29.5.14

New York cheesecake raparperiraidalla!


Nyt on raparperiaika parhaimmillaan. Tänäkään keväänä en saanut aikaiseksi istutettua raparperia omaan pihaani.  Toistaiseksi olen siis kähveltänyt rapsut naapurista, asumattomalta tontilta. Ehkäpä raparperin makuun pätee sama viisaus kuin taimien hankkimiseen. Naapurini mukaan kuulemma varastettu taimi kasvaa paremmin. Ehkäpä siis ryöstösaaliksi joutuneet varret maistuvat herkullisemmilta luvalla hankittuihin verrattuna. Ainakin tässä taivaallisessa juustokakussa raparperihilloke maistui jumalaiselle.

Reseptin juustokakku on perinteinen, samettisen pehmeä New York cheesecake.  Se maistuu sellaisenaan, mutta raparperihilloke antaa sille kivaa hapanta potkua.  Mikäli tykkäät tosi happamasta, vähennä hillokkeen sokerimäärää. Mikäli raparperi ei maistu, jätä hilloke tekemättä tai korvaa se jollakin muulla, esim. marjoilla.

Minä suuntaankin Berliiniin loppu- ja alkuviikoksi. Odotan innolla Berliinin kuuluisia brunsseja. Ehkäpä löydän myös jonkin ihanan kakkukahvilan.

Se on moro, sano Doro!




New York cheesecake raparperiraidalla (24cm):


raparperihilloke:

3 dl raparpereja pilkottuna
0.5 dl hillosokeria
0.5 dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua
1 tl vanilja-aromia
1 tl maizenaa
  

pohja:

150 digestive -keksejä
85g voita

juustokakkutäyte:

900g Philadelphia -juustoa
3 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuoriraaste
2 tl sitruunan mehua
2 tl vanilja-aromia
3 munaa + 1 keltuainen
2 dl smetanaa

lisäksi 1rkl voita vuoan voiteluun.


raparperihilloke:
Mittaa hillon ainekset maizenaa lukuun ottamatta kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen n. 15 min. tai kunnes raparperit ovat täysin hajonneet. Sekoita maizena tilkkaan vettä. Kaada ohuena nauhana kiehuvan hillon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa. Jätä jäähtymään.

pohja:
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin esimerkiksi perunanuijalla. Sulata voi. Kaada voisula keksimurskeen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos irtopohjavuokaan ja tasoita tasaiseksi  esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen.

Paista pohjaa 200 asteessa 10 min. Ota pohja uunista ja jätä hetkeksi jäähtymään. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen.

Sulata voiteluun tarvittava voi ja voitele pullasutia apuna käyttäen irtopohjavuoan reunat kauttaaltaan.

juustokakkutäyte:
Varmista, että uunin lämpötila on nostettu 250 asteeseen.

Sekoita Philadelphia -juustot tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää sokeria hiljalleen koko ajan keskinopeudella vatkaten. Siivilöi sokerin jälkeen vehnäjauhot juustomassaan. Lisää myös sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.  Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa sekaisin jokaisen lisäyksen välissä.  Lisää myös keltuainen. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jottei massaan muodostu ilmakuplia.

Sekoita smetana notkeaksi erillisessä kulhossa. Lisää se juustomassan sekaan ja sekoita jälleen sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi.  Kaada täyte pohjan päälle. Lusikoi noin puolet raparperihillokkeesta kakun pinnalle sinne tänne ja sekoita hilloke massaan huolimattomasti. Tasoita kakun pinta.

Laita kakku uuniin 250 asteeseen. Anna paistua 10 minuuttia. Alenna tämän jälkeen lämpötila 100 asteeseen ja paista kakkua vielä n. 1h 30 min. Kakku on valmis, kun se on hyytynyt reunoilta, mutta se hytisee aavistuksen vielä keskeltä. Anna jäähtyä noin 5 min. Irrottaaksesi kakun, pyöräytä veitsi kakun reunaa pitkin irtopohjavuokaa seuraten. Anna jäähtyä muutama tunti.

Nosta kakku kylmään ja jätä jäähtymään vielä muutamaksi tunniksi. Viimeistele kakun pinta lopulla raparperihillokkeella. Nauti!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Tätä täytyy kokeilla .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehdottomasti kannattaa ja kerro sit mitä pidit;)

      Poista