Voit vitsit, että olen fiiliksissä. Halusin kokeilla ekaa kertaa ikinä peilikuorrutusta kakun pintaan. Olen jo pidemmän aikaa ihastellut peilikuorrutteisia kakkuja ja aina ajatellut, että ne ovat varmasti tosi vaikeatekoisia. Päätin kuitenkin ryhtyä tuumasta toimeen ja todelliseksi yllätyksekseni homma oli helppoa ja lopputulos juuri sitä, mitä tavoittelinkin. Rohkaistumiselleni lisäpontta antoi myös Mansikkamäki -blogi, jossa Ebe on toteuttanut jo useamman peilikuorrutteisen kakun.
Kuorrutus kätkee sisäänsä ihanan keväisen raikkaan raparperimoussekakun, johon pientä purutuntumaa hain tuoreilla mansikoilla. Mikäli peilikuorruttaminen tuntuu liian työläältä (vaikka se ei sitä kyllä olekaan), onnistuu kakku vallan hyvin ilman sitäkin. Tuoreet mansikat ja koristeet voit laittaa suoraan hyytyneen raparperimoussen päälle.
Peilikuorrutteisia kakkuja on tulossa varmasti lisää. Olen meinaan niin fiiliksissä tästä uudesta tekniikasta.
Nyt suuntaan aamukaffelle.
Ihanaa viikonlopun jatkoa!
-Doro-
Raparperimoussekakku tuoreilla mansikoilla (22 cm):
pohja:
2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
raparperisose:
350g raparperia paloina
n. 1,5 dl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljajauhetta
n. 0,5 dl vettä
punaista elintarvikeväriä
raparperimousse ja mansikkapalat:
4 dl raparperisosetta
4 dl kuohukermaa
200g Philadelphia tuorejuustoa
6 liivatetta
n. 2 dl tuoreita mansikoita pieninä kuutioina
peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:
3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
punaista elintarvikeväriä
koristeluun tuoreita mansikoita, mansikan kukkia,
hopeahelmiä ja valkosuklaakiehkuroita
pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita
tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita
taikinaa vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä.
Paista 200 asteessa n. 6 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja
on kypsä. Anna jäähtyä.
Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta
se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Säädä
rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se pohjan ympärille. Rengasmuotin
tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee
siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilulautaselle. Vuoraa rengasmuotti
kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.
Mikäli sinulla ei ole säädettävää rengasmuottia, voit tehdä
kakun myös irtopohjavuokaan. Tällöin leikkaa pohjasta irtopohjavuokaa pienempi
pala ja aseta se esim. leivinpaperilla pohjastaan vuoratun irtopohjavuoan
pohjalle. Voit myös asettaa pahvisen kakkualustan irtopohjavuoan pohjalle. Käytä
kakkukalvoa myös irtopohjavuokaan kakkua tehdessäsi.
raparperisose:
Leikkaa raparperit paloiksi ja laita sokerin, vaniljajauheen
ja veden kanssa kattilaan. Keitä kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet.
Nosta levyltä ja soseuta sauvasekoittimella sose sileäksi. Lisää punaista
elintarvikeväriä, jotta soseesta tulee kauniin punaista. Anna jäähtyä
huoneenlämpöiseksi.
raparperimousse ja pilkotut mansikat:
Ripottele puolet pilkotuista mansikkakuutioista pohjan
päälle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota sillä
välin tuorejuusto ja kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lusikoi raparperisoseesta noin
kolmannes kattilaan ja kiehauta. Lisää puristellut liivatteet ja sekoita
tasaiseksi.
Kaada liivatteellinen raparperisose loppujen rapsusoseiden
joukkoon koko ajan sekoittaen. Mikäli seos on kuumaa, anna sen jäähtyä muttei
hyytyä. Lusikoi kerma-tuorejuustovaahtoa vajaat pari desiä rapsusoseen joukkoon
ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämän jälkeen rapsumössö lopun
kerma-tuorejuustovaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada moussesta puolet pohjan ja mansikoiden päälle.
Ripottele loput mansikkakuutiot moussen päälle ja kaada loppu mousse vielä koko
komeuden päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli.
peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa
reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat
kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai
kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa
leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu
sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain
lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.
Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet
likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja
kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita
tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja punainen elintarvikeväri. Soseuta massaa
sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.
Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se
perusmassaa tummemman punaiseksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32
asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole
nopea kaikissa tekovaiheissa.
Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus
alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman
kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta
kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.
Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio
heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua.
Valuta lusikalla tummemman punaista kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun
pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman
sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun
alareuna kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.
Kakun voi koristella esim. tuoreilla mansikoilla ja
valkosuklaalla.
Minustakin nuo peilikuorrutteet ovat upeita ja sinun on hienosti onnistunut! Kiitti myös raparperimousseohjeesta. Kokeiluun menee!
VastaaPoistaKiitos ja kiva,että mousseohjekin miellytti.
PoistaUpeasti onnistunut! Itsekin haluan kokeilla tuota kuorrutusta jossain kohtaa :)
VastaaPoistaEhdottomasti. Helppoa ja näyttävää.
PoistaWau! Onpas kaunis.
VastaaPoistaKiitos. Kuorrute itsessään on niin upea,että muut koristeet voi jättää aika vähälle.
Poista....tulin vielä kiittelemään ohjeesta, jonka kopioin ja kokeilin pieniin hiirenkolon kakkusiin. Selkeää ohjetta on helppo noudattaa!
VastaaPoistaTerkuin n-h
http://nami-hiiri.vuodatus.net
Kiva,että onnistuit. Kävinkin jo blogissasi kurkkaamassa kakkusia ja upeita olivat.
PoistaHei! Pystyykö kakkua enää pakastamaan peilikiilteen tekemisen jälkeen?
VastaaPoistaNyt kyllä pistit pahan kysymyksen. Pakko sanoa,etten tiedä. En ole yrittäny pakastaa peilikiilteistä kakkua. Pelkään pahoin,että kiille sulaessaan saa kosteuden pisaroimaan kuorrutuksessa. En kuitenkaan ole varma,joten parhaiten asia selviää kokeilemalla.
PoistaMikäli meinaat kokeilla pakastusta,niin kerro sitten mulle kuinka kävi.
Kakkua ei voi enää pakastaa koska se on jo kerran pakastettu ☺
VastaaPoistaOnkohan pakastus näin herkkä. Lähinnä mietin,että jos kakun nappaa tunnin kohmeilun jälkeen pakkasesta ja lyö kiilteet päälle ja pistää takas pakkaseen. Ehtiiköhän kakku liiaksi lämmetä. Edellistä ei varmasti saa tehdä kaupallisella puolella,mutta ehkä kotikeittiössä voisi kokeilla.
PoistaEn kyllä ole edellisestä järkeilystäni yhtään varma. Saatan siis olla täysin väärässä😘