17.6.13

Vaahtokarkit!


Valokuvaussessiota varten tekemieni vaahtokarkkien resepti on jäänyt roikkumaan. Lupailin reseptiä jo aikaa sitten, mutta resepti ja minä emme ole onnistuneet kohtaamaan. Ohje on lymyillyt visusti kotonani Glorian ruoka ja viini –lehdessä (3/2013), kun taas minä olen nauttinut päivistäni möksällä. No mutta hyvää kannattaa odottaa ja tässä se nyt vihdoin on. Itse tekemiä vaahtokarkkeja ei voita mikään. Uskokaa, että nämä herkut lyövät mennen tullen kaupan valmiit vaahtikset.
 

Vaahtokarkit (iso läjä):


7 liivatelehteä + 2 rkl kiehuvaa vettä
3 valkuaista
2 dl sokeria
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl vettä
1 dl tomusokeria
1 dl maissitärkkelysjauhoa
(elintarvikeväriä)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys kulhossa. Siivilöi ohut kerros jauhoseosta leivinpapereilla vuoraamallesi pöydälle. Laita valkuaiset isoon kulhoon. Kuumenna sokeri, hunaja ja vesi kattilassa kiehuvaksi. Kun sokeri alkaa kiehumaan, ala vatkata valkuaisia sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Jatka vatkaamista vielä vaahdon muuttuessa kiinteäksi. Tarkkaile sokeriliemen lämpötilaa sokerilämpömittarilla. Varmista ettei mittarin pää kosketa kattilan pohjaa. Kun mittari näyttää 127 astetta, ota kattila liedeltä. (Itse en löytänyt mittariani mistään, joten menin arviosta). Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti. Purista vesi liivatteista ja sekoita 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä joukkoon niin että liivatteet sulavat. Lisää liivateliemi vaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta vielä muutama minuutti. Värjää massa lopuksi elintarvikevärillä tai useammalla.

Kaada vaahtokarkkimassa pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota pitkiä matoja leivinpaperin päälle ja jätä madot lepäämään muutamaksi tunniksi.

Mikäli haluat tehdä kierteisiä vaahtokarkkeja (kuten kuvassa), kiinnitä kaksi pitkää pursotettua matoa toisiinsa ja pyöritä kunnes saat haluamasi lopputuloksen. Ripottele siivilällä maissitärkkelys-tomusokeriseosta päälle ja jätä muutamaksi tunniksi seisomaan. Leikkaa haluamasi kokoisia paloja.

Laita vaahtokarkit ilmatiiviiseen rasiaan. Vaahtikset ovat parhaimmillaan viikon kuluessa. Meillä ne tosin eivät niin pitkään vanhentuneet ja hyviä olivat silti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti