja makro-objektiivi. Aika kalliiksi tulee tämä bloggaaminen:)

Tietenkin tapaamista varten oli pakko leipoa paljon herkkuja, jotta olisi sitten mitä kuvata. Herkkupöytään tein vadelma-maitosuklaakääretorttua, tequila-limekakku, suklaa-karamellitorttua ja vaahtokarkkeja. Edellisten reseptit tulevat piakkoin, kunhan ehdin ne vain näpytellä koneelle. Tarkoitukseni on myös kirjoittaa kooste valokuvausopetussessiostani ja jakaa kaikki kuvausvinkkini parempien kuvien aikaansaamiseksi.

Heips ja palailen piakkoin. Odotellessasi reseptejä, voit fiilistellä katselemalla kuvia:)







17.5.13

Suklaa-toffeekuppikakut!



Kävin tässä taannoin pistäytymässä työpaikallani ja hieman fiilistelemässä  ajatusta töihinpaluusta. Työkavereita oli mukavaa nähdä ja jotenkin se härdelli työpaikallani tuntui kotoisalta. Toisaalta härdelli omassa perusarjessakin on välillä aikamoista, joten vielä meinaan hetken malttaa olla kotona. Tai no ei niinkään hetkeä, vaan kokonaisen vuoden. Ainakin töihin palaaminen vuoden kuluttua tuntunee varmasti ansaitulta ja superkivalta.

Tietenkin työkavereita pitää muistaa herkuilla ja näin bloggaajana on aina mukavaa, kun herkkuja saa tehdä muiden masuja täyttämään. Päädyin tekemään suklaa-toffeekuppikakkuja. Kuppikakuissa on kuorrutteena suosimani sveitsiläinen voikreemi suklaalla maustettuna. Osa taikinan jauhoista tuli korvattua vahvalla kaakaojauheella suklaisuuden lisäämiseksi. Lisäksi sattumina on sekä suklaahippuja että suklaatoffeekarkkeja. Sattumat voi jättää halutessaan pois ja niitä voi varioida määrättömästi. Myös kaakaojauheen määrää voi muuttaa riippuen omasta suklaaherkkyydestään. Reseptissä on mielestäni paljon kaakaojauhetta, joten jos vähentämään rupeat, muista korvata pois ottamasi kaakaojauhe tavallisilla vehnäjauhoilla. Hyvin tekivät herkut kauppaansa.

Heipparallaa ja aurinkoa!

 


Suklaa-toffeekuppikakut (n. 15 kpl):


kuppikakut:


2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g sulatettua voita
1 dl kermaa/maitoa
2.25 dl vehnäjauhoja
0.75 dl kaakaojauhetta (sokeroimaton)
1.5 tl soodaa
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaesanssia
15 suklaa-toffeekarkkia pilkottuna (käytin rainboun suklaatoffeekarkkeja)
1 dl suklaahippuja / tummaa suklaata karkeaksi rouhittuna


sveitsiläinen voikreemi:


150 g valkuaista
250 g sokeria
300g suolatonta voita viileänä mutta ei kylmänä
1 tl vanilja-aromia
140 g tummaa suklaata sulatettuna ja jäähdytettynä


kuppikakut:
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, kermaa ja sulaa voita vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää lopuksi pilkotut suklaatoffeet ja suklaahiput. Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.


Sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi. Lisää lopuksi vaniljaesanssi ja sula, jäähtynyt suklaa.

Pursota kuppikakut ja koristele esim. suklaarouheella. Kuppikakut säilyvät hyvin jääkaapissa. Kuppikakkujen kannattaa antaa olla huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjoamista, jotta voikreemi ehtii hieman pehmetä.

11.5.13

Eväsretkelle mukaan banaani-saksanpähkinä-suklaapikkuleipiä!


Ilmat lämpenivät kertarysäyksellä. Auringon paisteessa viihtyy vaikka kuinka pitkään. Meidän perhe päättikin sään innoittaman lähteä pienelle retkelle läheisen joen rantaan. Ensin käveltiin tovi junaradan kiskoja pitkin. Pienin retkeläisistä oli aivan tohkeissaan. Junarata ei meinannut päästää otteestaan. Sitä tutkittiin joka suunnasta ja ihmeteltiin mistä se juna oikein tulee ja minne se menee. Eli junat ovat edelleen kova juttu vaikka traktorit ne taitavat jo viedä voiton.

Pienelle retkeläiselle oli keksittävä jotakin evästä, joka olisi helppo pureskella vajaalla purukalustolla. Niinpä kokeilin banaani-suklaa-saksanpähkinäpikkuleipiä, jotka olivat juuri sopivan pehmeitä ja meheviä retkieväitä. Aika makeita nämä herkut kyllä ovat, mutta sokerin määrää voi suosiolla hieman pienentää. Menekki oli taattu.

Saas nähdä, miten minua hemmotellaan huomenna äitienpäivänä. Ihanaa äippäpäivää kaikille äideille!



Banaani-saksanpähkinä-suklaapikkuleivät:


170 g voita
1.75 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 banaani
1 muna
2.25 dl kaurahiutaleita
3.4 dl vehnäjauhoja
0.5 tl soodaa
1 dl suklaahippuja / suklaata karkeaksi rouhittuna
1 dl paahdettuja saksanpähkinöitä karkeaksi rouhittuna

Paahda saksanpähkinät pannulla niin, että ne saavat hieman väriä. Pilko ja anna jäähtyä. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää voimunavaahtoon lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi ja muotoile pellille leivinpaperin päälle pyöreitä palloja. Jätä riittävästi leviämisvaraa. Paista 190 asteessa n. 13min.





4.5.13

Jauhoton mutakakku: syntisen hyvää!


Mutakakku on meikäläisen top 10 -listan kärkipäässä (listalle ovat päässeet myös edellisen postaukseni suolapähkinä-karamellikuppikakut). Se on helppo ja nopea valmistaa, ainekset löytyvät suurella todennäköisyydellä kaapista ja kakku tyydyttää pahimmankin makeannälän. Olen kokeillut jos jonkinmoisia mutakakkuohjeita. Noloa myöntää, mutta harvoin vastaan on tullut yhtä hyvää kakkua kuin pakastealtaasta löytyvää Frödingenin valmiskakkua.

Frödingenin kaltaista kakkua metsästäessäni, päätin kokeilla jauhotonta mutakakkua. Aah, lopputulos oli taivaallinen, joskaan ei aivan Frödingenin kaltainen. Mutta sepä ei haittaa, sillä tämä on omalla tavallaan herkkua itsessään. Kakkuun ei käytetä lainkaan jauhoja, joten se sopii myös keliaakikoille. Täyteläisen ja vahvan suklaan makunsa kakku saa sulatetusta, 70 prosenttisesta suklaasta ja sokeroimattomasta kaakaojauheesta. Vaniljajäätelö taikka kevyesti vatkattu kerma kruunaavat herkun.

Jatkan edelleen Frödingenin mutakakun reseptin metsästämistä. Minulla on jo yksi takataskussa ja veikkaanpa sen olevan aika lähellä oikeaa. Palailen sen osalta asiaan myöhemmin…




Jauhoton, vahvan suklainen mutakakku (20 cm:n vuoka):


170g vahvaa suklaata (70 %)
115 g voita
140 g sokeria
ripaus suolaa
1tl vanilja-aromia (voit käyttää myös vaniljasokeria 1tl)
3 munaa
40 g sokeroimatonta kaakaojauhetta

voita vuoan voiteluun
kaakaojauhetta vuoan jauhottamiseen
tomusokeria kakun koristeluun

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita sokeri sulaan suklaa-voiseokseen. Lisää suola ja vanilja-aromi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Käsivispilällä vatkaaminen riittää. Vaahtoa ei tarvitse muodostaa. Lisää lopuksi kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kunnostettuun 20 cm:n irtopohjavuokaan ja paista 190 asteessa noin 20 min. Kakku on pinnastaan rapea, mutta sisältä pehmeä. Koristele kakku esimerkiksi tomusokerilla.

HUOM! Mikäli et omista 20 cm:n vuokaa, voit tehdä kakun myös 24 cm:n vuokaan. Tosin tällöin suosittelen tekemään suuremman annoksen taikinaa. Kerro määrät puolellatoista, jolloin saat luultavasti riittävästi taikinaa täyttämään isomman vuoan.