30.4.13

Suolapähkinä-karamellikuppikakut!


Suolaisen ja makean liitto on täydellinen. Tämän olen oppinut kaverini kehittelemästä herkusta: vaniljajäätelöstä ja karamellikastikkeesta sekä suolapähkinöistä. Parasta ”dagen efter –ruokaa”, jota olen koskaan syönyt. Kaverini herkun pohjalta kehittelin vastaavat maut sisältävän kuppikakun, joka on JÄÄTÄVÄN hyvää ja ehdottomasti kokeilemisen arvoista.

Peruskuppikakkutaikinan sekaan sekoitin kasan pilkottuja Omar-karkkeja. Kuppikakkujen päälle kuorrutin sveitsiläistä voikreemiä. Päälle pursotin vielä tilkan karamellikastiketta ja koko komeuden kruunasin suolapähkinöillä. Kuten jo totesinkin, jäätävän hyvää!

Se on sitten baila, baila! Hyvää vappua!




Suolapähkinä-karamellikuppikakut (n. 15 kpl):


kuppikakut:


2 munaa
1.5 dl sokeria
50 g sulatettua voita
1 dl kermaa/maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl soodaa
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaesanssia
25 Omar-karkkia pieneksi pilkottuna


sveitsiläinen voikreemi:


150 g valkuaista
250 g sokeria
300g suolatonta voita viileänä mutta ei kylmänä
1 tl vanilja-aromia


karamellikastike:

0.75 dl sokeria
2 tl vettä
0.75 dl kuohukermaa
1 tl vanilja-aromia

lisäksi suolapähkinöitä kuppikakkujen koristeluun


kuppikakut:
Vatkaa kuppikakkujen munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, kermaa ja sulaa voita vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää lopuksi Omar-karkit. Laita kuppikakkuvuokia kuppikakkumuottiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.


Sveitsiläinen voikreemi:

Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi. Lisää lopuksi vaniljaesanssi.


Karamellikastike:

Mittaa karamellikastikkeen sokeri ja vesi paksupohjaiseen kasariin. Lämmitä sokeria keskikuumuudella (4). Seos alkaa kiehua. Lämmitä niin kauan kunnes seoksen väri muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Varo lämmittämästä liikaa, tai muuten seos palaa. Kun seos on halutun väristä, poista se liedeltä ja lisää kermaa teelusikallinen kerrallaan. Nosta kattila takaisin liedelle ja jatka kerman vähittäistä lisäämistä. Lämmitä ja keitä seosta niin kauan kunnes se on tasaista ja kaikki sokeriköntit ovat sulaneet siihen. Lisää lopuksi vanilja-aromi. Anna jäähtyä.


Kuppikakkujen kokoaminen:

Pursota sveitsiläistä voikreemiä jokaisen kuppikakun päälle. Laita kuppikakut jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi. Pursota jäähtynyttä karamellikastiketta voikreemin päälle. Itse käytin lääkeruiskua pursottamisessa. Mikäli karamellikastike on liian jähmeää, voit lisätä siihen hieman kermaa, jotta saat siitä halutun paksuista. Pilko suolapähkinöitä pienemmiksi ja ripottele voikreemin ja karamellikastikkeen päälle. Kuppikakkujen kannattaa antaa olla huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjoamista, jotta voikreemi ehtii hieman pehmetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti