22.5.16

Raparperimoussekakku tuoreilla mansikoilla + peilikuorrutuksen ohje!


Voit vitsit, että olen fiiliksissä. Halusin kokeilla ekaa kertaa ikinä peilikuorrutusta kakun pintaan. Olen jo pidemmän aikaa ihastellut peilikuorrutteisia kakkuja ja aina ajatellut, että ne ovat varmasti tosi vaikeatekoisia. Päätin kuitenkin ryhtyä tuumasta toimeen ja todelliseksi yllätyksekseni homma oli helppoa ja lopputulos juuri sitä, mitä tavoittelinkin. Rohkaistumiselleni lisäpontta antoi myös Mansikkamäki -blogi, jossa Ebe on toteuttanut jo useamman peilikuorrutteisen kakun.

Kuorrutus kätkee sisäänsä ihanan keväisen raikkaan raparperimoussekakun, johon pientä purutuntumaa hain tuoreilla mansikoilla. Mikäli peilikuorruttaminen tuntuu liian työläältä (vaikka se ei sitä kyllä olekaan), onnistuu kakku vallan hyvin ilman sitäkin. Tuoreet mansikat ja koristeet voit laittaa suoraan hyytyneen raparperimoussen päälle.

Peilikuorrutteisia kakkuja on tulossa varmasti lisää. Olen meinaan niin fiiliksissä tästä uudesta tekniikasta.

Nyt suuntaan aamukaffelle.
Ihanaa viikonlopun jatkoa!

-Doro-





Raparperimoussekakku tuoreilla mansikoilla (22 cm):

pohja:

2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

raparperisose:

350g raparperia paloina
n. 1,5 dl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljajauhetta
n. 0,5 dl vettä
punaista elintarvikeväriä

raparperimousse ja mansikkapalat:

4 dl raparperisosetta
4 dl kuohukermaa
200g Philadelphia tuorejuustoa
6 liivatetta
n. 2 dl tuoreita mansikoita pieninä kuutioina

peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:

3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
punaista elintarvikeväriä

koristeluun tuoreita mansikoita, mansikan kukkia, hopeahelmiä ja valkosuklaakiehkuroita


pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita taikinaa vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä. Paista 200 asteessa n. 6 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on kypsä. Anna jäähtyä.

Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Säädä rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se pohjan ympärille. Rengasmuotin tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilulautaselle. Vuoraa rengasmuotti kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.

Mikäli sinulla ei ole säädettävää rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Tällöin leikkaa pohjasta irtopohjavuokaa pienempi pala ja aseta se esim. leivinpaperilla pohjastaan vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Voit myös asettaa pahvisen kakkualustan irtopohjavuoan pohjalle. Käytä kakkukalvoa myös irtopohjavuokaan kakkua tehdessäsi.

raparperisose:
Leikkaa raparperit paloiksi ja laita sokerin, vaniljajauheen ja veden kanssa kattilaan. Keitä kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet. Nosta levyltä ja soseuta sauvasekoittimella sose sileäksi. Lisää punaista elintarvikeväriä, jotta soseesta tulee kauniin punaista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

raparperimousse ja pilkotut mansikat:
Ripottele puolet pilkotuista mansikkakuutioista pohjan päälle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota sillä välin tuorejuusto ja kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lusikoi raparperisoseesta noin kolmannes kattilaan ja kiehauta. Lisää puristellut liivatteet ja sekoita tasaiseksi.

Kaada liivatteellinen raparperisose loppujen rapsusoseiden joukkoon koko ajan sekoittaen. Mikäli seos on kuumaa, anna sen jäähtyä muttei hyytyä. Lusikoi kerma-tuorejuustovaahtoa vajaat pari desiä rapsusoseen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen rapsumössö lopun kerma-tuorejuustovaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kaada moussesta puolet pohjan ja mansikoiden päälle. Ripottele loput mansikkakuutiot moussen päälle ja kaada loppu mousse vielä koko komeuden päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli.

peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.

Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja punainen elintarvikeväri. Soseuta massaa sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.

Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se perusmassaa tummemman punaiseksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32 asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole nopea kaikissa tekovaiheissa.

Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.

Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua. Valuta lusikalla tummemman punaista kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.

Kakun voi koristella esim. tuoreilla mansikoilla ja valkosuklaalla.


12 kommenttia:

  1. Minustakin nuo peilikuorrutteet ovat upeita ja sinun on hienosti onnistunut! Kiitti myös raparperimousseohjeesta. Kokeiluun menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva,että mousseohjekin miellytti.

      Poista
  2. Upeasti onnistunut! Itsekin haluan kokeilla tuota kuorrutusta jossain kohtaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti. Helppoa ja näyttävää.

      Poista
  3. Wau! Onpas kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kuorrute itsessään on niin upea,että muut koristeet voi jättää aika vähälle.

      Poista
  4. ....tulin vielä kiittelemään ohjeesta, jonka kopioin ja kokeilin pieniin hiirenkolon kakkusiin. Selkeää ohjetta on helppo noudattaa!
    Terkuin n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva,että onnistuit. Kävinkin jo blogissasi kurkkaamassa kakkusia ja upeita olivat.

      Poista
  5. Anonyymi29.5.16

    Hei! Pystyykö kakkua enää pakastamaan peilikiilteen tekemisen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä pistit pahan kysymyksen. Pakko sanoa,etten tiedä. En ole yrittäny pakastaa peilikiilteistä kakkua. Pelkään pahoin,että kiille sulaessaan saa kosteuden pisaroimaan kuorrutuksessa. En kuitenkaan ole varma,joten parhaiten asia selviää kokeilemalla.
      Mikäli meinaat kokeilla pakastusta,niin kerro sitten mulle kuinka kävi.

      Poista
  6. Anonyymi7.9.16

    Kakkua ei voi enää pakastaa koska se on jo kerran pakastettu ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan pakastus näin herkkä. Lähinnä mietin,että jos kakun nappaa tunnin kohmeilun jälkeen pakkasesta ja lyö kiilteet päälle ja pistää takas pakkaseen. Ehtiiköhän kakku liiaksi lämmetä. Edellistä ei varmasti saa tehdä kaupallisella puolella,mutta ehkä kotikeittiössä voisi kokeilla.

      En kyllä ole edellisestä järkeilystäni yhtään varma. Saatan siis olla täysin väärässä😘

      Poista