Meidän pihapiirissä rehottaa nokkonen. Kevät- ja kesäaikaan sitä tulee käytettyä aika paljon ruoanlaitossa. Useampan vuotena olen myös keräillyt ja kuivannut nokkosta talven varalle. Se on superterveellista ja hyvää.
Alkuviikosta pyöräytin nokkos-fetapiirakan, joka toimii aina. Ehkä enemmän tätä piirakkaa näkee tehtävän pinaatista. Myös sinä voit nokkosten puutteessa käyttää pinaattia tähän herkkuun.
Aurinkoa!
-Doro-
Nokkos-fetapiirakka (24 cm):
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
100g kylmää voita
1 muna
n. 2tl kylmää vettä
(jos et jaksa leipoa pohjaa itse, käy kaupan valmis
piirakkapohja myös)
nokkos-fetatäyte:
n. 100g tuoretta nokkosta / pinaattia (voit myös käyttää
pakastepinaattia koko pussillisen)
2 munaa
2 dl kaurakermaa / tavallista kermaa / ruokakermaa
1 valkosipulin kynsi
1 tl oreganoa
0,5 tl timjamia
0,5 tl suolaa
2 dl mustaleima emmental juustoraastetta
200g fetaa
pohja:
Mittaa kulhoon jauhot ja nypi joukkoon voi niin, että
seoksesta tulee murumaista. Lisää muna ja kylmä vesi, sekoita tasaiseksi, mutta
älä vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää murumaiseksi,
lisää vettä pienissä erissä. Taikinasta muodostuu käsiin tarttumaton pallo.
Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa
vähintään puoli tuntia.
Voitele vuoka ja kauli taikina vuokaan. Pistele pohjaan
haarukalla reikiä. Leikkaa taikinan päälle leivinpaperi. Nosta paperi taikinan
päälle. Painele paperi myös vuoan reunoille. Kaada paperin päälle kuivia
herneitä, riisiä ym. painoksi ja esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Ota pohja uunista ja poista leivinpaperi painoineen. Jätä pohja odottamaan
täytteen valmistumista.
Mikäli taikinaa jää, voit koristella sillä piirakan täytteen
lisäämisen jälkeen.
nokkos-fetatäyte:
Ryöppää nokkoset eli kiehauta ne nopeasti. Valuta ja
puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna nokkoset pieneksi silpuksi.
Mittaa kulhoon munat, kerma ja mausteet. Silpu valkosipuli
pieneksi ja lisää kulhoon. Lisää vielä nokkoset ja sekoita massa vispilällä tasaiseksi.
Lisää lopuksi juustoraaste ja sekoita lusikalla seokseen.
Pilko feta kuutioiksi ja nostele kuutiot tasaisesti
esipaistetun piirakkapohjan päälle. Kaada nokkos-kermatäyte päälle ja paista
200 asteisessa uunissa n. 30 min. tai kunnes pohjataikinan reunat ovat saaneet
kauniisti väriä ja ensimmäiset ruskeat väripilkut ilmaantuvat täytteeseen.
Tarjoa piirakka lämpimänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti