23.6.15

Kikherneiden säilöntäliemestä marenkia!


Muutamaan otteeseen vastaani on tullut reseptejä vegaanimarengeista. Kuulostaa pahalta ja kun vielä tietää mistä ne tehdään, kikherneiden säilöntäliemestä, ei vesi tosiaankaan herahda kielelle. Päätin kuitenkin kokeilla ennakkoluulottomasti näitä "herkkuja". USKOMATONTA, MUTTA NÄMÄ TOIMIVAT JA OVAT TÄYSIN NORMIMARENKIEN VEROISIA!

Nykyään voit siis vallan hyvin säästää ennen viemäriin heittämäsi säilöntäliemen ja tehdä niistä jotakin, joka varmasti puhuttaa ja on samalla todella hyvää. Seuraavaksi  meinaan kokeilla, josko sama vaahto toimisi kuppikakuissa. Palaan tulevissa postauksissani aiheeseen ja kerron miten kävi.

Tulisipa se kesä jo!
-Doro-




Kikhernemarenki (n. 15 kpl):

1 dl kikherneiden säilöntälientä
2 dl sokeria
(0.5 tl viinikiveä)
halutessasi karamelliväriä
koristeluun sulatettua suklaata ja strösseleitä


Vaahdota monitoimikoneessa kikherneiden säilöntälientä ja viinikiveä (ei pakollinen, mutta viinikivi lisää vaahdon pysyvyyttä) niin kauan kunnes se sakenee ja muuttuu vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa sen ollessa ylösalaisin. Jatka vatkaamista edelleen ja ala lisätä sokeria vähän kerrallaan. Jatka vatkaamista vielä sokerin lisäyksen jälkeenkin suurimmalla teholla ainakin 10 min. Vaahto on valmista sen ollessa vitivalkoista, kovaa ja kuohkeaa. Vaahtoon jää huippuja.

Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle marenkeja. Paista 110 asteisessa uunissa n. 2 tuntia tai kunnes marengit irtoavat alustastaan, ovat pinnalta kovia, mutta sisältä vielä aavistuksen tahmeita. Anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja pudota lusikalla suklaata marenkien päälle. Ripottele strösseleitä vielä märän suklaan pintaan. Marengit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Ne keräävät itseensä tavallista marenkia enemmän kosteutta, joten niitä ei kannata päivätolkulla säilyttää.

17.6.15

Mansikan, raparperin ja valkosuklaan liitto on täydellinen! Hyvää juhannusta!


Tämä kakku on aikalailla monivaiheinen ja vaatii ehkä hieman kärsivällisyyttä. Toisaalta eri mousset voi valmistaa sopivasti edellisen vielä hyytyessä, joten koko ajan riittää hommaa ja odotella ei juuri tarvitse.

Tämä kakku on siis ehdottomasti vaivansa väärtti. Itse en herkkua päässyt maistamaan, mutta poikani päiväkotihoitajat ylistivät tuotosta. Vein kakun heille kiitokseksi ja pieneksi kesälahjaksi. Toki taikinakulhojen pohjat kaavin erityisen tarkkaan ja herkkuahan nuo mousset olivat. Tällä kertaa pidin myös huolen, ettei kukaan muu herkkusuu ollut apajilla.

Juhannus on jo ovella, joten oikein mahtavaa jussia teille kaikille. Palailen asiaan jälleen ensi viikolla.

-Doro-





Raparperi-mansikka-valkosuklaamoussekakku (20cm):

pohja:

2 munaa
1.5 dl tomusokeria
100g mantelijauhoja
2 valkuaista
2 rkl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna (28g)

raparperipyre:

300g raparpereja
½ dl sokeria

raparperimousse:

250g raparperipyreetä (ks. ohje yllä)
1 rkl sokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

mansikkahyytelö:

300g mansikoita
½ dl sokeria
3 liivatetta

valkosuklaamousse:

150g valkosuklaata
½ dl maitoa
2 liivatetta
2 dl vispikermaa

koristeluun:

mansikoita
macaronkuoria
valkosuklaata
karkkirouhetta
kermavaahtoa
jne…


pohja:
Sulata voi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa, kovaa ja siihen jää huippuja. Vaahdota toisessa kulholla munat, tomusokeri ja mantelijauho. Lisää valkuaisvaahtoa ensin noin neljännes muna-tomusokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja nostele taikina varovasti sekaisin. Lisää sula, jäähtynyt voi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi edelleen varovasti.

Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Taikinaa ei tarvitse levittää koko pellille, vaan riittää, että muotoilet taikinasta kakkupohjaa jonkin verran suuremman ympyrän. Paista pohja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 min. tai niin kauan kunnes pohja on vaalean ruskea ja tikulla kokeiltaessa kypsä.

Anna jäähtyä. Leikkaa pohjasta ympyrämuotilla kakkupohjan kokoinen pala ja nosta pala tarjoilualustalle. Laita ympyrämuotti pohjan ympärille. Vuoraa muotin reunat vielä kalvolla, jotta kakusta tulee siisti. Mikäli et omista ympyrämuottia, voit käyttää myös irtopohjavuokaa. Vuoraa tällöin irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita myös irtopohjavuoan reunoille kalvoa siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Raparperipyree:
Pese raparperit ja leikkaa ne palasiksi. Laita kulhoon ja kaada sokeri päälle. Pyörittele rapsuja, jotta sokeri levittyy tasaisesti. Kaada raparperit sokereineen leivinpaperin päälle uunipellille. Levittele hieman. Paista 200 asteessa uunin keskitasossa n. 20 min, tai kunnes raparperit ovat hieman karamellisoituneet.

Kaada raparperit sokeriliemineen kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.

Raparperimousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Lämmitä puolet raparperipyreestä. Lisää vedestä puristetut liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivate-raparperipyree lopun pyreen joukkoon ja sekoita tasaisesi. 

Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa noin 1 dl jäähtyneen raparperipyreen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää nyt raparperipyree lopun kerman joukkoon ja sekoita nopeasti tasaisesi mousseksi. Kaada mousse kakkupohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin.

Mansikkahyytelö:
Ennen kuin alat valmistamaan mansikkahyytelöä varmista, että raparperimousse on jo suhteellisen hyytynyt kakkupohjan päälle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Surauta mansikat ja sokeri pyreeksi. 
Lämmitä puolet pyreestä ja lisää vedestä puristetut liivatteet. Yhdistä liivatepyree ja kylmä mansikkapyree. Sekoita tasaiseksi. Kaada jäähtynyt muttei hyytynyt mansikkapyree raparperipyreen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

valkosuklaamousse:
Ennen kuin alat valmistamaan valkosuklaamoussea varmista, että mansikkahyytelö on jo suhteellisen hyytynyt.

Rouhi valkosuklaat karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja lisää valkosuklaarouhe. Anna hetki olla ja sekoita sitten tasaiseksi massaksi. Purista liivatteista vesi pois ja lisää valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa n. 1 dl jäähtyneet muttei hyytyneen valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää nyt valkosuklaamassa lopun kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada mousse hyytyneen mansikkahyytelön päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 5 tunniksi, mieluiten koko yöksi.

tarjoaminen ja koristelu:
Ota kakku jääkaapista ja poista rengasmuotti. Poista kalvot varovasti. Koristele kakku esimerkiksi tuoreilla mansikoilla, valkosuklaalla, macaronkuorilla, mansikkapyreellä jne. 

10.6.15

Raparperiwhoopies!

Meidän pihan raparperi on aikaisempina vuosina ollut lähes kitukasvuinen. Viime kesänä aloitin sen elvyttämisen ja hyvinhän se näyttää alkavan kasvamaan. Vieläkään rapsu ei kovin kiitollisesti kasvattele varsiaan, mutta parempaan päin ollaan menossa. Jälleen kävin nyhtämässä muutaman alamittaisen varren ja käytin ne näiden järjettömän hyvien raparperiwhoopiesien leivontaan.

Whoopiet kätkevät sisälleen yllätyksen. Sielä on pisteenä i:n päälle pieni hillosilmä.

Hyvää loppuviikkoa!
-Doro-





Raparperiwhoopies (n. 28kpl):

whoopiekakkukannet:

115g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
1 muna
5.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 rkl soodaa
1 tl vaniljajauhetta (myös vaniljasokeri käy)
2.5 dl täysmaitoa

raparperihillo:

3 dl raparpereja
½ dl sokeria
1 t vaniljasokeria
loraus vettä
punaista pastaväriä

raparperilla maustettu sveitsiläinen voikreemi:

130g valkuaisia (n. 4 valkuaista)
200g sokeria (2.4 dl)
270g suolatonta voita
n. 7 rkl raparperihilloa
punaista pastaväriä

lisäksi tomusokeria koristeluun


whoopiekakkukannet:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne vuorotellen maidon kanssa voi-sokerivaahtoon. Sekoita varoen.

Lusikoi taikina pyöreätyllalliseen pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle kiekkoja. Jätä riittävästi leviämisvaraa. Kakkuset leviävät uunissa noin puolitoista kertaisiksi. Paista 180 asteessa n. 10 min. tai kunnes kakut ovat hammastikulla kokeiltaessa kypsiä Anna jäähtyä.

raparperihillo:
Pilko raparperit ja laita kattilan. Lisää joukkoon sokerit ja pieni loraus vettä. Keitä niin kauan kunnes raparperit ovat täysin rikkoutuneet. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää punaista pastaväriä tippa kerrallaan, jotta saat haluamasi punaisen lopputuloksen. Jätä hillo jäähtymään.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes vaahto on todella kuohkeaa ja jämäkkää. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Lisää jäähtynyt raparperihillo ja sekoita tasaiseksi. Hillo ei alkuun meinaa sekoittua voikreemiin. Nosta vatkaimen tehoja ja vatkaa kunnes voikreemi on tasaista. Lisää väriainetta muutama pisara kerrallaan ja sekoita. Toista kunnes massa on haluamasi väristä.

whoopiesien kokoaminen:
Laita voikreemi pursotinpussiin, jossa on haluamasi kaltainen tylla. Pursota whoopiekakkukannelle rinkula seuraten kakun reunoja. Laita n. teelusikallinen raparperihilloa rinkulan keskelle. Nosta kansi päälle. Toista sama käsittely kaikille kakuille. Koristele ennen tarjoamista tomusokerilla.

Mikäli säilytät whoopieita jääkaapissa, nosta ne huoneen lämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoamista, jotta voikreemi ehtii pehmetä.

1.6.15

Kuusenkerkkäkuppikakut!


Edellisessä postauksessa esittelin kuusenkerkkäsiirapin, joka ihan vain sellaisenaan on todella herkullista. Olen käyttänyt siirappia ainoastaan lettujen ja jäätelön mausteena. Nyt halusin kokeilla, miten siirappi toimii kuppikakuissa. Ja hyvinhän se toimii.
 
Kuppikakut ovat perus vaniljakuppikakkuja sveitsiläisine voikreemeineen. Jujun kakkuihin tuo juurikin kuusenkerkkä, jota kannattaa käyttää säästelemättä. Kuusenkerkkäsiirapin ohjeen löydät täältä.

Toivottavasti nyt pian alkaisi hieman lämpimämmät kelit.
Viikon jatkoja!
-Doro- 

 

Kuusenkerkkäkuppikakut (n. 40 pientä):


kuppikakut:

175g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria
0.5tl vaniljajauhetta tai 1.5 tl vaniljasokeria
3 munaa
3.5 dl (200g) vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
3-6 rkl kermaa

lisäksi kuusenkerkkäsiirappia kostutukseen (ks ohje täältä)

sveitsiläinen voikreemi:

100g valkuaista (n. 3 munan valkuaiset)
160g sokeria
200g voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä

lisäksi kuusenkerkkäsiirappia kuorrutuksen päälle (ks ohje täältä)


kuppikakut:
Vaahdota hieman pehmennyt voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon jokaisen lisäyksen välillä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita voi-sokerivaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Lisää vielä lopuksi kermaa, mikäli taikina tuntuu liian paksulta. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikinaa pieniin paperisiin vuokiin, jotka olet asettanut muffinipellille.  Paista 190 asteessa, uunin keskitasolla n. 14 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.
Kun kakut ovat jäähtyneet, pistele niihin puutikulla/haarukalla reikiä. Sivele kuusenkerkkäsiirappia päälle. Anna imeytyä ja toista sama käsittely. Voit toistaa käsittelyn vielä kolmanteenkin otteeseen, mikäli haluat voimakkaan kuusenkerkän maun.

sveitsiläinen voikreemi ja kuppikakkujen kokoaminen:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ruusukkeet. Valuta lopuksi kuusenkerkkäsiirappia ruusukkeiden päälle. Kuppikakut ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Mikäli säilytät kakkuja jääkaapissa, ota ne vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta kuorrutus ehtii pehmetä.