Joulukuu pärähtää käyntiin aivan tuota pikaa ja nyt onkin aika aloittaa joulufiilistely. Meillä marssittiin alkajaisiksi kauppaan ja ostettiin jouluvaloja ikkunaa koristamaan. On muuten ekat valot meillä ikinä. Glögiäkin on jo tullut hörppäiltyä. Blossan tämän vuoden glögi on muuten tosi hyvää. Kannattaa maistaa.
Jouluherkkuina meillä aloittivat valkosuklaalla kuorrutetut,
omatekemät Domino-keksit, jotka saivat päällensä piparminttumurusia. Tein ekaa
kertaa Dominoja ja ne olivat kyllä vaivan väärti. Mikäli ei kuitenkaan jaksa
leipomaan ruveta, voi kaupankin Dominoja tuunata. Minä käytin valkosuklaata,
mutta makumieltymystesi mukaan, voit kastaa Dominot myös tummaan taikka
maitosuklaaseen. Piparmintturakeet tuovat ihanaa jouluisuutta kekseihin. Toki
valkosuklaan voisi maustaa vaikka ripauksella kanelia tai kardemummalla miksei
myös appelsiinin kuorella. Kannattaa testata ja etsiä oma suosikki.
Ihanaa joulukuun alkua. Toivottavasti tänne meillekin päin
sataisi pian lunta.
-Doro-
Kotitekoiset Domino-keksit valkosuklaakuorrutteella ja piparmintturakeilla (n. 30kpl):
Dominot:
225g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl
sokeria
1 dl
ruokokidesokeria (myös fariinisokeri tai tavallinen sokeri käyvät)
1 muna
1 tl vanilja-aromia / 2tl vaniljasokeria
4.8 dl
vehnäjauhoja
1.8 dl
kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1.5 tl leivinjauhetta
jauhoja kaulimiseen
Dominojen vaniljatäyte:
110g voita huoneenlämpöisenä
n.6 dl tomusokeria
2 tl vanilja-aromia
n. 2 tl maitoa/kermaa
kuorrutus ja koristelu:
400g valkosuklaata
piparminttumakeisia murskattuna
Dominot:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit keskenään. Lisää
muna ja vanilja ja vatkaa sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää
voi-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät sekaisin.
Jaa taikina kahteen osaan ja kääri osat tiiviisti kelmuun.
Laita jääkaappiin lepäämään tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Ota toinen kelmuun kääritty taikinapallo ja kaulitse se
jauhotetulla alustalla noin 3-5 ml paksuksi levyksi. Leikkaa piparkakkumuotilla
haluamasi muotoisia pikkuleipiä. Nosta lastalla leivinpaperilla vuoratulle
uunipellille. Kokoa ylijäänyt taikina palloksi ja kaulitse se jälleen ohueksi
levyksi. Leikkaa jälleen pikkuleipiä piparkakkumuotilla. Toista käsittely
kunnes olet käyttänyt kaiken taikinan. Ota toinen taikinapallo jääkaapista
vasta kun tarvitset sitä. Tee myös siitä pikkuleipiä.
Paista pikkuleipiä 175 asteessa n. 10 min. tai kunnes ne
ovat kypsiä. Anna jäähtyä.
Dominojen vaniljatäyte:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää
ensin muutama desilitra tomusokeria ja vanilja-aromi. Sekoita varovasti ja
voimista vatkausta kun tomusokeri ei enää pöllyä. Lisää myös maito/kerma. Lisää
loput tomusokerit vähän kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää seokseen
tarpeen mukaan tomusokeria, mikäli seos on liian löysää. Mikäli seos puolestaan
menee kokkareiseksi ja kuivaksi, lisää loraus maitoa/kermaa. Vaniljatäyte on
koostumukseltaan oikeaa, kun se on silkkistä ja suhteellisen jämäkkää.
Laita seos pursotinpussiin.
Dominokeksien täyttäminen, kuorruttaminen ja koristelu:
Pursota vaniljatäytettä yhdelle keksille. Levitä sitä
pienellä palettiveitsellä tasaisesti koko keksille. Paina toinen keksi päälle
ja siisti reunat esimerkiksi lusikan varrella pyyhkien. Toista sama kaikille
kekseille. Laita keksit jähmettymään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Kasta Domino-keksi
kerrallaan valkosuklaaseen kauttaaltaan. Nosta haarukalla ja koputtele keksiä
varovasti astian reunaan, jotta ylimääräinen suklaa valuu pois. Laita keksi
kuivumaan ritilälle. Ripottele pinnalle piparmintturakeita tai esimerkiksi
strösseleitä. Säilytä kuivassa ja viileässä, mieluiten kannellisessa rasiassa.