29.11.13

Kotitekoiset Domino-keksit valkosuklaakuorrutteella ja piparmintturakeilla!


Joulukuu pärähtää käyntiin aivan tuota pikaa ja nyt onkin aika aloittaa joulufiilistely. Meillä marssittiin alkajaisiksi kauppaan ja ostettiin jouluvaloja ikkunaa koristamaan. On muuten ekat valot meillä ikinä. Glögiäkin on jo tullut hörppäiltyä. Blossan tämän vuoden glögi on muuten tosi hyvää. Kannattaa maistaa.

Jouluherkkuina meillä aloittivat valkosuklaalla kuorrutetut, omatekemät Domino-keksit, jotka saivat päällensä piparminttumurusia. Tein ekaa kertaa Dominoja ja ne olivat kyllä vaivan väärti. Mikäli ei kuitenkaan jaksa leipomaan ruveta, voi kaupankin Dominoja tuunata. Minä käytin valkosuklaata, mutta makumieltymystesi mukaan, voit kastaa Dominot myös tummaan taikka maitosuklaaseen. Piparmintturakeet tuovat ihanaa jouluisuutta kekseihin. Toki valkosuklaan voisi maustaa vaikka ripauksella kanelia tai kardemummalla miksei myös appelsiinin kuorella. Kannattaa testata ja etsiä oma suosikki.

Ihanaa joulukuun alkua. Toivottavasti tänne meillekin päin sataisi pian lunta.
-Doro-



Kotitekoiset Domino-keksit valkosuklaakuorrutteella ja piparmintturakeilla (n. 30kpl):


Dominot:

225g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria (myös fariinisokeri tai tavallinen sokeri käyvät)
1 muna
1 tl vanilja-aromia / 2tl vaniljasokeria
4.8 dl vehnäjauhoja
1.8 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1.5 tl leivinjauhetta

jauhoja kaulimiseen

Dominojen vaniljatäyte:

110g voita huoneenlämpöisenä
n.6 dl tomusokeria
2 tl vanilja-aromia
n. 2 tl maitoa/kermaa

kuorrutus ja koristelu:

400g valkosuklaata
piparminttumakeisia murskattuna


Dominot:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit keskenään. Lisää muna ja vanilja ja vatkaa sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät sekaisin.
Jaa taikina kahteen osaan ja kääri osat tiiviisti kelmuun. Laita jääkaappiin lepäämään tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Ota toinen kelmuun kääritty taikinapallo ja kaulitse se jauhotetulla alustalla noin 3-5 ml paksuksi levyksi. Leikkaa piparkakkumuotilla haluamasi muotoisia pikkuleipiä. Nosta lastalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kokoa ylijäänyt taikina palloksi ja kaulitse se jälleen ohueksi levyksi. Leikkaa jälleen pikkuleipiä piparkakkumuotilla. Toista käsittely kunnes olet käyttänyt kaiken taikinan. Ota toinen taikinapallo jääkaapista vasta kun tarvitset sitä. Tee myös siitä pikkuleipiä.
Paista pikkuleipiä 175 asteessa n. 10 min. tai kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Dominojen vaniljatäyte:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää ensin muutama desilitra tomusokeria ja vanilja-aromi. Sekoita varovasti ja voimista vatkausta kun tomusokeri ei enää pöllyä. Lisää myös maito/kerma. Lisää loput tomusokerit vähän kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää seokseen tarpeen mukaan tomusokeria, mikäli seos on liian löysää. Mikäli seos puolestaan menee kokkareiseksi ja kuivaksi, lisää loraus maitoa/kermaa. Vaniljatäyte on koostumukseltaan oikeaa, kun se on silkkistä ja suhteellisen jämäkkää.
Laita seos pursotinpussiin.

Dominokeksien täyttäminen, kuorruttaminen ja koristelu:
Pursota vaniljatäytettä yhdelle keksille. Levitä sitä pienellä palettiveitsellä tasaisesti koko keksille. Paina toinen keksi päälle ja siisti reunat esimerkiksi lusikan varrella pyyhkien. Toista sama kaikille kekseille. Laita keksit jähmettymään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Kasta Domino-keksi kerrallaan valkosuklaaseen kauttaaltaan. Nosta haarukalla ja koputtele keksiä varovasti astian reunaan, jotta ylimääräinen suklaa valuu pois. Laita keksi kuivumaan ritilälle. Ripottele pinnalle piparmintturakeita tai esimerkiksi strösseleitä. Säilytä kuivassa ja viileässä, mieluiten kannellisessa rasiassa.


27.11.13

haaste!

Ensimmäisen kerran ikinä sain aikaiseksi vastata blogilleni lähettettyyn haasteeseen. Ajattelin, että nyt jos koskaan vastaan. No aikaahan tähän meni koko ilta. Mutta hauskaa oli. Etsiessäni haastettavia blogeja, löysin taas uusia hauskoja ja taidokkaita ideoita myös omiin leipomuksiini.

Mukavaa keskiviikkoillan jatkoa! Palaan asiaan vielä tämän viikon puolella jouluisen reseptin kera.
-Doro-

Tässäpä tämä haaste:

Ideana on:
1. Kerro 11 asiaa itsestäsi.
2. Vastaa haastajan 11:een kysymykseen.
3. Keksi 11 uutta kysymystä haastetuille.
4. Valitse 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa/seuraajaa.
5. Kerro ketkä olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.


11 asiaa minusta, joita ette ehkä tienneet:
1. Asun maalla
2. En todellakaan syö itse kaikkia leipomuksiani
3. Paheeni on suklaa
4. Kakut ovat mielestäni leivonnaisten aatelia
5. Mielestäni sokerimassa on pahaa. Jätän sen syömättä kaikista sokerimassakakuista.
6. Vain elämää on mielestäni tosi hyvä ohjelma
7. Jouluna syön suklaata ähkyyn asti.
8. Mielivuodenaikani on syksy.
9. En ole koskaan leiponut ruisleipää
10. Leipomishaaveni on saada tehdä monikerroksinen hääkakku
11. Askartelu on kivaa


Vastaukset haastajani 11:een kysymykseen:
1. Mikä joulussa on parasta?
Joulussa on parasta alkuruoat mäteineen ja graavikaloineen. Hyvää glögiä ei voita mikään.

2. Minkä leivontavälineen haluaisit, jota sinulla ei vielä ole?
Kunnon kaulimen

3. Suklaa vai toffee?
suklaa

4. Mikä on lempileivoksesi?
Kunnon kakkupala toimii aina

5. Katsotko ruoka-ja/tai leivontaohjelmia?
Katson aina silloin tällöin

6. Minkälainen oli ensimmäinen leivontakokemuksesi, jonka muistat?
Mokkapalat koulun bullamyyjäisiin. Muistelen onnistuneeni tekeleissäni.

7. Mikä leipomisessa on parasta?
Ajantaju katoaa. FLOW

8. Kuunteletko musiikkia tai radiota leipoessasi?
En kuuntele

9. Mikä on tai olisi paras laulu leipoessa?
ööööö, jäin sanattomaksi.

10. Käytätkö esiliinaa, kun leivot?
En koskaan.

11. Tykkäätkö suunnitella juhlia, esimerkiksi synttäreitä, nimppareita, joulua jne.?
Juhlien suunnittelu on mielettömän kivaa.


11 kysymystä haastamilleni bloggaajille:
1. Mikä leivonnainen olisit ja miksi?
2. Pahin leivontamokasi.
3. Omena vai päärynä?
4. Mitä leivot mieluiten?
5. Mitä uutta haluaisit vielä oppia leivonnan saralla?
6. Milloin leivot?
7. Ostatko koskaan leivonnaisia kaupan pakastealtaasta?
8. Kulkeeko suvussasi peririntöreseptejä. Jos kulkee, niin mitä?
9. Leivontaan liittyvä unelma?
10. Kuka syö tekemäsi leivonnaiset?
11. Leivotko sekä makeita että suolaisia leivonnaisia. Kummat ovat enemmän mieleesi?

11 blogia, jotka haastoin mukaan haasteeseen:
kakkukupu
maatun kakkuilua
sokerisiirappi
kondiittorin päiväkirja
jauhoputti ja luumusuu
Annican kokeilut
jauhot pöllyää
herkkujen helmiä
puustipirtti
sweet things
pinkkikakku

21.11.13

Päärynä-suklaapikkuleivät syntyivät lopulta kaiken sähellyksen jälkeen...


Toisinaan leivonnassa menee kaikki pieleen. No minulla oli juuri sellainen päivä eilen. Tarkoitukseni oli kokeilla manteli-sitruuna-päärynäpiirasta Kasvisruokamaanantai –keittokirjasta. No rupesin sitten säveltämään reseptin kanssa ja lopputulemana minulla oli kasa kokkelimaista mantelirouheen, voin ja munan seosta. Tänään aamulla sitten kävin ruokakomerot läpi ja yritin vähäisistä aineksista keksiä jotakin blogiini laitettavaa. Lopulta syntyivät sitten nämä tosi herkulliset ja helpot päärynä-suklaapikkuleivät.

Pikkuleipien täytteenä on pieneksi pilkottuja päärynäkuutioita ja suklaahippuja. Suklaahippuja muuten saa Suomesta. Yksi ihana lukijani on informoinut minua, että Punnitse ja Säästä –liikkeistä pitäisi näitä löytyä. Itse en ole käynyt vielä kyseisessä liikkeessä, kun ystäväni jenkkilästä tuomia hippusia löytyy vielä kaapin pohjalta.

Toivottavasti leivonnan epäonni ei ensi viikolla seuraa minua. Silloin nimittäin minulla on kiikarissa monien herkkujen teko poikani syntymäpäiville. Mutta niistä sitten lisää tuonnempana.

Hyvää viikonloppua toivottelee Doro!





Päärynä-suklaapikkuleivät (n.25 kpl):


110 g pehmeää voita
2.25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
6.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
1 iso päärynä
1-1.5 dl suklaahippusia (tavallinen taloussuklaa ym. karkeasti rouhittuna käy myös erinomaisesti)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vähitellen. Vältä liikaa vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Kuori ja pilko päärynä pieniksi kuutioiksi ja lisää suklaahippujen kanssa samanaikaisesti taikinaan. Pyörittele taikinasta palleroita ja laita pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi tilaa palleroiden väliin. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä.

HUOM! Taikina on suhteellisen tahmaista, mutta yritä siitä huolimatta pyöritellä taikinapalloja. Taikinapallerot laskeutuvat uunissa kauniiksi pikkuleiviksi.

15.11.13

Bulla, Bulla, se on suklaapulla!


Tuore, lämmin pulla ja lasi maitoa. Yhdistelmä on jotenkin todella perinteikäs ja ehdottoman suomalaista. Pullista erityisesi korvapuustit ovat suurta herkkuani. Suklaankin ystävänä tunnettuna, päätin sujauttaa tällä kertaa korvapuustin sisään tummaa suklaata ja voita. Aikapa hyvää. Onko perinteisen version voittanut? Ehkäpä ei, mutta kenties kyseiset pullat eivät kilpailekaan samassa sarjassa. Kokeile ja päätä oletko enempi perinteisen suuntaan kallellaan vai suklaisen ystävä.

MUMS, MUMS ja HEIPS; HEIPS!
-Doro-




Suklaapulla (n.20 kpl):


25g hiivaa
3 dl maitoa
1 rkl kardemummaa
3/4 tl suolaa
1 dl sokeria
100g voita huoneenlämpöisenä
n. 10 dl vehnäjauhoja

100g taloussuklaata pieneksi rouhittuna
50g voita huoneenlämpöisenä

muna voiteluun
raesokeria pullien pintaan


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli +38 asteiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää kardemumma, sokeri ja suola. Lisää noin kolmannes jauhomäärästä ja sekoita taikinaksi. Jatka jauhojen lisäämistä hiljalleen. Vaivaa taikinaa huolellisesti sitkon aikaansaamiseksi. Kun olet lisännyt noin 8 dl jauhoja ja alustanut ne taikinaan hyvin, lisää pehmeä voi. Vaivaa edelleen. Voin lisäämisen jälkeen, lisää jauhoja vähän kerrallaan tarpeen mukaan. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja se saa hieman tarttua käsiin ja kulhon reunoihin. Mieluummin liian pehmeä kuin kova taikina. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin 30 minuutiksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Ota taikinasta puolet ja nosta se jauhotetun taikina-alustan päälle. Kaulitse taikinasta ohut suorakaide. Levitä puolet voista taikinan päälle tasaisesti. Ripottele suklaasta niin ikään puolet pintaan. Kääri taikina rullalle ja leikkaa siitä leveydeltään noin 2 cm:n paloja. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota. Kohoamisen aikana toista sama toiselle taikinapuoliskolle.

Vatkaa kananmuna kevyesti haarukalla niin, että saat rakenteen rikki. Voitele kohonneet pullat munalla. Ripottele raesokeri pintaan. Paista 200 asteessa noin 15 min. tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

HUOM! Voit halutessasi kaulita koko taikinamäärän kerralla. Pullia paistaessa kannattaa ne jättää ennemmin hieman vaaleammiksi kuin paistaa ylikypsiksi.

10.11.13

Mansikkakakkua mansikoilla ja mascarponekermalla = Isänpäivä ja Doron ekat synttärit!




Blogielämää oli eilen tasan vuosi takana. Onpas hujahtanut vuosi vauhdilla. Vieläkin muistan ekan postaukseni ja sen miten älyttömän vaikeaa sen maailmaan saattaminen oli. Tietokonekieli ei meinannut aueta sitten millään. Huvittaa, että blogisynttäreilläni painiskelin jälleen tietokoneen kanssa hikikarpalot otsalta valuen. Käytin nimittäin eilisen koko päivän yrittäen saada tummataustaiset suklaakakkukuvani siirrettyä blogiin ilman, että niiden värit olisivat muuttuneet. Toistaiseksi ratkon edelleen samaa ongelmaa.

Blogisynttäreiden piti olla suklaan ja karamellin juhlaa. Hieman latistuivat tunnelmat. Isänpäiväkakkuakaan en ehtinyt tekemään. No korjasin asian nousemalla tänään tooooosiiii aikaisin leipomispuuhiin. Omalle isälleni tein hänen herkkuaan eli mansikkakakkua. Tällä kertaa mansikat maustavat sekä kakkupohjaa että täytettä. Koska syöjiä on vähän, tein hyvin pienen, halkaisijaltaan vain 12 cm:n kakun.

Kakun pohjana on todella helppotekoinen, täyteläinen, omatekemällä mansikkahillolla maustettu kakkupohja. Tämä pohja syntyy ilman vispilöitä ja sähkövatkaimia. Kakun välissä on kokonaisia mansikoita ja sitruunalla maustettua mascarponekermaa.

Niin ja suurkiitos kaikille lukijoilleni. Ilman teitä, voisi homma olla ehkä hieman epämotivoivaa.
Toista blogivuotta odotellen ja uusia herkkuja ideoiden, toivottelen teille hyvää isänpäivää!
-Doro-

ps. Ja mikäli arvelet tietäväsi mikä bloggeria vaivaa kuvien värejä vääristäessään, niin olisin kiitollinen jos jakaisit tietosi kanssani.




Mansikkakakku mansikoilla ja mascarponekermalla (halkaisijaltaan 12 cm:n kakku):

(Mikäli haluat isomman kakun, tuplaa määrät ja tee pohjat halkaisijaltaan 20 cm:n vuokiin)

 

mansikkakakkupohja (2x12 cm:n vuoka):

2.1 dl vehnäjauhoja
1.75 dl sokeria
0.25 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
0.75 dl perunajauhoja
65 g voita (pehmeää, muttei sulaa)
1 dl oma tekemää mansikkahilloa (kt. ohje alla)
0.5 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
1 tosi iso muna tai 2 pientä munaa

mansikkahillo:

200 g mansikoita
2 rkl sokeria
loraus vettä

 

mascarponekerma:

2 dl vispikermaa
1prk mascarponejuustoa (250g)
loraus sitruunamehua
sokeria maun mukaan

 

kakun väliin ja koristeeksi:

n. 150 g mansikoita
punaista elintarvikeväriä
punaisia sokerikiteitä
gerbera


mansikkakakku:
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.. Lisää hyvin pehmeä voi (ei sula), mansikkahillo ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää muna tai munat yksi kerrallaan sekoittamalla taikinaa voimakkaasti munan lisäysten välissä. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaikki vaiheet voi tehdä ilman koneita. Itse käytin sekoittamiseen isoa puuhaarukkaa.

Kaada taikina kahteen kunnostettuun vuokaan (12cm). Paista 180 asteessa noin 30 min. tai kunnes kakut ovat kypsiä tikulla kokeiltaessa. Kakku on kypsä kun tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä.
mansikkahillo:
Mittaa hillon ainekset kattilaan. Keitä noin 5 min tai kunnes hillo on paksumpaa. Riko mansikoita haarukalla tasaisemman soseen aikaansaamiseksi. Jäähdytä.

mascarponekerma
Vaahdota mascarponejuusto ja kerma vaahdoksi. Mausta sokerilla ja sitruunalla. Värjää halutessasi karamellivärillä punaiseksi.

Kakun kokoaminen ja koristelu:
Halkaise kakkupohjat. Levitä ensimmäiselle pohjalle mascarponekermaa noin sentin paksuudelta. Asettele päälle mansikoita. Nosta toinen kakkupohja päälle ja toista sama käsittely. Toimi kuten edellä myös seuraavien pohjien kanssa.

Levitä loppu mascarponekerma kakun päälle ja reunoille palettiveistä apuna käyttäen. Ripottele pintaan sokerikiteitä. Aseta päälle tuorekelmulla vuorattu gerbera-kukka.