Tämä kakku on aikalailla monivaiheinen ja vaatii ehkä hieman kärsivällisyyttä. Toisaalta eri mousset voi valmistaa sopivasti edellisen vielä hyytyessä, joten koko ajan riittää hommaa ja odotella ei juuri tarvitse.
Tämä kakku on siis ehdottomasti vaivansa väärtti. Itse en herkkua päässyt maistamaan, mutta poikani päiväkotihoitajat ylistivät tuotosta. Vein kakun heille kiitokseksi ja pieneksi kesälahjaksi. Toki taikinakulhojen pohjat kaavin erityisen tarkkaan ja herkkuahan nuo mousset olivat. Tällä kertaa pidin myös huolen, ettei kukaan muu herkkusuu ollut apajilla.
Juhannus on jo ovella, joten oikein mahtavaa jussia teille kaikille. Palailen asiaan jälleen ensi viikolla.
-Doro-
Raparperi-mansikka-valkosuklaamoussekakku (20cm):
pohja:
2 munaa
1.5 dl tomusokeria
100g mantelijauhoja
2 valkuaista
2 rkl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna (28g)
raparperipyre:
300g raparpereja
½ dl sokeria
raparperimousse:
250g raparperipyreetä (ks. ohje yllä)
1 rkl sokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa
mansikkahyytelö:
300g mansikoita
½ dl sokeria
3 liivatetta
valkosuklaamousse:
150g valkosuklaata
½ dl maitoa
2 liivatetta
2 dl vispikermaa
koristeluun:
mansikoita
macaronkuoria
valkosuklaata
karkkirouhetta
kermavaahtoa
jne…
pohja:
Sulata voi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää
sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa, kovaa
ja siihen jää huippuja. Vaahdota toisessa kulholla munat, tomusokeri ja mantelijauho.
Lisää valkuaisvaahtoa ensin noin neljännes muna-tomusokerivaahtoon. Sekoita
tasaiseksi. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja nostele taikina varovasti
sekaisin. Lisää sula, jäähtynyt voi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi edelleen
varovasti.
Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle.
Taikinaa ei tarvitse levittää koko pellille, vaan riittää, että muotoilet
taikinasta kakkupohjaa jonkin verran suuremman ympyrän. Paista pohja 200
asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai niin kauan kunnes pohja on vaalean
ruskea ja tikulla kokeiltaessa kypsä.
Anna jäähtyä. Leikkaa pohjasta ympyrämuotilla kakkupohjan
kokoinen pala ja nosta pala tarjoilualustalle. Laita ympyrämuotti pohjan
ympärille. Vuoraa muotin reunat vielä kalvolla, jotta kakusta tulee siisti.
Mikäli et omista ympyrämuottia, voit käyttää myös irtopohjavuokaa. Vuoraa
tällöin irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita myös irtopohjavuoan
reunoille kalvoa siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Raparperipyree:
Pese raparperit ja leikkaa ne palasiksi. Laita kulhoon ja
kaada sokeri päälle. Pyörittele rapsuja, jotta sokeri levittyy tasaisesti.
Kaada raparperit sokereineen leivinpaperin päälle uunipellille. Levittele
hieman. Paista 200 asteessa uunin keskitasossa n. 20 min, tai kunnes raparperit
ovat hieman karamellisoituneet.
Kaada raparperit sokeriliemineen kulhoon ja surauta
sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.
Raparperimousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
Lämmitä puolet raparperipyreestä. Lisää vedestä puristetut liivatteet ja
sekoita tasaiseksi. Kaada liivate-raparperipyree lopun pyreen joukkoon ja
sekoita tasaisesi.
Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa noin 1
dl jäähtyneen raparperipyreen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää nyt
raparperipyree lopun kerman joukkoon ja sekoita nopeasti tasaisesi mousseksi.
Kaada mousse kakkupohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin.
Mansikkahyytelö:
Ennen kuin alat valmistamaan mansikkahyytelöä varmista, että
raparperimousse on jo suhteellisen hyytynyt kakkupohjan päälle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
Surauta mansikat ja sokeri pyreeksi.
Lämmitä
puolet pyreestä ja lisää vedestä puristetut liivatteet. Yhdistä liivatepyree ja
kylmä mansikkapyree. Sekoita tasaiseksi. Kaada jäähtynyt muttei hyytynyt
mansikkapyree raparperipyreen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.
valkosuklaamousse:
Ennen kuin alat valmistamaan valkosuklaamoussea varmista,
että mansikkahyytelö on jo suhteellisen hyytynyt.
Rouhi valkosuklaat karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet
likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi.
Ota pois liedeltä ja lisää valkosuklaarouhe. Anna hetki olla ja sekoita sitten
tasaiseksi massaksi. Purista liivatteista vesi pois ja lisää valkosuklaan
joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa n. 1
dl jäähtyneet muttei hyytyneen valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää
nyt valkosuklaamassa lopun kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada mousse
hyytyneen mansikkahyytelön päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin
vähintään 5 tunniksi, mieluiten koko yöksi.
tarjoaminen ja koristelu:
Ota kakku jääkaapista ja poista rengasmuotti. Poista kalvot
varovasti. Koristele kakku esimerkiksi tuoreilla mansikoilla, valkosuklaalla,
macaronkuorilla, mansikkapyreellä jne.