Eilen lauantaina juhlimme isoäitini 90-vuotissynttäreitä pienellä porukalla. Jokainen meistä vieraista toi yhteiseen pöytään jotakin. Minä leivoin kakun. Koska viimepäivät ovat olleet aika täynnä ohjelmaa, päätin tehdä nopean, mutta silti näyttävän kakun. Mousset tähän kakkuun valikoituivat pitkälti niiden raikkauden takia. Aika takuuvarmasti lime ja vadelma maistuisivat kaikille.
Pakko myöntää, että kakku oli todella herkullinen ja ihan älyttömän raikas. Suosittelen ehdottomasti tätä kakkua, mikäli tykkäät raikkaista ja keveistä kakuista. Noh, keveys on silmän lumetta.
Koristeet ostin valmiina, joten senkin puolesta kakku oli helppo ja nopea tehdä.
Huomenna mulla olisi taas työpäivä parin lomailuviikon jälkeen.
Jeps!
-Doro-
Lime-vadelmamoussekakku (24cm):
pohja:
2 munaa
1 ½ dl tomusokeria
100g mantelijauhoja
2 valkuaista
2 rkl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna (28g)
limemousse:
1 dl limemehua
4 limen kuoriraaste
330 g pehmeää maitorahkaa
2 dl sokeria
2,6 dl kermaa
5 liivatetta
vadelmamousse:
n. 400g vadelmia (sen verran, että syntyy n. 2,7 dl
marjamelbaa)
1 dl tomusokeria
4 ½ liivatetta
4 dl vispikermaa
koristeluun limelohkoja, vadelmamacaroneja, tuoreita
vadelmia, vadelmasuklaata, marenkia jne.
pohja:
Sulata voi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää
sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa, kovaa
ja siihen jää huippuja. Vaahdota toisessa kulholla munat, tomusokeri ja
mantelijauho. Lisää valkuaisvaahtoa ensin noin neljännes
muna-tomusokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja
nostele taikina varovasti sekaisin. Lisää sula, jäähtynyt voi ja jauhot.
Sekoita tasaiseksi edelleen varovasti.
Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle.
Taikinaa ei tarvitse levittää koko pellille, vaan riittää, että muotoilet
taikinasta kakkupohjaa jonkin verran suuremman ympyrän. Paista pohja 200
asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai niin kauan kunnes pohja on vaalean
ruskea ja tikulla kokeiltaessa kypsä.
Anna jäähtyä. Leikkaa pohjasta ympyrämuotilla n. 22 cm:n kokoinen
pala ja nosta pala tarjoilualustalle. Laita ympyrämuotti pohjan ympärille
siten, että olet asentanut sen 24 cm:n. Näin pohjan ympärille jää tyhjää tilaa
ja limemousse valuu reunoille peittäen pohjan. Vuoraa muotin reunat vielä kevyesti
rypsiöljytyllä kalvolla, jotta kakusta tulee siisti. Mikäli et omista
ympyrämuottia, voit käyttää myös irtopohjavuokaa. Vuoraa tällöin irtopohjavuoan
pohja leivinpaperilla. Laita myös irtopohjavuoan reunoille kalvoa siistin
lopputuloksen aikaansaamiseksi.
limemousse:
Pese limet ja raasta niiden vihreä kuori. Varo raastamasta
vaaleaa osaa. Purista raastamisen jälkeen limeistä mehut. Yhdistä rahka,
sokeri, limen kuoriraaste ja puolet limemehusta.
Liota liivatteita 5 min. kylmässä vedessä. Vatkaa kerma
vaahdoksi. Kuumenna loput limemehusta lähes kiehuvaksi ja liota siihen
liivatteet. Lisää liivate-limeseos rahkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi
kermavaahto ja jäähtyneen muttei hyytyneen lime-rahkaseoksen joukkoon. Sekoita
tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä.
vadelmamousse:
Jos olet ostanut ulkomaisia vadelmia, kiehauta niitä noin
viisi minuuttia pienen pienessä vesimäärässä. Paseeraa (painele kauhan/lusikan
avulla metallisiivilän läpi) marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja
marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua
noin 2 ½ dl. Mausta melba tomusokerilla.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota
kerma. Älä vaahdota liian tiukaksi, vaan jätä vaahto himpun löysäksi. Lämmitä
noin ½ dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate
ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Yhdistä marjamelba
kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse hyytyneen limemoussen päälle
ja laita takaisin jääkaappiin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
Koristele kakku ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti